Geplaatst op

O p mijn reis-bucketlist prijkte al jarenlang de paradijselijke bestemming Malediven, met stip op één. Maar toch, om nou twee weken op ‘een eiland’ te gaan zitten… daar had ik toch zo mijn bedenkingen over. Gelukkig word ik dagelijks omringd door de beste reisspecialisten van Nederland en zoals je dan kan verwachten werd de oplossing direct aangedragen: combineren met Sri Lanka!

Een resplendent rondreis door Sri Lanka

High-Five

Zo stapten we begin april aan boord van het vliegtuig van Turkish Airlines, die ons met een tussenstop in Istanbul, naar Sri Lanka bracht. We hadden geen idee wat we konden verwachten, en al helemaal niet omdat we met ons dochtertje van bijna twee reisden. Als echte Afrika-gangers blijft Azië toch iedere keer weer ‘spannend’, maar we hadden nooit kunnen bedenken dat het land ons zo zou verrassen. Wát een bijzondere bestemming.

Direct na aankomst op de luchthaven merken we de liefde en het enthousiasme van de Srilankanen voor kinderen. Wij, maar vooral Ella: een aai over haar bol, een high-five, een paspoortstempel voor haar favoriete knuffel… dat is nog eens een welkom. We lopen de aankomsthal in en hier staat Harsha, onze steun en toeverlaat voor de komende twee weken, al op ons te wachten. Hij gaat met ons op verkenning, rijdt ons van plek naar plek. Harsha werkt voor de lokale partner van Talisman in Sri Lanka, en is naast chauffeur dus ook onze gids op deze bijzondere ontdekkingsreis.

De zon in de zee

Gezien we rond 15:00 arriveren in Sri Lanka, is het een prachtige rit met een langzaam ondergaande zon, naar ons eerste verblijf. Het is nog een tocht van zo’n 2,5 uur naar Kumu Beach, iets waar mijn collega’s me al voor hadden ‘gewaarschuwd’, wel direct gevolgd door de mededeling: ‘als je er eenmaal bent, is het alle moeite meer dan waard geweest.’ En dus laten we al snel de stad achter ons, en leunen we achterover in de comfortabele stoelen van onze minibus. Ella valt al snel in slaap, wij vergapen ons aan de schone wegen en laten Harsha ons alvast een introductie geven op Sri Lanka. We komen aan bij Kumu Beach, nét op tijd om de zon in de zee te zien zakken. Een snelle opfrissessie in onze kamer en we gaan met zijn drieën naar beneden om te genieten van het diner. Natuurlijk bestellen we een curry! Chef Wasaba komt de curry persoonlijk brengen en neemt Ella (die haar eten allang op heeft) mee voor een verkenningstocht door de tuin. Zodat wij in alle rust kunnen genieten van zijn kookkunst. En dat vinden wij natuurlijk helemaal geweldig, en typisch Talisman.

Sea

Na twee nachten (het hadden er wat ons betreft veel meer mogen zijn) reizen we door naar Cape Weligama, een accommodatie van Resplendent Ceylon. Harsha neemt ons mee naar Galle, de fortstad, waar we lunchen en over de stadsmuren wandelen. Ik koop hier een ketting met een prachtige edelsteen er in, een mooi souvenir. Cape Weligama ligt hoog op een klif en heeft daardoor prachtige uitzichten over de oceaan. Het resort is ontworpen door de beroemde architect Lek Bunnag en wordt omgeven door prachtige tuinen. Bij aankomst nemen we afscheid van Harsha en worden we per golfkarretje naar onze villa gebracht. Pauwen wandelen door de tuin, het zwembad lonkt uitnodigend maar voor Ella is het eerst tijd voor een tukje. In de gigantische slaapkamer is haar bedje al prachtig opgemaakt. Wij genieten daarna van een voortreffelijke lunch op ons eigen terras, gevolgd door een duik in ons eigen zwembad.

Cape Weligama is een heerlijke plek voor liefhebbers van rust en ruimte, maar ook wanneer je met kinderen reist een prettig verblijf: er is een groot zwembad waar kinderen naar hartenlust in kunnen spelen (er is ook een adults-only pool) en een kidsclub. Het personeel zorgt ervoor dat het je hier aan niets ontbreekt. De dagen beginnen hier met een uitgebreid roomservice (villa-service) ontbijt en worden afgesloten met een cocktail in de Cape Club bar. Voor de liefhebbers van de (onder)waterwereld is er hier overdag volop te doen, je moet er een beetje moeite voor doen (het hotel ligt dus op een klif) maar je kan hier prima snorkelen, duiken, surfen, kajakken of fietsen. Wij hadden nog een safari voor de boeg, dus hebben hier vooral genoten van de faciliteiten van het hotel zelf. Het enige minpunt hier vonden wij de prijzen van de restaurants, die waren nogal hoog en uit verhouding met de rest.

Safari

Tijd voor ons volgende resplendent verblijf en de verwachtingen zijn hoog gespannen! We vinden het fijn om Harsha weer te zien en delen onze ervaringen van het verblijf in Weligama met hem. Hij heeft tijdens ons verblijf wat mooie tempels bezocht in de omgeving, en vraagt ons of we een tempel willen bezoeken. Dat vinden we natuurlijk hartstikke leuk, we reageren enthousiast. Het leuke aan deze ritjes, van accommodatie naar accommodatie, is dat je zelf helemaal kan bepalen wat je wilt gaan zien. De tempel is inderdaad prachtig, we wandelen er op ons gemakje doorheen (op blote voeten en met de schouders bedekt) en Harsha voorziet ons weer van de nodige informatie. Terwijl Ella van Boeddhabeeld naar Boeddhabeeld rent, slenteren wij door de gangen en de kamers.

We plannen het weer zo, dat we rond het middaguur aankomen bij ons verblijf. Wild Coast Tented Lodge verwelkomt ons met een concert van aapgebrul die overal in de bomen nieuwsgierig loeren naar de nieuwe gasten. Het woord ‘apie’ is vervolgens snel geleerd door Ella. Onze cocon is prachtig, verscholen in het struikgewas en aan een waterpoel gelegen, van binnen heerlijk koel en ruim. De inrichting is erg goed gedaan. Het koperen bad op pootjes (uit Zuid-Afrika) kijkt uit over het groen, het voelt echt alsof we op een Afrikaanse safari zijn! Ella slaapt, wij lunchen op ons eigen terrasje terwijl de apen de buren bezoeken. Wat een uitzicht.

Over uitzicht gesproken, het Yala National Park ligt aan de kust en zo ook deze lodge. Dit is zeldzaam mooi. In de middag olifanten spotten en ‘thuiskomen’ voor sundowners op het strand. Zo bijzonder heb ik ze nog niet vaak meegemaakt! Tijdens een verblijf in Wild Coast Tented Lodge is er één safari per dag inbegrepen. Voor ons voldoende maar mocht je hier nu echt het maximale uit de natuur willen halen dan is het wel aan te raden om die tweede safari er bij te boeken.

Mijn man vertrekt op safari in de middag, ik vermaak me liever met Ella bij het zwembad – de temperatuur is namelijk inmiddels opgelopen tot wel 40 graden. De gidsen hier zijn de beste van het land en dat merken we ook. Saranga is de gids die ons op alle safari’s meeneemt en hij weet ontzettend veel. De zeldzame lippenbeer wordt gespot alsook veel olifanten en het luipaard. Wauw zeg, ik kan niet wachten om ook de jungle in te trekken.Tussen de safari’s door genieten we van heerlijke maaltijden (alle accommodaties van Resplendent Ceylon zijn Relais & Chateaux), het zwembad, de grote voorraad aan bordspellen en het kleinere wildlife dat we in en om de lodge zien. Met een goede gids, die je bij een verblijf in Wild Coast Tented Lodge dus zeker hebt, kan je ook echt genieten van de safari’s in het drukke Yala National Park. De ‘jungle jams’ worden zoveel mogelijk gemeden en er worden rustige delen van het park opgezocht voor een exclusieve wildbeleving. Doen ze goed hier.

Tea

Harsha staat weer op ons te wachten bij het uitchecken, we hebben tijdens ons verblijf wel contact met hem gehad via de whatsapp natuurlijk. Hij brengt ons naar Koslanda voor een overbruggingsnachtje voor we in de Tea Trails gaan verblijven. De rit van Koslanda naar Tea Trails is een taaie: Ella wordt al snel wagenziek en de wegen blijven maar draaien, en draaien, en draaien. Stoppen is op een gegeven moment geen optie meer, we kunnen er maar beter voor zorgen dat we zo snel mogelijk op bestemming aankomen. En dus knijpen we onze neus dicht (arme Harsha) en komen we groen aan bij onze Summerville Bungalow van Tea Trails. Eerst tijd voor een grote was en een uitgebreide bad sessie voor Ella. Als we allemaal weer wat zijn bijgetrokken komen we onze suite uit en nestelen we ons op het terras voor een lunch. De chef komt bij ons kletsen en wil graag weten wat we wel en niet lusten. En zo staat er vervolgens een heerlijke lunch op tafel, zelfgemaakte soep, versgebakken brood… Veelbelovend.

Er zijn verschillende bungalows bij Tea Trails, allemaal plantagebungalows die zijn omgetoverd tot exclusieve verblijven. De Summerville Bungalow heeft vijf suites en ligt hoog in de plantages met prachtig uitzicht op het Castlereigh Reservoir. Het is een van de meest knusse bungalows maar wat ons echt omver heeft geblazen hier was de crew. Je komt als vreemde aan en vertrekt als vriend. De service is hier vanzelfsprekend zo lijkt het en wordt niet opgelegd maar is er gewoon. Wij voelden ons hier gelijk thuis. Wandelen door de theeplantages, een bezoek aan de theefabriek met uitleg van de directeur, een high-tea in één van de andere bungalows en vooral heel veel quality time met elkaar. Wie had kunnen verwachten dat dit het hoogtepunt van onze reis door Sri Lanka zou worden?

Met pijn in ons hart vertrekken we, maar we zijn ook blij om Harsha weer te begroeten en van hem te horen hoe zijn verblijf in de theeplantages is geweest. Gelukkig valt Ella snel in slaap en wordt ze pas wakker op de rechte weg. De auto blijft dus lekker ruiken en we stoppen onderweg naar Colombo voor een lunch met uitzicht op een cricketwedstrijd. We nemen het allemaal in ons op, morgen is ons avontuur in Lankadweepa (“schitterend eiland”) voorbij en maken we de oversteek naar de Malediven.

Respectvol en bijzonder; one of a kind

Sri Lanka zit na deze reis in ons hart, een bestemming die door haar inwoners een gouden randje heeft. Een eiland waar alles draait om respect en eerbied. Net na thuiskomst worden we opgeschrikt door de verschrikkelijke aanslagen in het land, maar de bevolking laat zien hoe veerkrachtig en dankbaar ze zijn. Inmiddels zijn er alweer verschillende Talisman reizigers vertrokken naar Sri Lanka en krijgen we enkel positieve berichten en veel dankbaarheid uit Sri Lanka.