Praktische informatie Indonesië A-Z
Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Indonesië.
Afdingen
Afdingen is heel gebruikelijk in Indonesië. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. Afdingen is zeer gebruikelijk op markten, in souvenirwinkels en op ritjes per becak (fietstaxi). De vraagprijs ligt vaak op bijna het dubbele van wat de verkoper er echt voor wil hebben. Wilt u gaan bieden, begin dan op ongeveer 1/3 van de vraagprijs. Na flink onderhandelen lukt het vaak om op de helft van de gevraagde prijs uit te komen.
Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).
Culturele verschillen
Net als iedere andere cultuur heeft ook de Indonesische cultuur zijn eigen unieke reeks ongeschreven regels. Onderstaand vindt u enkele voorbeelden:
Bij het begroeten van iemand is een zachte handdruk de norm. Na de handdruk zal de persoon zijn hand tegen zijn hart drukken als teken van respect; het is mooi om hetzelfde te doen:
- Buig lichtjes uw hoofd bij het begroeten van een gast of gastheer;
- Raak het hoofd van mensen niet aan;
- Gebruik een algemene beweging van de hand in plaats van één vinger wanneer u iets aanwijst;
- Verwacht weinig persoonlijke ruimte, aangezien dit geen belangrijk concept is. Dicht bij elkaar staan tijdens een gesprek is een teken van vriendelijkheid.
- Vermijd, indien mogelijk, het gebruik van uw linkerhand bij het aanraken of doorgeven van geld of voedsel, bij het schudden van handen, of bij het aanwijzen, aangezien deze hand door velen als vies wordt beschouwd;
- Indonesiërs hebben een ander concept van tijd en zijn vaak langzaam of te laat;
- Punctualiteit is zeldzaam, dus wees geduldig. Het is altijd beter om kalm en vrolijk te blijven wanneer u uw frustraties bespreekt, omdat mensen dan eerder bereid zullen zijn om u te helpen.
Drinkwater & Eten
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die overal verkrijgbaar zijn.
Vermijd zoveel mogelijk zuivelproducten die gemaakt zijn van rauwe melk. Eet daarnaast alleen goed gebakken vlees en vis, dat bij voorkeur warm geserveerd wordt. Groenten moeten worden gekookt en fruit moet worden geschild.
Elektriciteit
De spanning in Indonesië is, net als in Nederland, 220 volt. Wij raden u aan om een universele reisstekker mee te nemen, mochten de Nederlandse stekkers niet passen. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat de stroom uitvalt.
Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Indonesië wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor de gids kunt u IDR 100.000 tot 200.000 per dag aanhouden en voor de chauffeur IDR 100.000 tot 150.000 per dag. Bell boys verwachten IDR 10.000 tot 20.000 per koffer of tas en voor de schoonmaaksters kunt u IDR 30.000 tot 100.000 per dag achterlaten. In de meeste restaurants wordt er 21% belasting en bedieningsgeld doorberekend op de rekening, wat betekent dat de fooi al inclusief is. Desondanks wordt een klein extraatje zeer gewaardeerd. In etablissementen waar geen bedieningsgeld wordt berekend, kunt u een fooi aanhouden van 10% van de rekening.
Fotografie
Indonesië is een waanzinnige bestemming voor het maken van mooie foto's. De landschappen van Java en bijzondere heiligdommen als de Borobudur en Balinese tempels, lijken er haast om te vragen om op de gevoelige plaat te mogen worden vastgelegd. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.
Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, DTP en buiktyfus aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak
De medische kennis is goed op Java en op Bali. Er is echter gebrek aan medische technologie, waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Singapore te vliegen. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders, is het verstandig een in het Engels of Frans opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, dient u hiervan een exacte omschrijving in het Engels, of indien mogelijk in het Frans, mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).
Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, mee te nemen. Wanneer u een lokaal dorpje of religieuze gebouwen bezoekt, raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Bij veel tempels dienen blote benen te worden bedekt met een sarong. Ook blote schouders moeten bedekt worden.
Op Bali is het gebruikelijk om naast de sarong ook een tempelband te dragen, die u ter plekke vaak kunt lenen.
Toeristenbelasting
Reist u naar Bali? Vanaf 14 februari 2024 betaalt u eenmalig een extra toeristenbelasting van IDR 150.000 per persoon. Deze belasting wordt gebruikt voor projecten op het gebied van milieu- en cultuurbehoud op Bali om zo de toenemende milieu-uitdagingen waarmee het eiland wordt geconfronteerd te beperken.
Transfers
Bij aankomst in Indonesië wordt u welkom geheten door onze lokale partner Khiri en ontvangt u, naast wat algemene informatie, tevens een overzicht met de ophaaltijden voor de transfers tijdens uw reis. Deze tijden worden een dag voordat de transfer zal plaatsvinden nogmaals aan u bevestigd in uw hotel.
Indien uw aankomst transfer door het hotel zelf zal worden uitgevoerd, ontvangt u van Khiri in uw hotel bericht over de ophaaltijden voor het vervolg van uw reis.
Omdat we rekening dienen te houden met de verkeersdrukte op de wegen naar de luchthavens, mogelijke stremmingen en omdat door verscherpte veiligheidsprocedures op de luchthavens zelf (ook voor de binnenlandse vluchten) de rijen soms lang kunnen zijn, wordt de vertrektijd uit uw hotel soms ruim genomen. Doorgaans wordt twee tot drie uur van tevoren op het vliegveld aanwezig zijn als richtlijn gehanteerd. Met de transfertijd hierbij opgeteld, kan het voorkomen dat u vroeg uit uw hotel vertrekt.
Valuta
De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. U kunt op de luchthaven en bij de ATM’s in de grotere steden heel eenvoudig rupiahs pinnen. U kunt onbeschadigde euro's en dollars wisselen bij de banken of erkende geldwisselaars.
Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’.
Veiligheid
Indonesië is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.
Vertrekbelasting
De vertrekbelasting is reeds inbegrepen in uw ticketprijs.
Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort is voor Indonesië vereist. Ook is een visum nodig, dat u vooraf online kunt aanvragen of kunt kopen zodra u op de luchthaven arriveert. U ontvangt dan een stempel in uw paspoort en kunt hiermee maximaal 30 dagen in het land verblijven. Uw paspoort dient na thuiskomst nog minstens zes maanden geldig te zijn en minimaal één lege visumpagina te bevatten. Lees meer
Ook moet u 48 uur voor aankomst in Indonesië een online verklaring invullen. Vul het Electric Customs Declaration in op de website van de Indonesische overheid (informatie in het Engels). U krijgt een QR-code die u aan de douane moet laten zien.