Praktische informatie Verenigde Arabische Emiraten A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over de Verenigde Arabische Emiraten.

Afdingen
Afdingen behoort tot de orde van de dag. Het is gebruikelijk op de lokale markten en in de soukhs. Daarnaast wordt er in Dubai geen belasting geheven, waardoor producten een stuk goedkoper zijn dan in Nederland. Doe er uw voordeel mee.

Autohuur
In Dubai is het mogelijk om een auto te huren. Met uw toeristenvisum en uw Nederlandse of Belgische paspoort mag u gewoon rijden. Het wegennetwerk in Dubai is van goede kwaliteit en de bewegwijzering is in het Arabisch en Engels. Er wordt rechts gereden. 

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
De emiraten kennen scherpe hygiëneregels, het kraanwater is gewoon drinkbaar. Desondanks is het drinken van mineraalwater uit flessen het veiligst.

Elektriciteit
De spanning in de Verenigde Arabische Emiraten is 220 of 240 volt. De stopcontacten zijn over het algemeen geschikt voor de zogenaamde driepolige Engelse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in de Verenigde Arabische Emiraten wel heel gebruikelijk. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids kunt u AED 25 per dag aanhouden, voor een chauffeur AED 12 per dag, voor kamermeisjes AED 5 per dag en voor bell boys AED 2 tot 5 per koffer of tas. Het geven van fooien is ook gebruikelijk in restaurants. Als u na een diner in een restaurant de rekening krijgt, ziet u dat hier vaak al 10% service charge in is opgenomen. Desondanks wordt een kleine extra fooi zeer gewaardeerd.

Fotografie
Het nemen van foto’s is op de meeste plekken geen probleem, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Vrouwen stellen het over het algemeen niet op prijs om gefotografeerd te worden. Wilt u iemand op de foto zetten, vraag dan om toestemming. Het fotograferen van sjeikpaleizen, politiegebouwen, militaire activiteiten, havens en luchthavens is verboden.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.

Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP en buiktyfus -bij een verblijf van twee weken of langer- aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd.

Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

De medische voorzieningen zijn in de Verenigde Arabische Emiraten van hoog niveau. De overheidsziekenhuizen bieden gratis eerste hulp; in de particuliere ziekenhuizen liggen de kosten vrij hoog. Indien u medicijnen meeneemt die onder verdovende middelen vallen, is het verstandig om een Engelstalige verklaring van de dokter mee te nemen.  

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, mee te nemen. De emiraten zijn islamitisch en van toeristen wordt verwacht dat zij hun kledingstijl aanpassen aan de strenge kledingvoorschriften die gelden voor de lokale bevolking. Zwemkleding, korte broeken, rokjes en mouwloze shirts kunnen prima bij het zwembad of op het strand worden gedragen, maar in het openbare leven wordt aanstootgevende kleding niet gewaardeerd. Topless zwemmen en/of zonnen is streng verboden.

Toeristenbelasting
In de emiraten dient u “Tourism Dirham” te betalen. Deze toeristenbelasting bedraagt in Dubai circa UAE 20 per kamer per nacht en dient u te voldoen bij het uitchecken van uw hotel of resort. Voor Abu Dhabi geldt een bedrag van AED 15 per kamer per nacht. Dit bedrag dient eveneens te worden voldaan bij het uitchecken van uw hotel of resort.

Valuta
De munteenheid in de Verenigde Arabische Emiraten is de Dirham (AED). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Op de luchthavens en in de stad bevinden zich volop geldautomaten waar u eenvoudig dirhams kunt pinnen. Wilt u geld wisselen, dan kunt u dit beter ter plaatse doen en niet vooraf in Nederland in verband met de wisselkoers. U kunt in de Verenigde Arabische Emiraten zowel Amerikaanse dollars als euro’s inwisselen. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
De Verenigde Arabische Emiraten zijn veilig om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort is voor de Verenigde Arabische Emiraten vereist. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn bij aankomst.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in de Verenigde Arabische Emiraten?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar de Verenigde Arabische Emiraten?
Er heerst een subtropisch klimaat in de Verenigde Arabische Emiraten. Het is hier het gehele jaar warm met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraad. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn het prettigst om te dragen. De emiraten zijn islamitisch, wat gepaard gaat met strenge kledingvoorschriften voor de lokale bevolking. Ook van toeristen wordt verwacht dat zij hun kledingstijl aanpassen. Het is heel respectvol om niet te bloot gekleed te gaan, zeker bij religieuze plaatsen als een moskee. Denkt u aan lange broeken of jurken en rokken tot over de knie en een shirt, overhemd of blouse die de schouders bedekt. Aan vrouwen die een moskee binnen gaan wordt gevraagd het hoofd en de schouders te bedekken met een sjaal. Bij veel moskeeën is het verboden om deze als niet moslim te betreden. Uw gids kan u prima vertellen bij welke moskeeën dit van toepassing is.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten?
In de Verenigde Arabische Emiraten is het 2 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor de Verenigde Arabische Emiraten?
De beste reisperiode is van november tot en met april.

Feestdagen

Feestdagen in de Verenigde Arabische Emiraten in 2024

15 september: Id-ul-Maulid (Geboortedag Mohammed) 
30 november: Dag van de Martelaren 
2 december: Ontstaan van de Verenigde Arabische Emiraten in 1971


Feestdagen in de Verenigde Arabische Emiraten in 2025

27 januari: Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)
1 t/m 29 maart: Ramadan
30 maart t/m 1 april: Eid al-Fitr (Suikerfeest)
4 t/m 8 juni: Id-ul-Hadj (Bedevaart naar Mekka)
5 juni: Arafa 
6 t/m 8 juni: Eid al-Adha (Offerfeest)
26 juni: Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
4 september: Mawlid an-Nabi (geboortedag Mohammed)
30 november: Martyrs’ Day (Dag van de Martelaren)
2 december: Nationale Dag (ontstaan VAE in 1971)

De Ramadan valt elk jaar in een andere periode en duurt circa een maand. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen moslims niet eten, drinken en roken. Tijdens de Ramadan is het ook als toerist verboden om in het openbaar te eten, te drinken en te roken. In uw hotel is het geen probleem. Alcohol wordt echter in deze periode alleen op de kamer geschonken en niet in de restaurants. Soms zijn niet alle restaurants geopend of worden delen van restaurants afgeschermd. Ook andere gelegenheden, zoals musea, kunnen afwijkende openingstijden hanteren.