Geplaatst op

K ort geleden vertrok Zuid-Amerika specialist Ronda samen met collega Sheila naar één van hun favoriete bestemmingen: Peru. Ronda bezocht een aantal accommodaties uit de Talisman portefeuille en deed vooral veel nieuwe ervaringen op.

Zo ongelooflijk dat ik dit allemaal mag meemaken!

Arequipa

Na een comfortabele vlucht met KLM en nog een korte aansluitende vlucht met Latam kom ik om half 6 Nederlandse ochtendtijd aan in het hotel. Ondanks de fijne vlucht ben ik toch best moe na 23 uur op. Gelukkig is het hier half 11 in de avond dus ik duik gelijk mijn bed in. Bij het ontbijt ontmoet ik Matilde, een medewerker van onze lokale partner. We gaan vandaag de Campina hike doen. Het uitzicht op de drie besneeuwde vulkanen is waanzinnig. We lopen door akkerland met constant dat geweldige uitzicht op de vulkanen en onderweg vertelt Luiz, onze gids, wat weetjes over planten, bomen en lava gesteente. Er is een specifieke boom die Peruaanse peperkorrels geeft en waarvan de bladeren een geur hebben waar muggen niet tegen kunnen. Na de wandeling keren we terug naar het stadje.

Arequipa staat bekend om zijn gastronomie, de beste van héél Peru, vinden ook alle Peruanen. Samen met onze gids bezoeken we een paar picanteria’s. Dit zijn restaurants waar typische lokale gerechten geserveerd worden. Één van die gerechten is cavia. Ze staan heel gek te kijken wanneer ik vertel dat wij ze als huisdier houden. Ik mag een kijkje nemen in de keuken en gluren in de potten en pannen. ’s Avonds dineer ik bij het ZigZag restaurant; ik raad deze plek al jaren aan bij onze reizigers en nu ervaar ik het eindelijk zelf. We krijgen de beste tafel aan het raam op de eerste verdieping. Ik heb zalig gegeten: een trio van vlees - alpaca, rund en kip - plus camerones (rivierkreeftjes).

Colca Canyon

De weg naar de Colca Canyon is prachtig met overal vulkanen om ons heen. Een aantal blazen grote rookpluimen, wat een imposant gezicht! We zien veel vicuña’s, alpaca’s en lama’s. We gaan hoger en hoger tot de pas op 4.910 meter. We bereiken Chivay na 4,5 uur en lunchen daar. Samen met de gids en de chauffeur bedenk ik een prachtige trekking waarbij we bij mensen thuis langs gaan. Dit is zo leuk; een vrouwtje met prachtige jurk en hoed doet stralend open. Reizigers kunnen een halve of hele dag met haar en haar familie meelopen. Dit kan van alles zijn, van het oogsten van quinoa en het in de zon leggen van mais, tot het melken van de koeien. Superleuk!

Cruz del Condor

Vandaag word ik wakker in de Colca Lodge met een geweldig uitzicht. We gaan vroeg op pad. De condors zien, is ons doel. Half 7 rijden we weg, we komen door het dorpje Yanque waar ze al vroeg aan het dansen zijn. Op de weg komen we langs verschillende uitzichtpunten met geweldig uitzicht. De Colca Canyon, de kloof, begint echter pas bij de Cruz del Condor. Vóór dit punt is het een prachtige vallei met aan beiden kanten Inca terrassen. Aangekomen zien we al 5 condors zitten op de rotsen, maar vliegen… ho maar. Condors gebruiken thermiek om te zweven. Hiervoor zijn goede omstandigheden nodig, zoals de juiste hoeveelheid wind en zon. Na meer dan een uur gewacht te hebben, laten twee condors hun kunsten zien. Echt magisch! ’s Avonds overnacht ik in het Titilaka hotel. Het is donker als we aankomen maar we komen aan in een warm bad. Echt een Talisman hotel: gelegen op een geweldige locatie, kleinschalig met 17 kamers, personeel dat je in de watten legt, prachtige decoratie, top eten en drinken. Het hotel ligt op bijna 4.000 meter hoogte, daar ga je zeker wat van merken. Belangrijk is om heel veel water te drinken. Uiteraard kan ik het eten niet overslaan en bestel quinoasoep. Daarna neem ik een heerlijk Andean kruiden bad, muña is de naam, en kruip ik mijn bed in.

Titicacameer

Goede start vandaag met quinoa pannenkoeken. De quinoa is hier zoveel lekkerder dan wanneer ik het thuis eet. Het eten in Peru is sowieso ongelooflijk lekker, alles is vers, heel veel verse en speciale kruiden die we thuis niet hebben, heerlijke vruchten.

Het uitzicht over Titicacameer is geweldig, echt super, de wolken in de blauwheldere hemel lijken het water bijna aan te raken. Bij Titilaka kunt u verschillende activiteiten ondernemen. De gids legt de avond van te voren uit wat de mogelijkheden zijn voor de volgende dag. Ik maak een tour met de boot naar de rieteilanden van de Uros indianen en naar het eiland Taquile dat middenin het Titicacameer ligt. Varen is heerlijk, lekker windje, zonnetje, na anderhalf uur komen we aan bij Uros eiland Tonino. We worden opgehaald in een rietenboot. Het duurt 6 maanden voordat zo’n boot klaar is. Echt ongelooflijk. De gids vertelt hoe en waar de Uros mensen van leven, hoe ze het riet oogsten, ze laten de visnetten zien en de kweekvijver. Dan meren we aan op het rieteiland. De familie komt ons al begroeten. Er wonen vier families op dit eiland en ze zijn vriendelijk en nieuwsgierig naar ons. Het hotel Titilaka doet ook hier goed werk, ze ondersteunen deze mensen en in ruil hebben ze exclusiviteit op dit eiland en meren er geen andere boten aan. Onze volgende stop is het eiland Taquile. Ook hier werkt het hotel met een familie en hebben ze samen gewerkt aan een plek om gasten te ontvangen, schone wc’s, training om lunch te bereiden en serveren. Het was echt super. Er wordt uitleg gegeven over de gebruiken en tradities van de bevolking van Taquile, wat verklaard is door Unesco als werelderfgoed. De mannen breien hier, wat heel serieus genomen wordt. Ze breien mutsen die door middel van kleuren en patronen verschillende functies hebben: vrouw of man, vrijgezel of al bezet. Wanneer de man om de hand wil vragen van een vrouw, dient hij met zijn allerbeste technieken een muts te breien die zo strak is dat ze rechtop moet blijven staan en water kan vasthouden. Vindt de vader van de bruid het niet goed genoeg, dan komt er geen bruiloft. Heel bijzonder om deze tradities en gebruiken te horen. De lunch was zeer smakelijk en we keren terug naar de boot en het hotel.

Belmond Andean Explorer

Wow, ik ben in een ander tijdperk terecht gekomen. Zo on-ge-loof-lijk, dat ik dit mag meemaken! Al in de stationshal waan ik mij in een ander tijdperk 100 jaar geleden. Er is een violist in zwart pak en met een hoed op. Er wordt cava geschonken met kleine hapjes erbij. Even later worden we verzocht in te stappen bij de barwagon, waar weer een drankje wordt geschonken en waar we welkom worden geheten. Er zijn 19 passagiers en 25 man personeel aan boord van de Andean Explorer. Er is een panoramawagon, dinerwagon, Spawagon en de barwagon. Alles is zo in stijl gedecoreerd, niet te geloven. Ik word naar mijn cabin gebracht, Capuli nummer 1. Echt ruim en alles is aanwezig, ook weer in stijl gedecoreerd, zelfs de lichtknopjes. We vertrekken en lunch wordt geserveerd. De trein gaat rechtdoor de stad Juliana, naast de rails aan weerskanten zijn marktstalletjes waar van alles verkocht wordt. Naast is ook echt naast, slecht 5 cm zit er tussen de trein en de koopwaar. De trein vervolgt zijn weg over de Altiplano. Links en rechts prachtig uitzicht, akkervelden, grasland met lama’s, bergen op de achtergrond. Allerlei soorten voertuigen die bij ons niet door de APK keuring zouden komen. Het is zo leuk, overal waar we langskomen, zwaaien kinderen uitbundig, zo schattig. Voor het diner wordt er nog een pre-diner cocktail gedronken in de bar met pianomuziek van Frank Sinatra en na het diner speelt dezelfde muzikant de saxofoon in de panoramawagon. Inmiddels is de trein gestopt voor de nacht.

Cusco

De wekker gaat om 5 uur. Ik wil graag op de panoramawagon zijn als de zon opkomt. De trein begint weer te rijden om half 6. We krijgen een heerlijk ontbijt, ik mag echt van alles kiezen. Na een korte rit komen we aan in Cusco. Hier ga ik van boord van de trein. Ik blijf nog een paar dagen in Peru, voor ik weer naar huis ga.