Geplaatst op

E en (her) ontdekking van Zweeds Lapland

Schiphol - Stockholm - Lulea
Met een klein beetje vertraging vertrekken Ingrid en Annegiene vanuit Schiphol, via Stockholm, naar Lulea in het noorden van Zweden. Ze landen om 15:15 en hebben al snel onze bagage (er zijn maar twee bagage banden, dat was niet lang zoeken). En dan is het tijd om te vertrekken naar de eerste stop: Loggers Lodge.

 

Loggers Lodge
Bij Loggers Lodge ontmoeten Ingrid en Annegiene Erik en Jurgen, die ze rondleiden onder het genot van een kaneelbroodje en een cappuccino. 

“Loggers Lodge is een prachtige accommodatie, heel kleinschalig en het behoort tot de beste accommodaties van Zweeds Lapland. Reis je met z'n tweeën, dan is het een op en top romantisch verblijf maar je kan hier ook met het gezin verblijven. Het leuke is namelijk dat je de lodge helemaal voor jezelf hebt! Er kunnen maximaal zes personen verblijven, en alles is inbegrepen. Vanuit Loggers Lodge kan je veel ondernemen, bijvoorbeeld met de sneeuwscooter op pad en natuurlijk is er een sauna met jacuzzi waar je na een dag in de sneeuw helemaal kunt bijkomen!

Hier heb je het gevoel dat je heel ver van de bewoonde wereld bent. Geweldig!”

 

Sneeuwscooter en hondenslee
Per sneeuwscooter verkennen Ingrid en Annegiene het winterse landschap. Ze stoppen bij verschillende accommodaties om te moeten concluderen dat niet alles aan de Talisman kwaliteitseisen voldoet. Na de lunch vertrekken ze richting de huskies, waar ze bij de hondenkennel warme pakken aantrekken. De huskies staan al te popelen om te vertrekken!

“Ingrid zit in de slee, en ik bestuur ‘m. Zodra je je voet van de rem haalt schiet je weg, en al gauw haal ik ook mijn andere voet van de rem. De route die we afleggen is twaalf kilometer door de bossen, met de nodige bochten! Het lijkt af en toe precies goed te gaan, want een scherpe bocht meer of minder doet de honden niet afremmen! Ze weten precies wat ze doen. Gaan we berg op, dan moeten we even mee steppen, en bergafwaarts moeten we op de rem trappen. Halverwege wisselen we om, en mag Ingrid de slee besturen. En eenmaal terug kroelen we met de jongste crewmember: een pup van 15 dagen oud. Dan is het tijd voor fika, met kaneel brood en koffie. Zo lekker en welverdiend!”

Tree Hotel
Om 16:30 komen Ingrid en Annegiene aan in het Treehotel, waar ze in de 7th Room slapen. Hoog in een boom, in een 2-bedroom villa met uitzicht op de besneeuwde boomtoppen.

“Wat een uniek verblijf is dit! Iedere kamer heeft een eigen ontwerp en karakter. Het is voor veel mensen een bucketlist verblijf omdat het zo bijzonder is. Oorspronkelijk was dit een guesthouse van waaruit vis-excursies en tours werden aangeboden. Het hoofdgebouw staat dan ook op de erfgoed lijst. Bij Talisman boeken we alleen de Tree Rooms, deze zijn ontworpen door verschillende architecten. Erg leuk is het om hier bijvoorbeeld twee nachten te verblijven, en je verblijf op te splitsen tussen twee verschillende Tree Rooms, zodat je een hele andere ervaring hebt.”

Na het diner danst er voorzichtig een groene sliert door de lucht. En ja hoor! Ingrid en Annegiene worden getrakteerd op een magnifieke Noorderlicht show. Wat een geweldige afsluiter van de dag.

Storforsen en Aurora Safari Camp
Na de show van de voorgaande avond gaan Annegiene en Ingrid op pad naar het natuurgebied Storforsen. Ze kiezen ervoor om het wandelpad van twee kilometer te lopen, naar de watervallen. De omgeving is prachtig, en na de wandeling vertrekken ze naar Aurora Safari Camp waar ze om 16:00 worden verwacht.

Ook hier worden ze weer in warme pakken gehesen en gaan ze per sneeuwscooter naar het camp voor de komende nacht waar ze in een cone (tent) slapen. 

“Aurora Safari Camp is echt een accommodatie voor avontuurlijke en actieve koppels en gezinnen. Hier verblijf je om de activiteiten in en om het camp te ervaren. De cones, waarin je slaapt, zijn erg comfortabel. Het toilet is buiten, in een klein gebouwtje op een paar meter van de cones. Gelukkig is ook hier verwarming. De beleving is basic, maar wel heel bijzonder!"

 

Via Jokkmokk naar Arctic Retreat
Om 08:15 vertrekken Ingrid en Annegiene naar Jokkmokk waar ze Eva ontmoeten. Onderweg komen ze hier en daar een rendier tegen, en ze treffen Eva bij haar thuis waar ze worden ontvangen met wat proeverijen uit het bos. Ze maken natuurlijk samen met Eva een wandeling door het bos, waarna er thuis weer meer lekkers wordt bereid. Daarna gaan Annegiene en Ingrid door naar Anna, die ze bij de ‘Poolcirkel’ ontmoeten. Anna is een echte Sami, ofwel een rendieren hoedster in Lapland. Ze vertelt veel verhalen over hoe het dit volk vergaat in Zweden, en het geeft een hele andere kijk op het land! Het is een excursie die we veel opnemen in de reizen voor onze Talisman reizigers, een zeer indrukwekkend inkijkje in de Sami cultuur. Na de lunch is het tijd om afscheid te nemen en de weg voort te zetten naar Arctic Retreat.

“Dit is echt een van de Talisman favorieten, het Arctic Retreat. Het ligt op een schitterende plek in het bos, en aan het meer. Het is kleinschalig en eigenlijk gewoon precies wat je bij het Lapland van Talisman verwacht! De drie lodges waaruit Arctic Retreat bestaat zijn van hout en hebben een jacuzzi op het terras. Je hebt hier altijd uitzicht op het meer. De service is persoonlijk, het eten is heerlijk. Het is een echte plek om twee tot drie nachten te verblijven.” 

 

Via Arctic Bath naar Art Hotel
Na een geweldig goede nachtrust rijden Annegiene en Ingrid naar het nieuw geopende Arctic Bath waar ze zijn uitgenodigd voor de lunch en een site-inspection. Het is een prachtig gelegen accommodatie, met een uniek design. Ideaal voor koppels. 

Ze rijden door naar het ARt Hotel Tornedalen, en onderweg komen ze langs Cape Wild waar ze vier elanden mogen voeren. Na een lange rit komen ze tegen het vallen van de avond bij het Art Hotel Tornedalen aan. Met een gin&tonic in de hand worden ze rondgeleid en daarna wordt het diner opgediend. 

“Het Art Hotel is een concept dat je echt even moet begrijpen en dus is een verblijf van twee tot drie nachten echt aan te raden. Het hele terrein en alle huizen zijn eigendom van Gunhild, een dame van zo’n zestig jaar die hier zelf ook woont. Een energieke, lieve dame die ook behoorlijk aanwezig kan zijn. Gunhild heeft altijd in de kunsthandel gewerkt, en dat zie je terug in de huizen die prachtig zijn ingericht! Vanuit het hotel kunnen er diverse excursies worden ondernomen, wij vinden zelf de Outdoor Cooking, de Night Forest Tour en het Nordic Skiing het leukste."

 

Huuva Hideaway
Het laatste stukje naar Huuva Hideaway is een schitterende rit door het bos. Eenmaal gearriveerd worden Annegiene en Ingrid welkom geheten door Pia en Henry en krijgen ze uitleg over hun Ajtta cabin. Ze worden uitgenodigd om zelf hun brood te bakken en gaan daarna met de slede het meer op en bekijken het mini-dorpje. Onderweg komt de eigenaar ze tegemoet met koffie en kaneelbroodjes die ze nuttigen terwijl de zon langzaam ondergaat. 

“Wat een aanwinst is deze plek! In het dorpje wonen maar een handjevol mensen, en je voelt je hier enorm welkom. Dit is echt een super verblijf voor reizigers die op zoek zijn naar een hideaway met een lokaal karakter. Ook voor reizigers die wat meer willen leren over de Sami cultuur en even op de ‘pauzeknop’ willen duwen tijdens de reis. Want hier lijkt de tijd even stil te staan.”

 

Via Ice Hotel naar Lapland Guest House
Ingrid en Annegiene rijden via het Sapmi Nature Camp (een goede combinatie met Huuva Hideaway!) en het ICE Hotel naar Lapland Guest House. Hier komen ze laat aan, maken ze nog een tocht per hondenslee en genieten ze van een heerlijk diner bij volle maan.

“Lapland Guest House is een perfecte plek voor het ondernemen van heel veel outdoor activiteiten. Een plek voor actieve reizigers en de outdoor Lapland ervaring.”

 

Bye Lapland

En dan is het tijd om weer terug naar huis te keren! Na een week in de sneeuw vliegen Ingrid en Annegiene via Stockholm terug naar Amsterdam. Ingrid is een hele ervaring en bestemming in haar portfolio rijker, en is nu het aanspreekpunt voor een maatwerkreis naar Zweeds Lapland. Meer weten? Mail haar gerust op ingrid@talisman.nl

 

Accommodaties uit dit reisverslag