Geplaatst op

T he Lombok Lodge Al weer een hele poos geleden ontdekte ik de Lombok Lodge. Op één van mijn speurtochten door Tripadvisor zag ik dat ze zeer hoog scoorden. Nummer 1 van Indonesië word je niet zo maar!!

Travel is the only thing you buy that makes you richer

De recensies waren unaniem lovend en het verhaal achter de lodge was ook bijzonder: Na een carrière in de Belgische horeca verhuisden Ben en Anja Olaerts naar Lombok om daar hun hoteldroom waar te maken. Inmiddels werken we al een aantal jaar met hen samen en ook onze klanten zijn razend enthousiast. Het enige probleem dat we met de lodge hebben is de beschikbaarheid: een dergelijke kwaliteit en maar negen suites, dan doet de markt zijn werk. Vroeg boeken dus!! Onlangs reisde ik naar Indonesië en eindelijk was ik in de gelegenheid om de Lombok Lodge met eigen ogen te aanschouwen. Bij deze mijn schrijven aan hen om ze te bedanken voor de gastvrijheid.

Beste Ben en Anja,

Als beloofd mijn uitgebreide en enigszins verlate reactie: Ik ben alweer een hele poos terug en ben me nog steeds aan het verbazen over hetgeen ik aangetroffen heb. Ik ben een ervaren en inmiddels ook behoorlijk verwende reiziger en een kritische blik is mijn tweede natuur geworden. Met alle juichende berichten van onze klanten en recensies op Tripadvisor in het achterhoofd reisde ik af naar de Lombok Lodge. Om maar met de deur in huis te vallen: de hoog gespannen verwachtingen werden waargemaakt, sterker nog, ze werden ruimschoots overtroffen!

Of je iets mooi vindt is natuurlijk altijd een kwestie van smaak. Sommige mensen houden van weelderig aangelegde tuinen met meanderende paadjes, vol met bloeiende planten en ornamenten. De klassieke Balinese stijl. Zelf ben ik meer gecharmeerd van heldere lijnen en strakke composities. Dat heeft op mij een kalmerende werking. Wat dat betreft scoort het uiterlijk van jullie paradijs bij mij 10 op 10. Je kunt zien dat over elk detail is nagedacht. De volstrekt natuurlijke indeling van het terrein, de fraai afgehaagde grasvelden die aflopen naar de zee, met daarin allerlei schakeringen van groen. Het zwembad, de beach bar en het strand. Je kunt zien dat er over elk detail is nagedacht en dat hier twee perfectionisten aan het werk zijn geweest.

De afgelopen decennia heb ik genoeg gruwelverhalen gehoord over het bouwen van hotels – en zeker op een eiland - om me een voorstelling te kunnen maken van de voortdurende stroom van problemen die opgelost moesten worden.
 Daarnaast heb ik heel veel horrorverhalen gehoord over de Indonesische bureaucratie. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat er gedurende dat hele traject veel gejammer en geweeklaag moet hebben geklonken. Maar jullie hebben alle hordes overwonnen en voor zo ver ik het kan beoordelen elke wens kunnen realiseren. Ik zou zelf in ieder geval niet zo gauw weten wat ik anders zou willen zien.

En daarna kwam ongetwijfeld het volgende enorme struikelblok – zeker van toepassing in een uithoek van een eiland met nog maar weinig toerisme - het vinden, trainen en vervolgens houden van personeel. Daar waar het uiterlijkheden betreft kan over smaak getwist worden. Het service niveau is toch een andere zaak. Natuurlijk is het niet erg als er een keer iets mis gaat en zeker wanneer de klungeligheid gepaard gaat met enthousiaste inzet en een blije glimlach. Maar ook hier scoren jullie wat mij betreft 10 op 10.

Perfectionisme kan afgedwongen worden door stringente training en strakke regie. Dit leidt echter vaak tot een wat onnatuurlijke aandoende vriendelijkheid. Dit is in jullie lodge geenszins het geval. Iedereen is buitengewoon professioneel maar daarnaast spat het plezier er ook van af. Hoewel zoiets natuurlijk lastig te beoordelen na slechts één nacht kon ik zien dat de onderlinge verhoudingen uitstekend zijn. Een jonge club, goede mix van jongens en meiden. Ze hadden echt lol met elkaar, maar werden daardoor geenszins afgeleid van hun taken. Ik wilde iets aan de positie van mijn stoel veranderen en er kwamen meteen twee jongens aangesprint om die taak snel van mij over te nemen. De volgende ochtend was ik met dank aan de jetlag heel vroeg wakker en het was bijzonder om te zien dat de tuinmannen al in de weer waren en dat de stoelen met kussens en parasols bij het zwembad al weer strak in het gelid stonden.

De suite kon me ook zeer bekoren: ruim van opzet, perfect van kleurenschema en buitengewoon compleet. De Ipad vol films die op de televisie konden worden vertoond, was een nieuwtje voor me. De badkamer was ruim en vol hygiënische snufjes en het terras bood een een prachtig uitzicht over de oceaan.

Het diner was voortreffelijk: De setting aan het zwembad was prachtig uitgelicht met vele tientallen kaarsen, de tafels waren prachtig gedekt, de gerechten waren overheerlijk en op de service viel niets, maar dan ook niets aan te merken.


Misschien nog bijzonderder was het a la carte ontbijt. Wat een heerlijkheden en wat een kwaliteit. De gezonde sappen waren overheerlijk, de broodjes en pastries kakelvers en de gemarineerde ribeye zou in geen enkel sterrenrestaurant misstaan. Chapeau, chapeau, driewerf chapeau!!

Bij deze nogmaals heel erg veel dank voor jullie gastvrijheid en heel veel complimenten voor het niveau dat jullie hier gerealiseerd hebben. Ik heb eigenlijk nog maar één ding te wensen: Willen jullie alstublieft ergens anders nog zo’n lodge openen? :)

Met vriendelijke groet

PS. Ondanks mijn kritische blik heb ik niets gevonden waar ik iets op aan te merken had. Nou ja, op een heeeel klein dingetje na. In het vorige hotel was ik mijn scheermes vergeten, waardoor ik het scheermesje uit jullie vanity set moest gebruiken. Dit was zelfs voor een eenmalige scheerbeurt te slecht. Other than that: Hotel perfection exists, it’s called The Lombok Lodge :)