Op deze pagina vindt u informatie over Japan zodat u zich goed kunt voorbereiden op uw reis. De toeristische informatie wordt opgedeeld in vier blokken:

  • Praktische informatie; een handig lijstje van A-Z met informatie over valuta, fooien, elektriciteit en veiligheid.

  • Veelgestelde vragen; hier vindt u vragen, met bijbehorende antwoorden, die onze specialisten vaak te horen krijgen en die u wellicht zelf ook heeft.

  • Feesdagen Japan; een beknopte kalender met de belangrijkste feestdagen en festivals in Japan.

Praktische informatie Japan A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Japan.

Afdingen
Afdingen is in Japan niet gebruikelijk of gepast.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
In Japan kunt u gerust water uit de kraan drinken, hoewel het licht naar chloor kan smaken. Vindt u dit niet prettig, dan zijn er in de winkeltjes en supermarkten uiteraard flesjes mineraalwater verkrijgbaar. In veel van de hotels waar Talisman mee werkt, zult u per dag een gratis flesje mineraalwater per persoon op uw kamer vinden.

Elektriciteit
De spanning in Japan is maar 100 volt, met uitzondering van hotels waar de spanning vaak 110 tot 220 volt is. U kunt de Nederlandse stekkers op de meeste plaatsen niet gebruiken. De stopcontacten zijn vaak alleen geschikt voor de zogenaamde Amerikaanse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Waar het in veel Aziatische landen gebruikelijk is om fooien te geven, is het in Japan minder gebruikelijk om iemand voor zijn of haar diensten door middel van een fooi te belonen. Vaak ziet men dit zelfs als beledigend. U kunt een uitzondering maken voor uw gids en chauffeur. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids of chauffeur kunt u rond de JPY 2.000 tot JPY 3.000 aanhouden. Als u bij een ryokan een fooi wilt achterlaten voor het kamermeisje, dan zal dit zeker gewaardeerd worden. Het is belangrijk om het geld altijd in een envelop te overhandigen. In restaurants hoeft u geen fooi achter te laten, want de service charge van 10 tot 15% is al vaak al opgenomen in de rekening.

Fotografie
Japan is een fotogeniek land. De waanzinnige landschappen, de kersenbloesems die in het voorjaar weelderig in bloei staan, de prachtige tuinen en spirituele heiligdommen, lijken er haast om te vragen om op de gevoelige plaats te mogen worden vastgelegd. Het nemen van foto's is op veel plaatsen geen enkel probleem, maar er zijn uitzonderingen. Zo mag er soms in tempels en musea niet gefotografeerd worden. Over het algemeen wordt dit duidelijk aangegeven. Desondanks is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation. Over het algemeen worden er voor Japan geen vaccinaties of malariapillen voorgeschreven.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

In tegenstelling tot sommige andere Aziatische landen, is Japan een uiterst hygiënisch land! De mensen worden hier gemiddeld het oudst. Doordat er hier geen huisartsen zijn maar uitsluitend ziekenhuizen en specialisten, zijn de medische kosten hier hoog. Zorgt u daarom voor de zekerheid voor een goede (reis)verzekering als u naar Japan reist.

Kleding
Welke kleding u mee moet nemen, hangt af van het gebied dat u bezoekt en de periode waarin u reist. Uw reisspecialist kan u hierin adviseren. Over het algemeen is het altijd raadzaam een poncho mee te nemen. Er gelden speciale kledingvoorschriften wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt. Het is respectvol om kleding te dragen die uw schouders en knieën bedekt. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Reizen met het openbaar vervoer
Wanneer u in Japan, naast de geplande excursies, zelf wilt gaan reizen met het openbaar vervoer, raden wij u aan een Pasmo-card aan te schaffen. Dit is een soort ov-chipkaart die u koopt met een vast bedrag er op, waarmee u met alle metro’s, bussen, JR-lijnen en taxi’s met het Pasmo logo kunt reizen. Deze kaart kunt u op alle stations weer opladen met het gewenste bedrag. Bij aanschaf van de pas betaalt u een borg, die u weer terugkrijgt bij het inleveren van de pas op een Keisei of Keihin of op Narita of Haneda airport in Tokyo. De Pasmo-card kunnen wij voorafgaand aan de reis al voor u bestellen en kunt u vervolgens op de luchthaven opalen. Het is tevens mogelijk deze kaart ter plaatste aan te schaffen op een Keisei of Keihin treinstation. Laat u het ons gerust weten als u hier interesse in heeft, wij regelen dit graag voor u.

Internet
In Japan is het mogelijk om Pocket Wifi aan te schaffen, wanneer u het prettig vindt om gedurende de reis internet te kunnen gebruiken zonder torenhoge rekeningen raden wij dit zeker aan! De Pocket Wifi is een klein apparaatje dat u kunt ophalen op de luchthaven en aan het einde van uw reis hier ook weer dient in te leveren. Geeft u het gerust aan wanneer u hier interesse in heeft, dan regelen wij dit graag voor u. Uiteraard kunt u de Pocket Wifi ook zelf regelen via bijvoorbeeld www.Japan-Rail-Pass.nl.

Valuta
De munteenheid in Japan is de Japanse Yen (JPY). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. U kunt in Japan betalen met zowel muntgeld als bankbiljetten. De munten variëren in waarde van JPY 1 tot 500 en de biljetten hebben een waarde van JPY 1.000, 5.000 of 10.000. U kunt op de luchthaven en bij de ATM’s in de stad heel eenvoudig yens pinnen. De beste plek om te pinnen is bij een ATM, het postkantoor of de bekende 7-eleven winkels die 24/7 open zijn. Dit omdat niet alle bankpassen bij alle pinautomaten geaccepteerd worden. Wilt u geld wisselen, dan kan dat op de luchthaven, bij banken en bij veel hotels. Houdt u er echter rekening mee dat de wisselkoers vaak veel hoger ligt dan wanneer u pint. Op veel plekken kunt u ook met uw creditcard betalen, met name met Visacard en Mastercard.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Japan is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Japan wordt regelmatig geteisterd door orkanen en aardbevingen, waardoor delen van het land in bepaalde periodes niet bereikbaar zijn. Voor de meest actuele informatie hierover verwijzen wij u naar de Buitenlandse Zaken Reis app of de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort is voor Japan vereist. Voor een verblijf tot maximaal 90 dagen, hoeft u geen visum aan te vragen. Zodra u op één van de internationale luchthavens arriveert, ontvangt u een stempel in uw paspoort.

Veelgestelde vragen Japan

Heb ik bereik met mijn telefoon in Japan?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Japan?
Door de uitgestrektheid van het land van noord naar zuid, kent Japan verschillende klimaten. Welke kleding fijn is om te dragen, hangt dus sterk af van het seizoen waarin u reist. Reist u in de winter, dan adviseren wij warme kleding, want de temperaturen kunnen, afhankelijk van uw bestemming, zakken tot aan het vriespunt. In het voor- en najaar varieert de temperatuur van 15 tot 25ºC, en is luchtigere kleding, in combinatie met een vest of jas toereikend. 's Zomers is het in Japan erg warm en adviseren we luchtige stoffen, zoals katoen en linnen, te dragen. Houdt u er rekening mee dat er altijd wel een bui kan vallen, dus een poncho of regenjas is geen overbodige luxe.
Er gelden in Japan veelal geen strenge kledingvoorschriften. Bij het betreden van een Japans huis of ryokan hotel dient u uw schoenen te verruilen voor pantoffels en uw pantoffels te verruilen voor blote voeten zodra de vloer bedekt is met tatami matten. Schoenen die u makkelijk aan en uit kunt doen zijn dan handig. Betreedt u een religieuze gelegenheid, bijvoorbeeld een tempel, dan dient u uw schouders en knieën te bedekken. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Ik wil graag iets typisch Japans meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
In Japan zijn vele traditionele, mooie en grappige aandenkens te verkrijgen. Wij lichten er hier een aantal voor u uit. Japan staat bekend om zijn waaiers, groene thee, benodigdheden voor theeceremonies, eetstokjes (die anders zijn dan de Chinese eetstokjes) en Wasaga (de traditionele paraplu van bamboe en Japans papier).

In Japan ziet u ook vaak de Maneki Neko, de wenkende kat. Dit is een geluksbrenger die zou moeten zorgen voor welvaart en zakelijk succes. Een andere traditionele geluksbrenger is de Daruma pop. Deze zorgt voor geluk, welvaart en de kracht je doelen te bereiken. Bij aankoop zijn de ogen nog niet op de pop geschilderd. De eigenaar schildert het eerste oog erop wanneer hij zijn wens doet. Zodra de wens is uitgekomen, schildert hij/zij het tweede oog op de pop.

Naast bovenstaande producten, kunt u in Japan ook terecht voor foto- en videocamera’s, hifi-apparatuur en horloges.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Japan?
In Tokio, Japan, is het 7 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Japan?
De beste reisperiode voor Japan is van april tot en met oktober.

Feestdagen Japan

Feestdagen in Japan in 2024 In Japan vinden jaarlijks veel festivals plaats, die hier ‘matsuri’ genoemd worden. De festiviteiten zijn vaak plaats- of streekgebonden en komen veelal voort uit het shintoïsme of het boeddhisme. Er vindt elke maand wel een festival plaats, maar de belangrijkste zijn toch wel de Gio Matsuri in Kyoto, die maar liefst een maand duurt, en het O-bon Festival, een boeddhistische festiviteit die in juli of augustus gedurende drie dagen wordt gevierd. Naast alle festivals kent het land ook vele feestdagen en herdenkingsdagen.
1 januari: Oshogatsu (Nieuwjaarsdag)
11 januari: Seijin No Hi (Meerderjarigheidsdag)
3 februari: Setsubun (begin van de lente)
11 februari: Kenkoku Kinen No Hi (herdenking van de stichting van Japan)
14 februari: Barentaindee (Valentijnsdag)
3 maart: Hinamatsuri (poppen- of perzikenfeest)
20 maart: Shunbun No Hi (Lentenacht)
April: Hanami (Kersebloesemfeest, de exacte datum is nog niet bekend)
29 april: Showa No Hi (geboortedag keizer Showa)
29 april t/m 5 mei: Gooruden Uiku (Golden Week)
3 mei: Kenpo Kinenbi (Dag van de grondwet)
4 mei: Midori No Hi (Dag van het groene loof)
5 mei: Kodomo No Hi (Jongensdag of dag van het kind)
15 juli: Umi No Hi (dag van dankbaarheid voor de zee)
6 augustus: Hiroshima vredesceremonie
16 september: Keiro No Hi (dag van de eerbied voor ouderen)
21 september: Tsukimi (maan kijken, de volle maan in september wordt als de mooiste van het jaar beschouwd)
22 september: Shubun No Hi (Herfstnacht)
11coktober: Taiiku No Hi (nationale sportdag)
3 november: Bunka No Hi (dag van de cultuur)
15 november: Shichi-Go-San (dag ter ere van de kinderen van 3, 5 en 7 jaar oud)
23 november: Kinro Kansha No Hi (dag van de arbeid)
23 december: Tenno Tanjobi (verjaardag van de keizer)