Praktische informatie over Australië A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Australië.

Afdingen
Afdingen is niet gebruikelijk in Australië.

Autorijden
Australië is bij uitstek een land om op eigen gelegenheid per huurauto te ontdekken. U moet in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs als u zelf gaat rijden. Dit rijbewijs kunt u bij de ANWB aanvragen. Lees meer

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Douaneformaliteiten
In Australië gelden strenge invoereisen voor levensmiddelen en organische stoffen. Wij adviseren u dan ook geen verse producten mee te nemen. Houdt u er rekening mee dat er ook tussen de staten strenge controles plaatsvinden.

Drinkwater
Het kraanwater is in Australië gewoon drinkbaar.

Elektriciteit
De spanning in Australië is 220-240 volt. Om gebruik te kunnen maken van stopcontacten, heeft u een speciale stekker nodig. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is in Australië niet heel gebruikelijk en wordt over het algemeen niet van u verwacht. Uiteraard wordt een fooi wel gewaardeerd. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een bell boy kunt u denken aan AUD 2. De kosten voor taxiritten kunt u naar boven afronden. Als u na een diner in een restaurant de rekening krijgt, ziet u dat hier vaak al 10% service charge in is opgenomen. Desondanks wordt een kleine extra fooi erg gewaardeerd. In de duurdere restaurants is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als richtlijn kunt u zo’n 10-15% van de rekening aanhouden. Uw gids zal een fooi niet verwachten, maar uiteraard wel waarderen.

Fotografie
Australië is een prachtige bestemming voor het maken van uw mooiste foto's. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

De gezondheidszorg in Australië is goed en er zijn veel medicijnen in de apotheek verkrijgbaar. Het is wel aan te raden om een goede reisverzekering af te sluiten. Vanwege de grote afstanden in Australië is het soms noodzakelijk dat er, in geval van nood, dure (lucht)evacuaties moeten plaatsvinden.

Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken, vanwege de klimaatverschillen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Valuta
De munteenheid in Australië is de Australische dollar (AUD). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Over het algemeen kunt u geld opnemen bij de banken, als u een pas gebruikt waar het Cirrus of Maestro logo op staat. Bij wisselkantoren worden euro’s en Amerikaanse dollars geaccepteerd. Creditcards worden veel gebruikt in Australië; bij de meeste winkels kunt u dan ook met creditcard betalen.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Australië kan als een erg veilig land bestempeld worden. Desalniettemin is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. We adviseren u daarnaast geen kostbaarheden onbeheerd achter te laten in de auto.

Visum / reisdocumenten
U heeft een geldig paspoort en visum nodig wanneer u naar Australië reist.  

Talisman werkt samen met VisumCentrale. Zij hebben een team van landenspecialisten dat 7 dagen per week voor u klaar staat en zorgen ervoor dat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Vraag hier uw visum voor Australië aan.

Uw paspoort moet geldig zijn tot na terugkomst. Echter, met een overstap in Azië dient uw paspoort na terugkomst nog 6 maanden geldig te zijn.

Vliegen
Een vliegreis naar Australië is een hele onderneming. Vanwege de grote afstand zijn er vanuit Nederland geen directe vluchten. Steeds meer maatschappijen vliegen echter naar verschillende plaatsen in Australië met een tussenstop in bijvoorbeeld Singapore, Hong Kong, Dubai, Abu Dhabi of Kuala Lumpur. Wij kunnen u zeker aanraden om business class of first class te vliegen, een investering die ervoor zorgt dat u uitgerust op uw bestemming aankomt!

Zon
De zon in Australië is erg sterk en het is raadzaam om u hier goed tegen te beschermen. Ook op bewolkte dagen. Daarnaast is het dragen van een goede zonnebril belangrijk. Let op dat u genoeg drinkt, om vochttekort te voorkomen! 

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Australië?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In Australië kunt u over het algemeen prima in contact blijven met het thuisfront via internet of telefoon, met uitzondering van de afgelegen gebieden.

Welke kleding neem ik mee naar Australië?
Door de grote klimaatverschillen in het land is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken. Kijkt u voorafgaand aan de reis goed wat voor weer het is in de verschillende regio's en pas uw kledingkeuze hierop aan. De Australiërs zelf kleden zich vaak casual, behalve als zij gaan dineren in een chic restaurant. Het is aan te raden om een set nette kleding mee te nemen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken. Zorgt u ook voor voldoende bescherming tegen de zon.

Welke gebieden moet ik gezien hebben?
Australië is zo'n grote bestemming, dat het onmogelijk is om een goede indruk te krijgen van het hele land in slechts één reis. Uw Talisman specialist kan u perfect adviseren over de juiste gebieden om te bezoeken in de periode waarin u wilt reizen en knoopt deze vervolgens aan elkaar zodat er een gebalanceerde rondreis ontstaat.

Wat voor keuken heeft Australië?
Australië is een walhalla voor bourgondiërs. Het is wat lastig om de keuken te omschrijven, want naast een aantal lokale specialiteiten zijn de gerechten vooral een mengeling van verschillende wereldkeukens. Echt typisch Australisch is de barbecue. U komt ze haast overal tegen; in restaurants, op stranden en bij picknickplaatsen. Reist u door Australië, dan moet u niet vreemd opkijken als er kangoeroe, haai of krokodil op het menu staat. Houdt u van een goed glas wijn gecombineerd met voortreffelijke gerechten, dan is een bezoek aan en een verblijf in de Barossa Valley echt iets voor u!

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Australië?
Australië heeft drie verschillende tijdzones. In het westen is het 7 uur later, in het noorden en zuiden is het 8 uur en 30 minuten later en in het oosten is het 9 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Australië?
De beste reisperiode voor het tropische noorden zijn van mei tot en met oktober.Voor het binnenland is de beste reisperiode van oktober tot en met november en van maart tot en met mei.

Feestdagen

Feestdagen in Australië in 2024

3 september: Dag van de Vlag
17 september: Australian Citizenship Day (Australische Burgerschapsdag)
27 september: AFL Grand Final Parade (in de staat Victoria)
30 september: King’s Birthday (West-Australië)
7 oktober: Labour Day (Australisch Hoofdstedelijk Territorium, Nieuw-Zuid Wales en Zuid-Australië)
7 oktober: King’s Birthday (Queensland)
23 oktober: Universal Children’s Day (Universele Dag van de Kinderen)
25 oktober: Dag van de Leraar
5 november: Melbourne Cup Day 
25 december: Kerstmis
26 december: Boxing Day

Feestdagen in Australië in 2025

6 januari: Driekoningen
27 januari: Australia Day
3 maart: Labour Day (West-Australië)
10 maart: Commonwealth Day
10 maart: Adelaide Cup (Zuid-Australië)
10 maart: Canberra Day (Australisch Hoofdstedelijk Territorium)
10 maart: Labour Day (Victoria en Tasmanië)
21 maart: Harmony Day
18 april: Goede Vrijdag
20 & 21 april: Pasen
25 april: ANZAC Day (Australian and New Zealand Army Corps Day)
5 mei: Labour Day (Noordelijk Territorium en Queensland)
2 juni: Reconciliation Day (Verzoeningsdag - Australisch Hoofdstedelijk Territorium)
9 juni: King’s Birthday
20 juni: Arbor Day (Nationale Boomplantdag)
9 juli: Constitution Day (Dag van de Grondwet)
13 augustus: Royal National Agricultural Show Day (Brisbane)
3 september: Dag van de Vlag
17 september: Australian Citizenship Day (Australische Burgerschapsdag)
29 september: King’s Birthday (West-Australië)
3 oktober: AFL Grand Final Parade (in de staat Victoria)
6 oktober: Labour Day (Australisch Hoofdstedelijk Territorium, Nieuw-Zuid Wales en Zuid-Australië)
6 oktober: King’s Birthday
22 oktober: Universal Children’s Day (Universele Dag van de Kinderen)
31 oktober: World Teachers’ Day (Dag van de Leraar) 
4 november: Melbourne Cup Day
25 december: Kerstmis
26 december: Boxing Day