A
fgelopen meivakantie stapten we in het vliegtuig voor een reis naar Zuid-Afrika, van Kaapstad via Grootbos en de Kaapse wijnlanden naar het Krugerpark. We reizen samen met vrienden, die twee kinderen hebben in de tienerjaren. Ontzettend leuk (en ook een beetje spannend!) om ze kennis te laten maken met het thuisland van mijn man en een bestemming waar wij nooit op uitgekeken raken!
Na een fijne directe vlucht met KLM van Amsterdam naar Kaapstad komen we laat in de avond aan. We sjezen door de douane en hebben onze koffers ook al vrij snel te pakken. Fijn! Onze chauffeur van Wilderness staat vrolijk zwaaiend op ons te wachten, klaar om de vermoeide maar opgewonden reizigers naar hun villa in Camps Bay te brengen.
Omdat we met zijn zevenen zijn, kiezen we voor een ruime villa in Camps Bay, een buitenwijk van Kaapstad aan het strand. We komen rond middernacht aan, en dus zien we niet veel van de omgeving. Bij het ontwaken is er nog steeds weinig van de omgeving te zien, want er hangt een dichte mist! Tijdens het ontbijt trekt het echter steeds verder open, en omdat we het weer voor de komende dagen niet zeker zijn besluit ik de hele meute de Tafelberg op te hijsen. En dus hijst iedereen zich snel in de kleren, koop ik de tickets voor de Tafelberg en staan we een half uur later bij de kabelbaan. “It’s still misty at the top madam, you can’t see the city yet but you have a clear view towards Cape Point”. Wat een prachtige tocht door de nevel naar boven, Lions Head gehuld in een dikke deken van mist en eenmaal bovenop de berg trekt het steeds verder open. We genieten van het uitzicht, de frisse lucht en ik geniet vooral van het zijn in mijn favoriete stad.
De volgende dag staat er een verrassingsactiviteit op het programma. Nou ja, niet voor mij, maar voor de rest wel. We gaan een hele dag op pad met de fenomenale organisatie Escape + Explore; hier maakt de gids echt het verschil en wordt de gids ook gematcht op de voorkeuren en samenstelling van het reisgezelschap. Onze gids is Stretton, hij blijkt een oude collega van me te zijn. It’s a small world…
Per zijspan over de Chapman’s Peak Drive
De verrassing horen we nog voor we ‘m zien; vijf ronkende motoren met zijspan staan samen met vijf stoere gepensioneerde motorrijders klaar om ons over de prachtige Chapman’s Peak Drive te rijden. We krijgen een leren jack aan, een helm op, doek voor onze mond (het is nog steeds best fris) en installeren ons in het zijspan. De kinderen zijn opgetogen en vinden het tegelijkertijd ook wel wat spannend, maar dat is snel voorbij wanneer ze met de wind door de haren over de meest prachtige route rijden. We maken een stop voor koffie en warme chocolademelk - Stretton is vooruit gereden en heeft een ware bar klaargezet. De zijspan tocht eindigt in Noordhoek, en daar stappen we in de bus - niet voordat we een lekker huisgemaakt ijsje hebben gegeten! Voor we Kaap de Goede Hoop bereiken strijken we neer voor de lunch, bereid door sterrenchef Nicky Gibbs (je kan ook een kookworkshop bij haar doen in een tour als deze). De rugbybal komt tevoorschijn en de kinderen kunnen lekker ravotten, terwijl de ouders genieten van het eten én natuurlijk een glaasje Zuid-Afrikaanse wijn.
We klimmen naar de vuurtoren op Kaap de Goede Hoop terwijl Stretton ons van alles uitlegt over de geschiedenis van deze ‘Cape of Storms’ en rijden dan naar onze laatste stop van de dag; Boulders Beach, waar de grote aantallen met uitsterven bedreigde Afrikaanse Pinguïns zich ophouden. De kinderen klimmen met Stretton over de grote boulders (rotsen) naar de pinguïns toe en duiken daarna nog lekker in het water. Opgefrist en wel zitten we in de bus terug naar ‘huis’. We dineren ‘s avonds in Chefs Warehouse - één van de gastronomische hoogstandjes die Kaapstad rijk is - en duiken voldaan ons bed in.
Uthando plaatst het weer in perspectief
Onze laatste dag in Kaapstad beginnen we met een Uthando Tour, wat mij betreft een niet te missen onderdeel in iedere reis. Op een positieve manier krijg je een indringend inkijkje in de geschiedenis van Zuid-Afrika, de Apartheid die het land nog steeds verdeeld en de veerkracht van de bewoners van de Townships, de sloppenwijken rondom Kaapstad. In een Uthando Tour bezoek je projecten, waarbij oprichter James Fernie zeer zorgvuldig te werk gaat. Een project wordt nooit vaker dan 1 x per maand bezocht, en er geldt een strenge code of conduct waar je je als gast aan dient te houden. Inkomsten haalt hij niet uit deze tours, alle opbrengsten worden als donatie opgegeven en komen 100% ten goede aan de projecten/ bewoners van de township. Wij bezoeken een schooltje in Delft, we hebben tassen vol met potloden en pennen meegenomen uit Nederland die met open armen worden ontvangen. Daarna krijgen we een prachtig optreden van het Isibane Se Afrika koor, waarbij we op het einde allemaal staan te dansen. Het is zo ontzettend mooi om te zien hoe onze kinderen dit omarmen, respect tonen, maar ook vragen stellen over hoe deze enorme kloof is ontstaan, hoe kinderen dan onderwijs krijgen en of ze wel drinkwater hebben. Het geeft genoeg food for thought tijdens onze rit van 2,5 uur naar het geweldige Grootbos Private Nature Reserve.
Grootbos Private Nature Reserve
Grootbos is een echte typisch Talisman accommodatie, het liefst verwerken we deze accommodatie in iedere reis. Het privé reservaat van meer dan 3.500 hectare herbergt 907 plantensoorten, waaronder 100 met uitsterven bedreigde plantensoorten. En dat niet alleen; 23 verschillende diersoorten komen hier voor en omdat Grootbos aan de kust ligt heeft u hier ook kans op het spotten van de ‘Marine Big Five’!!
Dit is eigenlijk nog niet eens het meest bijzondere aan Grootbos. Ook de super-de-luxe suites niet, die van alle gemakken zijn voorzien. Of de geweldige lunches en diners. Hetgeen dat Grootbos zo uniek maakt, is de manier waarop visionair Michael Lutzeyer het geheel heeft gebouwd; het vermogen om met een verblijf in Grootbos de gasten iets terug te laten doen voor de mensen in de community's rondom Grootbos en het in stand houden en beschermen van dit Floral Kingdom. Progressive Tourism, zo noemt Grootbos het. Elke actie die hier wordt ondernomen, komt ten goede aan iemand anders of heeft een positieve impact op het milieu. Jongvolwassenen uit de community's worden opgeleid tot hovenier, chef, sommelier en de Football Foundation van Grootbos zorgt ervoor dat honderden jonge kinderen in Gansbaai de mogelijkheid hebben om te sporten.
Jong en oud genieten met volle teugen; terwijl de meiden gaan paardrijden stappen de mannen op een fatbike om de duinen af te crossen. En terwijl de kinderen zich goed vermaken in het zwembad, geniet ik in de spa van een uitstekende behandeling. Het leven kan zo goed zijn… We dwalen door het immense Florilegium, waar 250 originele kunstwerken hangen die zijn gemaakt van de flora in het Grootbos Private Nature Reserve en genieten van een flora-safari. Net voor we uitchecken krijgen we nog een stuk melktaart gebracht door Joanita die ze speciaal voor ons in Gansbaai heeft gehaald. Het is tekenend voor de manier waarop Grootbos iedere gast 100% de aandacht geeft en het verblijf zo persoonlijk mogelijk maakt.
Na een korte stop in Franschhoek van twee nachtjes, waarin we de kinderen meenemen aan boord van de befaamde Wine-Tram en zo wat wijnhuizen bezoeken (inclusief proeverij voor de kids) vliegen we naar Johannesburg. Het is daarna een rit van zo’n zes uur met de auto naar het wildrijke Timbavati, waar we worden verwacht in Walkers Plains. Het is een makkelijke rit, we passeren de kleine luchthaven van Hoedspruit en slaan dan rechtsaf naar de toegangspoort tot dit deel van de Timbavati. Nog een klein stukje rijden, en dan staat de altijd lachende Karoline al voor ons klaar. We parkeren de auto, laten de koffers voor wat ze zijn want onze aandacht wordt als vanzelf naar het deck getrokken. Hey, zien we daar nou een olifant bij de drinkplaats? De stipjes op de horizon nemen steeds duidelijkere vormen aan en al gauw zijn we helemaal in de safari-modus; we spotten giraffe, wildebeest, impala en olifant terwijl we genieten van een welkomstdrankje.
De Timbavati is onderdeel van het Greater Kruger National Park, en is een privé concessie met een open verbinding met het Krugerpark. Het voordeel van verblijven in een privé concessie is dat ‘dagjesmensen’ hier niet doorheen mogen, enkel gasten van de paar (vaak) exclusieve lodges die hier liggen mogen zich in deze concessie begeven. Gamedrives zijn altijd onder begeleiding van een ervaren gids/ranger en je mag hier offroad en in het donker rijden. Bij sightings gelden regels, zo mogen er vaak niet meer dan twee voertuigen bij een sighting staan.
Ok, terug naar Walkers Plains. Dit was ooit het familiehuis van de Walker familie en nu runnen de tweelingbroers Steve en James Walker de lodge. Samen met een geweldig team zorgen ze ervoor dat je je hier gelijk thuis voelt. Er zijn acht suites, vier suites aan de linkerkant van het ‘woonhuis’ en vier suites aan de rechterkant. Wij krijgen suite 8, onze vrienden suite 1. Dit zijn de twee Familiesuites, met twee slaapkamers met ensuite badkamer. Het is 37 graden, dus we springen eerst ons eigen zwembad in. Heerlijk. Dan besluit Ella ook even de zwembad kwaliteit van het algemene zwembad te checken - het uitzicht is ook hier fenomenaal. Tristan, onze ranger, komt zich voorstellen en vertelt ons meer over de concessie waar we ons in bevinden. En dan is het tijd om op safari te gaan! We genieten van het ritme van de bush, ‘struikelen’ bijna over een troep leeuwen (22!) en kijken onze ogen uit. Bij terugkomst worden we verwelkomd met warme doekjes en we schuiven aan voor het diner. Chef Jimmy vertelt ons het menu, en zorgt er dan voor dat de toch wel hongerige maagjes worden gevuld. Een luipaard besluit voorbij te sluipen, op zoek naar water bij de drinkplaats en maakt later plaats voor wel vijf olifanten. Wat een dag!!
En zo gaat het nog twee dagen door, tot we met pijn in ons hart afscheid moeten nemen van deze fijne plek. Een familiehuis, dat voel je aan alles. De intieme, gemoedelijke sfeer is blijven hangen en wordt moeiteloos overgedragen aan het handjevol gelukkige gasten van Walkers Plains. Het is wellicht niet zo chique als bijvoorbeeld een Londolozi of Singita, maar daardoor juist uniek en heel ontspannen. We will be back!!
Zuid-Afrika blijft een geweldige en diverse bestemming met ontzettend prachtige natuur en cultuur. Ook is hier altijd wel iets nieuws te ontdekken. We komen ongetwijfeld snel weer terug. Wil je alvast meer weten of samen met ons plannen maken voor jouw Zuid-Afrika reis? Mail dan naar Zuid-Afrika specialisten op evelyn@talisman.nl of sheila@talisman.nl, of bel op 088-7755900
Accommodaties uit deze blog