Geplaatst op

S pecialisten Evelyn en Sheila gingen op reis met een missie: een langverwachte kennismaking met de afgelegen luxe safari lodges in het noorden van Zuid-Afrika en zuiden van Botswana en een voorproefje van hetgeen Mozambique te bieden heeft.

Twee leeuwinnen en hun jong. Zo bijzonder, en zo dichtbij! Gaaf! Ze lijken zich totaal niet aan ons te storen, terwijl wij maar op twee meter afstand staan. Echt ongelofelijk!

The Outpost

Na een comfortabele maar niet echt luxe nacht in de City Lodge vliegen we met SA Airlink in zo’n vijftig minuten naar Polokwane in het noorden van Zuid-Afrika. Hier staat onze chauffeur Bob al op ons te wachten, en hij rijdt ons in zo’n 3.5 uur naar onze eerste stop: The Outpost. We rijden langs schitterende Baobab bomen tot we bij de Pafuri gate aankomen. Het is dan nog een tochtje van zo’n 30 minuten voor we bij The Outpost aankomen. We gaan direct op safari met ranger Sam. Veel dieren komen we helaas nog niet tegen maar genieten wel van een spectaculair uitzicht tijdens onze sundowner!

We komen pas tegen het vallen van de avond weer terug aan bij The Outpost en installeren ons in onze suite. Het is eigenlijk meer een huisje, prachtig ruim met uitzicht over de rivier. Het bed is ontzettend uitnodigend maar onze magen knorren inmiddels aardig dus we gaan eerst even dineren. Eenmaal terug in onze suite vallen we half in de open lucht in slaap, nu al nieuwsgierig naar het uitzicht waar we de volgende ochtend op getrakteerd gaan worden!

Mashatu - een goed bewaard geheim

Na een goede nachtrust en een laatste gamedrive rijden we naar de Botswaanse grens. De grensovergang bij de Pontdrift Border is erg gemakkelijk, en aan de ‘andere kant’ staat het safarivoertuig van Mashatu al voor ons klaar! De rit naar de lodge is al een gamedrive op zich, we zien struisvogels, zebra’s en giraffen, geweldig! De chauffeur legt ons uit dat Mashatu voornamelijk bekend staat om zijn vele katachtigen. We willen graag een luipaard zien dus we kunnen niet wachten op meer gamedrives.

We spotten gelijk twee luipaarden op de volgende gamedrive, wow! Helemaal geweldig is dat je de sighting niet hoeft de delen met nog talloze andere reizigers, enorm exclusief. We gaan na een tijdje met tegenzin weer verder maar zien al snel een cheeta, wat een geluk. Het begint nu al wel aardig af te koelen, dus het is heerlijk om terug te komen bij het kampvuur in de boma. We dineren met de andere gasten in de boma en duiken daarna helemaal voldaan ons bed in.

Van Mashatu naar Koro

Om 05:15 staan we op, en om 06:00 zijn we paraat voor onze volgende gamedrive. We zijn ontzettend benieuwd wat de dag ons gaat brengen, gisteren was het zo geweldig! Kan dit nog overtroffen worden? We zetten gelijk hoog in: we willen leeuwen zien. Blijft spannend, het vinden van verse tracks en het turen in de verte om te kijken of je ze ziet. We crossen het hele terrein over, vinden (zeer) verse sporen en raken ze weer kwijt.. na een uurtje hebben we zo veel geluk. We vinden niet één maar een hele roedel van wel acht leeuwen! Twee leeuwinnen en hun jong. Zo bijzonder, en zo dichtbij! Gaaf! Ze lijken zich totaal niet aan ons te storen, terwijl wij maar op twee meter afstand staan. Echt ongelofelijk!

Na deze superervaring is het tijd voor de koffiebreak en we gaan rijden om een mooie plek te vinden. Fish, onze ranger, krijgt echter via de radio door dat de mannetjesleeuw vlakbij ergens in de bush zit. Laat die koffie nog maar even zitten, we gaan op zoek en we vinden hem, half slapend onder een struik. Wat een geluk weer! Na de stop komen we ook nog olifanten tegen, een moeder met een baby olifant. Superlief! We zijn dan ook erg verbaasd dat we in één keer doorscheuren, ik wil hier nog langer van genieten! Als een dolle rijden we over een heuvel de rivierbedding in waar we.. wow.. wel vijftig olifanten zien! Een hele kudde olifanten met kleintjes die onverstoorbaar aan het drinken zijn terwijl we ze gadeslaan. We inspecteren nog even Mashatu Tented Camp (op circa een half uur van Mashatu Lodge gelegen) waar je een echt rustiek Afrikaans safari gevoel ervaart met slechts acht tenten gelegen in de bush. Daarna worden we naar de airstrip gebracht waar onze ranger op ons staat te wachten om ons naar Koro River Lodge te brengen.

Koro River Camp

Moses, onze ranger en driver, vertelt ons dat we de enige gasten zijn in Koro River Camp, hoe luxe. Onderweg zien we zebra’s op een unieke plek in een droge rivierbedding, nog een hele kudde olifanten en uiteraard bavianen, impala’s en andere antilopen. Omstreeks kwart voor vier (na zo'n twee uur rijden vanaf de airstrip) komen we aan in Koro River Camp. Een super mooie luxe lodge gelegen aan een zijtak van de Limpopo rivier. Het voltallige personeel staat ons op te wachten om ons welkom te heten, leuk! De accommodatie ziet er waanzinnig uit. Prachtige grote canvastenten (glamping 3.0), smaakvol ingericht met heerlijke bedden, een aparte 'badkamer-tent' met luxe douche en bad in één, en hangmat en plungepool op je dek. De tenten kijken allemaal uit op de rivier, schitterend uitzicht. Om 16.30u doen we een korte sightseeing van het reservaat, dat 2.000 hectare groot is. Hier komen helaas minder dieren voor dan bijvoorbeeld in Mashatu doordat de bush hier dichter is, dus leeuwen zijn moeilijk te spotten en er zijn geen cheeta's. Wel heel veel luipaarden, maar omdat het een nieuwe lodge is zijn de dieren nog heel schuw.

Terug naar Johannesburg

Na een interessante wandelsafari, en een ludiek spelletje (wie het verst de impala keutel kan spugen) ontbijten we en maken we ons op voor de terugreis naar Johannesburg. De grensformaliteiten verlopen vlot en weer op Zuid-Afrikaanse bodem worden we door Mike, onze chauffeur, naar de luchthaven van Polokwane gebracht.  We vliegen terug naar Johannesburg waar we een nachtje in het exclusieve Athol Place overnachten. We genieten van een overheerlijk diner en een welverdiende nachtrust.

Op naar Mozambique!

Vanaf boven lijkt Mozambique echt veel groener dan Zuid-Afrika, het uitzicht is eindeloos! Voordat we landen komt de Bazaruto archipel in zicht, super mooi al die verschillende kleuren blauw! We slapen vanavond op het vasteland, in Santorini. Een echte Talisman accommodatie, een villa waar aan alle details is gedacht. Onze butler Fernando lacht altijd van oor tot oor, en regelt alles voor ons. Wat een topverblijf!  

De volgende ochtend ervaren we de enorme verschillen tussen eb en vloed, en zien we de lokale vissersboten vertrekken. Daarna gaan we terug naar de luchthaven en stapt Evelyn aan boord van de helikopter naar de Bazaruto Archipel en vliegt Sheila terug naar huis.

Bazaruto Archipel

Wat een bijzondere helikoptertocht! Zo blij als een kind arriveer ik in Azura. Tania, de manager, checkt me in en verblijd me gelijk met het nieuws dat ik over een half uur van een massage mag gaan genieten. Welcome to Paradise!

Mijn villa heeft een zwembad en ligt verstopt in de jungle. Mijn eigen butler, Ronaldo, zorgt ervoor dat het me aan niets ontbreekt. Vanuit mijn tuin loop ik zo het strand op en om 17:00 wordt er een cocktail klaar gezet in de privacy van mijn eigen tuin. Werkelijk aan ieder detail is gedacht. Ik begeef me voor het eten nog even naar de beachbar, waar een relaxte vibe heerst. Het leuke aan reizen is dat je zoveel verschillende mensen ontmoet, en ook hier raak ik weer gemakkelijk aan de praat. Na een weldadig diner val ik met het ruisen van de zee op de achtergrond in slaap in mijn hemelse bed.

De volgende ochtend ga ik samen met mijn host Ronaldo de eilandtour doen. Je merkt dat Azura een ontzettend goede relatie heeft met de lokale bevolking en dat maakt een verblijf hier nog eens extra bijzonder. Helaas is het tijd om na de eilandtour het paradijs te verlaten. Gelukkig ga ik niet ver, en blijf ik op het eiland. Ik slaap nog een nachtje in &Beyond, het andere resort op het eiland.

Laatste stop: &Beyond

Ik word direct warm welkom geheten door Johan, de General Manager. Helaas ben ik te laat om nog mee te kunnen met de snorkeltrip, daar baal ik echt enorm van! Maar goed, hakuna matata, mijn lunch wordt geserveerd dus laat ik daar maar van gaan genieten. Ook &Beyond Benguerra is een prachtige accommodatie, een safari lodge op het strand qua stijl. Mij spreekt Azura meer aan, omdat je bij Azura echt gelijk het strandgevoel te pakken hebt. Maar ik mag hier ook niet klagen, het is een hemelse plek. Ik geniet vanaf een lokale vissersboot (dhow) met een cocktail in mijn hand van een prachtige zonsondergang en geniet daarna van een heerlijk diner op het strand.  

Magisch Mozambique…