Praktische informatie Botswana A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Botswana.

Afdingen
Afdingen is alleen gebruikelijk in souvenirwinkels. Wilt u de beste prijs? Dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders naar de prijs te informeren, zodat u een goed beeld krijgt van de waarde van een artikel.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken. In de lodges en ook onderweg tijdens de gamedrives of andere activiteiten is er voldoende mineraalwater uit flesjes beschikbaar.

Elektriciteit
De spanning in Botswana is 220-240 volt. Veel lodges en safaricamps werken met hun eigen generator, die niet de gehele dag aanstaat. Om deze reden is het verstandig om zoveel mogelijk apparaten mee te nemen die werken op batterijen. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor de zogenaamde driepolige stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Botswana wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u baseren op uw enthousiasme over de geleverde diensten. Voor het geven van fooien is het handig om Amerikaanse dollars en euro's in kleine coupures bij u te hebben.

Fotografie
Botswana is met haar groene, waterrijke Okavango Delta, maar ook droge steppes en ontelbaar veel wild, een heel fotogeniek land. Fotografeert u graag en wilt u dieren, die zich soms op wat grotere afstand bevinden, in close-up vastleggen, dan is het raadzaam om een telelens mee te nemen. Voor de meeste reizigers biedt een lens van 300 mm voldoende vergroting.
Tijdens een safari in Botswana is het niet eenvoudig om geheugenkaartjes of andere fotografie-items te verkrijgen. Wij raden u dan ook aan voldoende materiaal vanuit Nederland mee te nemen. U kunt hierbij denken aan meerdere geheugenkaartjes, extern geheugen, extra camerabatterijen en/of oplader.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat een vaccinatie tegen gele koorts verplicht is. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest zijn in) een gebied waar gele koorts voorkomt. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet, wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om in de zomermaanden (onze winter) luchtige kleding mee te nemen. Voor de avonden zijn een shirt met lange mouwen en een lange broek raadzaam in verband met de muggen. Daarnaast is het handig om een poncho of regenjas in te pakken. In de wintermaanden (onze zomer) kan het erg koud zijn, met name ’s nachts. Warme kleding is dan aan te bevelen, zeker tijdens een ochtendsafari. Gaat u op safari, dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, maar kleding in aardetinten. Op (wandel)safari zijn een paar wandelschoenen met een goed profiel en stevige zolen onmisbaar.

Reisdocumenten
Voor Botswana hoeft u voor een verblijf tot maximaal 90 dagen geen visum aan te vragen. Uw paspoort dient minimaal twee lege visumpagina's te hebben en moet bij aankomst nog minstens zes maanden geldig zijn.

Reizen met kinderen
Net als in Namibië gelden er in Botswana belangrijke regels wat betreft het reizen met kinderen. Neem contact op met een van onze specialisten voor meer informatie.

Tourism Development Levy (TDL)
Botswana rekent voor alle reizigers die Botswana bezoeken een Toerisme Ontwikkelingsheffing. U dient USD 30,- contant te voldoen bij aankomst op de luchthaven of grenspost. Na de betaling wordt een uniek bonnetje gegenereerd dat overeenkomt met het paspoort. Het ontvangstbewijs moet aan de ambtenaren voor immigratie worden overhandigd. Het paspoort en het bonnetje worden gestempeld en teruggegeven aan de reiziger. De geldigheid bedraagt 30 dagen.

Valuta
De munteenheid in Botswana is de Botswaanse pula (BWP). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. De pula is in Nederland niet verkrijgbaar. De mogelijkheden om in Botswana pula’s te pinnen zijn beperkt. Wij raden u daarom aan om een creditcard en daarnaast recent uitgegeven Amerikaanse dollars of euro's in kleine coupures mee te nemen.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Botswana is een veilig land om te bereizen. De weinige criminaliteit die voorkomt concentreert zich in de hoofdstad Gaborone, een plek waar u als Talisman reiziger niet zult komen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Botswana?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op een aantal plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de meeste gebieden in Botswana waar u met Talisman komt, heeft u niet of nauwelijks de beschikbaarheid over een telefonienetwerk en internet/wifi. Contact gaat nog per radio. In geval van nood kunt u gebruik maken van een satelliettelefoon.

Welke kleding neem ik mee naar Botswana?
We raden u aan om luchtige, katoenen kleding mee te nemen, zeker in de warme zomermaanden (onze winter). 's Avonds bieden een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen en een lange broek bescherming tegen de muggen. Een poncho of regenjas is handig om mee te nemen tijdens de zomermaanden; het groene seizoen in Botswana. De winters in Botswana (onze zomer) kunnen erg koud zijn en dan met name 's nachts. Warme kleding (inclusief muts, sjaal en handschoenen) is tijdens de ochtendsafari zeker geen overbodige luxe. Ook is het prettig om met laagjes kleding te werken. Gaat u op safari dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, dit kan de dieren namelijk afschrikken. Kleding in aardetinten als groen, beige en bruin zijn het meest geschikt. Op (wandel)safari zijn een paar wandelschoenen met een goed profiel en stevige zolen onmisbaar.

Hebben jullie boekentips voor Botswana?
Wilt u alvast in de sfeer komen voor uw reis naar Botswana, of wilt u gewoon een goed boek lezen, dan raden wij u de volgende boeken aan:

- The Cry of the Kalahari – Mark & Delia Owens
- Tears of the Giraffe (NL: Tranen van de Giraffe) – Alexander McCall Smith
- Okavango - Frans Lanting
- The Lost Word of the Kalahari – Laurens van der Post
- De Wet van de Wildernis – Richard du Toit (National Geographic)

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Botswana?
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Botswana.

Wat is de beste reisperiode voor Botswana?
De beste reisperiode voor Botswana is in de winterperiode, van mei tot en met oktober.

Feestdagen

Feestdagen in Botswana in 2021 

2 januari: Public holiday
1 mei: Dag van de Arbeid
1 juli: Sir Seretse Khama dag (herdenking van de eerste president van Botswana)
19 en 20 juli: Dag van de President
30 september: Onafhankelijkheidsdag