Geplaatst op

M ijn vlucht naar Santiago vertrekt om 21:00 met KLM. Op zich een fijne tijd vind ik. Zo heb ik nog de hele dag om dingen te regelen, spullen in te pakken en om dingen te vergeten... Mijn laatste reis voor Talisman ging naar Japan, en zo begin ik op Schiphol met hetzelfde gerecht waar ik mee geëindigd ben: Ramen en Maki. Heerlijk. Wist u dat ze op Schiphol een soort bezorgservice hebben? Wanneer u al bij de gate wilt gaan zitten om te wachten tot u kunt boarden, kunt u iets te eten bestellen. Dit wordt binnen 15 minuten bij u gebracht. Maar of dit nu zo gezellig is? Ik zit toch liever in één van de restaurants, er zijn er genoeg! Na 14 uur vliegen kom ik aan op Buenos Aires Ezeiza luchthaven. Ik heb gelukkig wat uurtjes kunnen slapen. Wat ik niet had verwacht, is dat er op deze vlucht nog een maaltijd wordt geserveerd. We kregen deze om 23:30, dus die heb ik even overgeslagen. Ik heb twee uur overstaptijd op Buenos Aires. Lekker om even de benen te strekken! Eenmaal aangekomen in Santiago staat mijn gids Sergio al op mij te wachten, een aardige man die heel veel weet. Ik kom vroeg in de ochtend aan, en moet dus even wachten op mijn kamer in hotel Luciano K. De officiële check-in tijd is – zoals in veel hotels – 15:00 maar gelukkig kan ik om 11:30 al mijn kamer in! Om 14:00 staat er een fietstocht gepland. Tot die tijd bekijk ik het hotel waar ik verblijf en bezoek ik Lastarria Boutique hotel.

De bergen, vulkanen, de kleuren, de sterren…. Ongelooflijk!

Fietstocht en dineren

De fietstocht was erg leuk! Eerst fietsten we door een aantal parken, en kon ik de fietsen even goed testen. In het park kijk je je ogen uit. Ik heb naast de vele eettentjes (leuk en lekker veel proeven!) sportievelingen gezien die fanatiek aan fitness doen, jongeren die aan het beatboxen zijn (met microfoon en boxen), zwaardvechtende ridders (echt waar), families op picknickkleden… noem het maar op! Het is een fascinerend kijkje in het lokale leven!

Het is altijd leuk en verrassend om aanbevelingen te krijgen van lokale mensen, zoals de gids, de chauffeur, de receptioniste of personeel in een winkel. Van Sergio kreeg ik de aanbeveling om naar restaurant Bocanariz te gaan. Zijn favoriete restaurant in de wijk Lastarria waar ook zijn broer woont. Het bleek een wijnbar/restaurant te zijn. Waarbij je of het eten kiest en de sommelier daarbij voor ieder gerecht de wijn of je kiest de wijn en de ober de gerechten die daar het best bij gegeten kunnen worden. Ook kun je proeverijtjes van drie wijnen bestellen, allemaal gematcht aan de gerechten die je eet. Heel leuk, personeel spreekt ook goed Engels om alles uit te leggen. Ik had het idee dat er veel lokale mensen komen en ook expats of buitenlanders die in Santiago wonen. De wijnen kunnen per fles, glas of taste - wat 50 cc is, ideaal om een aantal uit te proberen, vooral als je alleen eet. Een echte Talisman tip! 

Atacama Woestijn

ATACAMA IS FANTASTISCH. Mijn verwachtingen waren hoog, ik vind alle foto’s die ik heb gezien van deze plek zo mooi. En het is in het echt ook zo mooi!! De bergen, vulkanen, de kleuren, de sterren…. Ongelooflijk. Ook de weg er naar toe is prachtig. Wanneer je in het dorp aankomt is alles wat je ziet een zandweg in die prachtige terra-kleur. De huizen zijn in dezelfde kleur en aan weerszijden van de weg zijn muren of stenen ook weer in die kleur.

Ik verblijf in de Typisch Talisman accommodatie Tierra Atacama en samen met Mauro, mijn gids, bespreek ik de mogelijkheden om de omgeving te verkennen. Ik kies voor een mountainbike tocht door Quebrada del Diablo: de Kloof van de Duivel. We beginnen gelijk met fietsen vanaf het hotel, wanneer we uit het dorp rijden moet ik echt tig keer stoppen om foto’s te maken. De bergen en rotsformaties zijn geweldig. We steken drie keer een rivier over of eigenlijk fietsen we er doorheen. De Kloof van de Duivel wordt zo genoemd omdat de lokale bevolking geloofd dat er geesten rondzweven daar. Op sommige plekken is de kloof heel nauw, zodat je de fiets moet optillen om erdoorheen te kunnen. Wat een avontuurlijke middag.

Tatio geisers en Salt lake

Voor de tweede dag gaat mijn wekker om 05:00 maar ik mag niet klagen want ik ga vandaag naar de Tatio geisers. Rond 07:00 uur komen we aan, overal uit de grond komt stoom! Uit kleine gaten, grote, middelgroot en er komt gekookt water uit, stoom of bubbels. Een hele grote gaarkookpan eigenlijk. Bizar dat je hier zowaar mag lopen, mijn gids vertelt hoe de geisers werken en geeft ook aan dat hoewel de grond solide lijkt, deze het eigenlijk niet is. Regelmatig stort een stukje grond in, waardoor een gat ontstaat gevuld met kokend water, wat dan uiteindelijk weer een geiser vormt. Gelukkig weet hij wat hij doet en kan ik alleen maar ademloos kijken en luisteren. Op de terugreis ziet de chauffeur ineens een vos, en dat terwijl ze al jaren geen vossen meer in de regio hebben gezien! Ook komen we Vicuña’s tegen, een wilde lamasoort. We zien nog een vizcacha, een soort konijn met lange staart en flamingo’s, zowel de Chileense als de Andes flamingo. Een mini safari, als kers op de taart!

Ik geniet eerst van een lekkere lunch terug in het hotel, en besluit daarna te kiezen voor nog een uitstapje. Ik ga de Salt Lake Tour maken. Het regent hier vrijwel nooit, en dus is dit de droogste woestijn op aarde. Het water dat valt, verdampt door de sterke zon en het zout klampt zich vast aan de aarde waardoor er grijswitte stenen ontstaan. In het water wat er nog is, komen ieder jaar de flamingo’s hun eieren leggen en uitbroeden. Het water is kraakhelder en worden spiegels waarin je de vogels en de bergen kunt zien….

Zover mijn ervaringen in Chili! Ik ga nu genieten van een heerlijk diner voor ik mijn bed induik!

Meer weten over Chili? Neem contact op met Ronda via ronda@talisman.nl of bel ons op 088-7755900.