Geplaatst op

N a een uitgebreid ontbijt spring ik op het paard… In Nederland zou ik dit nooit doen maar in Zuid Amerika vind ik het altijd leuk om op deze manier de omgeving te verkennen. De paarden zijn goed getraind, rustig en worden goed verzorgd, dat kan je zien. Het mooie aan hier rijden is dat je door dat prachtige landschap rijdt waar verder niets of niemand is… ook geen gebouwen, geen wegen, auto’s. Dan is het paardrijden wel heel ontspannend.

Leuk om te horen; de grootste klant van Vina Emiliano is Gall & Gall uit Nederland!

Death Valley

We rijden naar Death Valley, welke eigenlijk Valle de Marte heet, de vallei van Mars. Een Belgische meneer heeft deze naam aan de vallei gegeven, maar hij kon de –r- niet goed uitspreken. De Chilenen verstonden dus de Valle de Muerte, vallei van de dood. Klein verschil.

De vallei is prachtig, de rotsformaties, de mineralen die je er in kunt vinden. Het allermooiste is dat er niemand anders is, enkel Fabio (de gids), de paarden en ikzelf. De stilte is oorverdovend en bijzonder. Na een tijdje hier te hebben gestaan, gaan we richting de zandduinen. Hier kan je sandboarden. Dat lijkt me ongelooflijk gaaf maar ik heb er op deze reis helaas geen tijd voor want ik ga andere hotels bekijken in San Pedro de Atacama. 

Ik ben erg benieuwd naar de verschillende verblijven, want ik heb al heel wat mensen gehoord over het reilen en zeilen van de tours, de maaltijden en slaapgelegenheden. Waar ik ook op let zijn de conditie van de auto’s, de chauffeur, de gidsen en de chef.

En ik had het niet verwacht, maar ik heb het ongelooflijk ambitieuze schema kunnen volbrengen. Sommige hotels verrasten mij, het goede is dat ze allemaal in het aanbod van Talisman passen maar ieder hotel een eigen doelgroep heeft. Ik weet nu dus nog beter welke reiziger ik waarheen moet sturen. Ben heel wat wijzer geworden.

Terug naar Santiago

Om 06:00 vertrek ik de volgende ochtend vanuit San Pedro de Atacama naar Calama om vanuit hier terug te vliegen naar Santiago. Om 11:00 uur land ik, en ga ik naar het kantoor van onze lokale agent. Ik verblijf vannacht in The Singular en vraag snel om nog wat kamers te kunnen bekijken, dit hotel is namelijk echt hét Talisman verblijf in Santiago. Het ligt in de wijk Lastarria en is chique en stijlvol. Ik lunch met onze agent in een typisch Chileens restaurant waar eigenlijk alleen maar Chilenen komen, mannen in pak die tijdens hun lunchbreak even komen ontspannen, stelletjes of net als ik; een zakelijke afspraak. De bediening is supersnel, het eten is heerlijk. Een goede lunchspot!


In de middag heb ik het W in Santiago bekeken, en ook La Reve, The Aubrey en het Cumbres hotel. Ik maak in de avond nog een wandelingetje door de wijk, echt zo gezellig met al die winkeltjes, restaurants, barretjes, mini bakkerijtjes en koffie corners.

Valparaiso

Na een rustig begin van de dag met een heerlijk ontbijt in The Singular rijden we naar Valparaiso. De eerste stop is Vina Emiliano, een biologische en biodynamische wijngaard. De familie, die een stuk of zeven wijngaarden heeft, zag er geen heil in maar zoon Jose wel, en met succes. De eerste lichting is gelijk gekozen tot beste wijn van Chili. Dat moest even geproefd worden dus. Ik krijg een tour en interessante uitleg over de planten en dieren die nodig zijn om de wijnranken te beschermen, te laten groeien en te laten rusten. De wijn en kaas proeverij wacht op me, dus ik spoed me naar de tasting! Leuk om te horen; de grootste klant van Vina Emiliano is Gall & Gall uit Nederland!

We rijden door naar Vina Matetic, hier heb ik al veel goede verhalen over gehoord. Iemand heeft me zelfs verteld dat hier de beste witte wijn uit Chili wordt geproduceerd! Het is een groot terrein met een estancia-achtig huis er op waar ze kamers in hebben gemaakt voor gasten om te slapen. Ik was blij verrast! De kamers zijn in echte estancia stijl en prachtig afgewerkt. Het restaurant is erg goed, mensen komen van heinde en verre om hier te komen dineren. Maar voor gasten die hier overnachten hebben ze een ander restaurant; kleiner en nog exclusiever. Het is een heerlijke stop, je kan hier zo goed ontspannen! Hiken, fietsen, paardrijden en dat alles op slechts anderhalf uur rijden van de luchthaven. Het is een perfecte plek dus om je reis door Chili mee af te sluiten.

Door gaan we, naar Valparaiso en Vina del Mar. Valparaiso staat op de Unesco Werelderfgoederenlijst vanwege de gekleurde huisjes die tegen de heuvel zijn aangebouwd, de liften waarmee je naar boven wordt gehesen, de pittoreske kabelbanen en de prachtige muurschilderingen. Die vind je hier overal, die muurschilderingen. De een nog mooier dan de ander. Er staan prachtige oude gebouwen die hun beste tijd wel hebben gehad en daartussen compleet opgeknapte kunstwerkjes, sommigen omgetoverd tot boutique hotel. Casa Higueras bijvoorbeeld, daar zou ik zo een lang weekend naartoe gaan. In totaal beslaat het huis zeven niveaus en overal zijn leuke zitjes, kleine terrasjes en  balkonnetjes. Er is een heerlijk zwembad en de tuinen ruiken heerlijk. Hier zit je prima op een van de leuke terrassen in het zonnetje, met een goed glas wijn en een maaltijd. Een absolute hotspot in Valparaiso!

De wijnregio

We gaan door naar Vina del Mar, een kustplaatsje en goed om te zien wat we juist niet moeten aanbieden. Het is hier druk en na het pittoreske en kleurrijke Valparaiso een absolute tegenvaller. Gelukkig gaan we snel door, naar een accommodatie waar ik al een tijd naar heb uitgekeken; Viña Vik. Gelegen in het wijngebied kom ik hier na een rit van bijna vier uur laat in de avond pas aan. Viña Vik is in een woord ‘groots’. Een beleving op alle gebieden; gastronomisch maar ook de verhalen en activiteiten zijn zeer bijzonder. Ik sta hier al vroeg op de volgende dag omdat ik zoveel mogelijk wil ervaren en zien. Het is mistig, maar ik stap toch weer op een paard. Ik rij op Platano, het paard van Mr. Vik himself. Maximo gaat mee als gids. Hij is een Argentijns oud-voetballer en spreekt zeer goed Vlaams. Hij is de experience manager bij Viña Vik. Helaas moet ik na een uurtje het alweer voor gezien hebben omdat ik door ga naar het volgende wijnhuis; Vina Montes. Het aparte van dit wijnhuis is dat ze hun wijn in houten vaten in een ruimte plaatsen waar kerkmuziek wordt afgespeeld. Of het iets doet met de kwaliteit van de wijn? Hij smaakt er in ieder geval niet minder door! Er is hier een beroemd grill restaurant met een enorme barbecue waar hele rode kolen, maiskolven en aardappelen op worden gelegd en in worden gehangen. Natuurlijk is het hoofdingrediënt van iedere maaltijd hier vlees, heel veel verschillende soorten!

Ik rij door naar Clos Apalta Lapostolle waar er gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht om de wijn te produceren. Nog indrukwekkender is de privé wijnkelder van de eigenaren waar ik een kijkje mag nemen. Ik krijg een heerlijke lunch aangeboden met bijpassende wijnen. De signature wijn is de Apalta en deze smaakt erg lekker bij eend. In het winkeltje zie ik later dat deze wijn zo’n 140 euro kost. Gelukkig heb ik het me goed laten smaken!  De eigenaresse van Clos Apalta is de kleindochter van Mr. Marnier, van inderdaad; Grand Marnier. Ik krijg daarom bij het desert een Grand Marnier aangeboden. Overnachten doe je hier in een van de vier prachtige cottages, heel exclusief en met een persoonlijke service.

Het derde en laatste wijnhuis dat ik vandaag bezoek is Montgras. Hier is de rondleiding wat anders; gids Nicolas probeert het lollig en gezellig te maken dus hij loopt achteruit gedurende de hele tour. Een beetje een gekke gewaarwording. Na drie proeverijen en een weldadige lunch loop ik echter inmiddels ook bijna achteruit…. Het is de laatste proeverij van de dag, en van  mijn reis. Morgen vlieg ik alweer terug naar Nederland.

Chili hasta el proxima!

Voor meer informatie over Chili? Mail mij op ronda@talisman.nl of bel op 088-7755900.