v
andaag is het tijd voor mijn tweede kennismaking met Slovenië. Zo’n 2 jaar geleden heb ik in combinatie met Kroatië al een aantal plekken bezocht. Het smaakte toen al naar meer en ik ben blij dat het er nu van gaat komen! Vanuit Amsterdam is het slechts een kleine twee uur vliegen naar Ljubljana. Mooi hoe je zo tussen de Sloveense Alpen de daling inzet. Het vliegveld is klein en binnen no time hebben we onze bagage en zijn we op weg naar Ljubljana, een rit van zo’n 25 minuten. Het valt al meteen op dat Ljubljana een hele compacte stad is, met echt een compact historisch centrum. Het is een mooie stad, met prachtige gebouwen, leuke, gezellige boulevards langs de rivier en mooie bruggen. Ook is er een antiekmarkt en op verschillende plekken is er live muziek. Er hangt echt een leuke vibe.
Na verschillende hotel inspecties wandelen we wat door de stad. We besluiten om het kasteel te bezoeken. Je kunt dit kasteel per kabelbaan bereiken of zelf via een steil pad naar boven wandelen. Boven aangekomen zijn we lekker op het terras gaan zitten voor een welverdiend drankje, terwijl we genieten van het mooie uitzicht over de stad. We lopen op ons gemak terug naar beneden en kunnen inmiddels inchecken in ons hotel.
De volgende dag weer bijtijds op, omdat we vandaag naar een volgend hotel verhuizen en daar ook nog een inspectie hebben. Hierna wandelen we de stad weer door. Het is een prachtige zonnige dag en de sfeer is super relaxed. Ook wel heel fijn hoor, zo'n autovrij centrum. We stappen nog even een kerk binnen en gaan op weg naar het meeting point voor de food tour met gids Ana. De avond ervoor had Ana mij al een bericht gestuurd: "please arrive hungry!". Ik ben dus erg benieuwd.
Doordat Slovenië een roerige geschiedenis kent en pas in 1991 onafhankelijk is geworden, is de invloed van de buurlanden nog steeds goed zichtbaar. Dit merk je onder andere in het eten en drinken. Tijdens de tour bezoeken we vier verschillende plekken waar we verschillende gerechten mogen proeven. Ana is vinoloog en deze lokale gerechten worden dus vergezeld van goed passende wijnen.
De eerste plek waar we gaan zitten is Kodila (Meet Meat Market). Leuke plek waar we heerlijke kazen, lokale hammen en paté proeven. Hmmm, goed begin! Vervolgens gaan we naar een tentje waar we een soort Sloveense 'Kreiner' worst proberen. Hierna genieten we van gefrituurde sardines en garnalen, met brood en hele lekkere Sloveense olijfolie. Vervolgens gaan we met de Kavalir, een gratis hop-on hop off bus die in het historische centrum rijdt, naar de volgende plek: Lana's Corner. Hier proeven we oranje wijn. Ik heb dit nog nooit gehad, maar het is erg lekker. We eindigen met een traditioneel Sloveens gebakje genaamd Potica, heerlijk! Deze foodtour is echt een leuke kennismaking met de Sloveense keuken!
De volgende ochtend checken we na een heerlijk authentiek Sloveens ontbijt met heerlijke kazen, vleeswaren en vers fruit uit. We krijgen nog een zakje 'home made cookies' mee voor onderweg, lekker! Daarna gaan we lopend op weg naar het autoverhuurbedrijf waar we de huurauto ophalen. We zitten nu net buiten het historische centrum, in het wat modernere nieuwe gedeelte. Het oude gedeelte is slechts tien minuten lopen. Ik bezoek het Intercontinental Hotel, een mooi hotel met onder meer een fijne rooftop bar vanwaar je een schitterend uitzicht hebt (en kunt genieten van prachtige zonsondergangen is me verteld) over de stad. De bergen zijn niet ver, op slechts een uur rijden zit je al in het skigebied! Voor nu is het alleen een inspectie en de laatste nacht van onze vakantie zullen we hier nog overnachten.
Rond half 12 gaan we op weg richting Jezersko dat op een uurtje rijden ligt. We rijden maar kort op de snelweg en slaan dan al af om via B-wegen door dorpen heen naar onze bestemming te rijden. Het is echt een mooie route, met zeker het laatste kwartier een weg met veel haarspeldbochten. Wanneer we arriveren bij Vila Planinka worden we hartelijk ontvangen met een glas bubbels en krijgen we advies over wat er allemaal te doen is in de omgeving. We besluiten de omgeving te voet te verkennen en genieten van de prachtige omgeving: het is net Oostenrijk! Lunchen doen we bij een ‘stube’ aan een mooi meertje en de dag sluiten we af in het restaurant van Vila Planinka met een vier gangen Michelin diner inclusief wine pairing. Heerlijk!
Na het ontbijt maken we ons klaar voor de vijf uur durende bergwandeling die voor vandaag op de planning staat. We melden ons bij de receptie en ontmoeten onze gids Marko. Per auto rijden we naar het beginpunt, een rit van ongeveer tien minuten. In het begin is het veel gravel met best grote stenen, maar al gauw begint het steile klimmen! Mooi tussen de hoge sparren door, maar je moet wel goed opletten waar je je voeten zet met alle boomwortels en keien. Daarna wandelen we door de Alpenweide en al snel arriveren we bij een eerste uitzichtpunt. Het grappige is dat je hier vlakbij de grens met Oostenrijk zit. We vervolgen onze klim verder naar de top op 1787 meter, wat best pittig is, maar zeker de moeite waard. Het uitzicht over de Jezersko vallei is prachtig. In de verte zien we ook Triglav liggen. En dan.. de afdaling. Rond 13:00 uur zijn we na een prachtige route weer terug bij de auto. Echt de moeite waard, maar zeker niet voor iedereen.
We lunchen opnieuw aan het meer en lopen via een andere route terug naar Vila Planinka. We wandelen via een mooi kerkje en komen langs een natuurlijke waterbron waar we onze flesjes vullen. Terug bij het hotel check ik nog even wat kamers en daarna duiken we de sauna in. Heerlijk na al die inspanning.
Triglav National Park & Bled
Vandaag gaan we eropuit met de E-mountainbike. Dit keer richting het zuiden, flink de berg op en dwars door het bos. Wat een uitkomst, zo’n E-mountainbike! We fietsen een uurtje en daarna is het tijd om uit te checken.
Hierna gaan we op weg naar Triglav National Park, en dan specifiek Vintgar Gorge. Vintgar Gorge is een kloof van 1,2 kilometer lang en 250 meter diep. Via houten looppaden loop je langs het water en door de kloof. Aan het einde van de kloof kun je een waterval bezoeken en er zijn verschillende routes om terug te lopen. Zo kun je kiezen voor de kortere route of juist de lange route via St. Catharina, een mooi kerkje, en de bergtop van Hom. Wij kozen natuurlijk voor de langere route. Eenmaal terug bij de auto gaan we op weg naar Garden Village Bled, onze verblijfplaats voor de aankomende drie nachten.
Garden Village ligt op ongeveer vijftien minuten lopen van het drukke centrum en het meer ligt op slechts vijf minuten. Wij slapen in een Glamping-tent. Prima en ruim! De hottub bij de tent is al deels gevuld met water en als welkomstdrankje staat er een flesje bubbels klaar. Leuk! We besluiten die dan maar in de hottub op te drinken.
De volgende dag staat in het teken van verschillende hotels inspecties in en rondom Bled. Ook bezoeken we het Meer van Bohinj, op ongeveer 30 kilometer van Bled. Lake Bohinj is het grootste meer van Slovenië en bevindt zich deels in het natuurgebied Triglav National Park. Het is heel geschikt voor verschillende watersporten zoals zwemmen, zeilen, SUP’pen, kanoën en is een stuk minder toeristisch dan het meer van Bled. Goed om dit ook gezien te hebben!
Vandaag gaan we weer lekker actief doen en staan er twee tours gepland; canyoning en raften. We zijn benieuwd! Via Italië rijden we in ongeveer 1 uur en 15 minuten naar de Soča Vallei. Eenmaal gearriveerd krijgen we onze uitrusting; een wetsuit, een harnas, helm en speciale canyoning schoenen. Vervolgens lopen we in ongeveer een kwartier naar het beginpunt van de kloof. En dan kan het avontuur beginnen! We klauteren tussen massieve stenen wanden, springen in het heldere koude water, glijden naar beneden en abseilen op sommige stukken. Echt supertof, al had ik soms wat last van hoogtevrees. De tour eindigt met een afdaling van 50 meter bij de Parabola waterval. Vooral het eerste stukje is erg spannend, maar wat is het gaaf!
In de middag staat de volgende activiteit gepland en worden we door een gids naar het plaatsje Bovec gebracht. Dit is dé uitvalsbasis voor verschillende activiteiten, waaronder raften. We hebben eerst wat vrije tijd en besluiten te gaan lunchen. Hierna moeten we ons melden bij de organisatie die het raften organiseert. Vanaf hier is het vijf minuten rijden naar het ‘depot’ waar de uitrustingen liggen en krijgen we een wetsuit, schoenen, helm en peddel. Vervolgens is het nog een korte rit naar de rivier. Onze gids is een grappige man uit Bangladesh en we krijgen uitleg over het raften met de verschillende commando's: left, right, down, back.
En dan gaan we! Het begint met een vrij rustig stuk, maar het tweede deel is al een stuk sneller en hier moeten we wel wat rotsen ontwijken. Het laatste gedeelte is het ruigst. Het is erg leuk en prima te doen! Onderweg stoppen we nog even en wordt één van de boten ondersteboven gelegd zodat dit een glijbaan/schans werd. Al met al zitten we zo'n 1,5 uur op het water.
Het is vrij rustig op het water en er zijn geen andere boten, maar we zijn dan ook al vrij laat in de middag. Midden op de dag is het wel drukker. Ook zitten we nu buiten het hoogseizoen, dat is dan ook wel anders. Aan het einde van de dag worden we bij onze accommodatie in Bled afgezet.
De Škocjan grotten en Brda wijnregio
Vandaag gaan we op weg naar de beroemde wijnregio Brda in West-Slovenië. Op onze route liggen verschillende grotten, zoals de grotten van Postojna en de minder bekende grotten van Škocjan. Ondanks dat Postojna de op één na grootste druipsteengrot ter wereld is, hebben we gehoord dat de Škocjan Caves een stuk spectaculairder zijn. En in tegenstelling tot de Postojna grotten rijdt er door de Škocjan Caves geen treintje. Dat maakt het grottenstelsel gelijk een stuk minder commercieel en een stuk authentieker. We besluiten dus om een bezoek te brengen aan Škocjan.
Wat de Škocjan grotten zo bijzonder maakt, is het feit dat de miljoenen jaren oude grot ontzettend hoog is en dat er een helderblauwe rivier doorheen stroomt. Het laagste punt van de grot ligt op een diepte van 235 meter (Dead Lake) en het hoogste punt op 435 meter (bij het Crown Princess Stephanie uitkijkpunt). In de grot vind je lange paden met hoge bruggen die langs de steile wanden gebouwd zijn. Alle gangen bij elkaar hebben een lengte van ongeveer 6,2 kilometer. Tijdens de tour in de grot stop je op ongeveer vijf plekken waar je meer uitleg krijgt over de geschiedenis van het grottenstelsel. Je loopt langs een deel van de rivier, over hoge bruggen en door verschillende kamers met gigantische stalagmieten (pilaren) en stalactieten (pegels). De hoogste stalagmiet is 15 meter hoog en deze staat in de ‘Great Hall’. Sinds 1986 staan de Škocjan grotten ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Na het bezoek aan de grot rijden we verder naar de wijnstreek Brda, voluit Goriska Brda. Dankzij de prachtige omgeving, de schattige dorpjes, de eindeloze wijnvelden en de sprookjesachtige straten lijkt het wel alsof we in Toscane zijn beland. We slapen vannacht in een bijzondere accommodatie: Hotel Gredič. Dit hotel is gevestigd in een 16e-eeuws kasteel in Ceglo, in het hart van de wijnstreek Brda. Het hotel heeft zeven kamers en ligt op slechts 250 meter van de Italiaanse grens. Vanaf het terras geniet je van een prachtig uitzicht op de omliggende wijngaarden. Het is een heerlijke uitvalsbasis om te gaan fietsen, naar het nabijgelegen ommuurde plaatsje Šmartno te gaan en natuurlijk de wijnhuizen te bezoeken.
Kustplaats Piran, Bear Watching en Ljubljana
Vanuit Brda gaan we verder naar Piran, een stadje aan de gelijknamige baai aan de Adriatische Zee. Slovenië beschikt over een kleine kuststrook van zo’n vijftig kilometer en de dichtstbijzijnde grote stad is het Italiaanse Triëst. Piran wordt ook wel de 'parel aan de Adriatische Zee' genoemd en is een mooi havenstadje met smalle straatjes, huizen in lichte kleuren, oud-Romeinse kerken en Venetiaanse paleizen.
Piran heeft geen echt strand, echter kun je er wel in de zee zwemmen. Het is een leuke plek, maar naar onze mening heb je het (autovrije oude centrum) in een half uurtje wel gezien. Hierna gaan we op weg naar het Tourist Information Centre van Lož, vanwaar onze "Bear Watching" tour zal vertrekken. Voor we vertrekken krijgen we instructies over hoe veilig te verplaatsen en wat we moeten doen om het spotten van de beren zo goed mogelijk te laten verlopen. Met onze eigen auto rijden we achter gids Jannes aan die ons naar een plek diep in het bos leidt. Samen met een Frans stel en met de gids lopen we in zo'n 10 minuten naar de Hideout. Onderweg zien we al verse pootafdrukken van de beren… Spannend! We klimmen de ladder op en nemen plaats achter het glas. En dan is het wachten. Deze hut is geluids- en geurdicht, maar we moeten zo stil mogelijk zijn, omdat de beren erg schuw zijn. Na ongeveer een kwartier zien we beweging: een vos, die de open vlakte afstruint naar eten. En roofvogels, die andere vogels opjagen. Daarna zien we weer wat beweging; een beer komt uit de bosjes.. wauw! Zo gaaf! We durven bijna niet te ademen om de beer niet te laten schrikken. En daarna komt er nog één! Terwijl we deze twee observeren, zien we achterin de velden nog meer beweging; een moederbeer met haar twee jongen! De twee andere beren zorgen dat ze weg zijn en we hebben alle tijd om de beren te observeren. Ze komen ook best dichtbij.
Wat bijzonder zeg! Hier kan ik wel uren naar kijken. Net als de gids zegt dat we weer terug naar de auto moeten gaan, omdat het anders te donker wordt, besluiten alle dieren zich nog even te tonen: naast moeder en de jonkies, komen ook de twee andere beren én de vos nog tevoorschijn. Alsof het is afgesproken! Wel is het even spannend, want de beren zijn best dichtbij en we moeten lopend terug naar de auto. De gids gaat als eerste de trap af en geeft ons een teken wanneer wij één voor één geruisloos de trap af kunnen. We wandelen terug richting de auto, maar dan horen we vlak bij ons een geritsel en zien we een beer wegrennen… Dat is toch wel spannend! Bizar idee toch!? Echt een hele bijzondere ervaring!
Hierna rijden we terug naar Ljubljana waar we nog één nacht verblijven in het eerder bezochte Intercontinental Hotel. Hiermee eindigt onze reis naar het mooie Slovenië. De volgende dag vliegen we in zo’n anderhalf uur terug naar Nederland. Door de vele indrukken lijkt het wel of we een maand zijn weggeweest!
Wat een schitterend en divers land! Natuurlijk is het een mooi land om onderweg naar Kroatië ‘mee te nemen’, maar het is veel meer dan dat! De prachtige natuur, de mooie wijngebieden, de leuke stad Ljubljana én de vele activiteiten maken het voor ons zeker een bestemming om nóg een keer terug te komen! Met of zonder Kroatië!
Ben je enthousiast geworden over de accommodaties of over Slovenië in het algemeen na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen! Bel me op 088-7755900 of mail naar Sheila op sheila@talisman.nl
Accommodaties uit deze blog