Praktische informatie Singapore A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Singapore.

Afdingen
Afdingen is in Singapore gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. De vraagprijs ligt hier vaak een stuk hoger dan de prijs die de verkoper voor het product wil hebben. Als u goed uw best doet, lukt het soms om de helft van de prijs af te krijgen. In luxe winkelcentra is afdingen niet gebruikelijk.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die op veel plekken verkrijgbaar zijn.

Elektriciteit
De spanning in Singapore is 220/230 volt. De stopcontacten zijn over het algemeen alleen geschikt voor de zogenaamde driepolige Engelse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is in Singapore wat minder gebruikelijk dan in andere Aziatische landen. Toch kunt u, als blijk van waardering, uw gids en chauffeur belonen met een fooi. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! U kunt ongeveer SGD 4 tot SGD 5 per dag aanhouden voor een gids/chauffeur. In restaurants is de fooi, een service charge van 10%, vaak al opgenomen in de rekening.

Fotografie
Het nemen van foto’s is op de meeste plekken in Singapore geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen. Houdt u er rekening mee dat hiervoor soms een kleine bijdrage wordt gevraagd.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest zijn in) een gebied waar gele koorts voorkomt. In beboste gebieden komt malaria voor.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, mee te nemen. Daarnaast is het verstandig om een poncho mee te nemen. Wanneer u religieuze gebouwen bezoekt, raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen.

Valuta
De munteenheid in Singapore is de Singapore Dollar (SGD). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. U kunt op de luchthaven en bij de ATM's in de stad heel eenvoudig dollars pinnen, als uw bankpas voorzien is van het Maestro of Cirrus logo. Creditcards, met name Visacard en Mastercard, worden bij veel hotels en restaurants geaccepteerd.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Singapore is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Lokale wetgeving
In Singapore wordt bij overtreding van de wet zwaar gestraft en de pakkans is groot. Het oplossingspercentage van misdrijven ligt gemiddeld rond de 90%. De doodstraf wordt in sommige gevallen opgelegd; zoals bij bezit van, handel in of smokkel van 15 gram of meer aan hard drugs of 500 gram of meer aan soft drugs. Handel in, smokkel van of het gebruik van hasj en marihuana of chemische drugs, zoals XTC, is ten strengste verboden. Men dient zich ervan bewust te zijn dat wat in Nederland soms wordt gedoogd, in Singapore strafbaar is. Het is dus van belang in het geheel niet in contact te komen met drugs.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort is voor Singapore vereist. Voor een verblijf tot maximaal 90 dagen, hoeft u geen visum aan te vragen. Wel dient uw paspoort bij aankomst nog minstens zes maanden geldig te zijn en dient u minimaal één lege visumpagina in uw paspoort te hebben.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Singapore?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Singapore?
Singapore is een warme bestemming. Anders dan in veel andere Aziatische landen zijn de kledingvoorschriften hier vrij soepel en kunt u zonder problemen een korte broek en shirts met korte mouwen dragen. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn het prettigst om te dragen. Wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt, raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen; u bent immers in de tropen en daar kan altijd wel een buitje vallen.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Singapore?
In Singapore is het 6 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Singapore?
De beste reisperiode voor Singapore is in de maanden maart tot en met september.

Feestdagen

Feestdagen in Singapore in 2019 

5 februari: Chinees Nieuwjaar
19 april: Goede Vrijdag
1 mei: Dag van de Arbeid
19 mei: Vesak dag (viering van de geboorte, verlichting en dood van Boeddha)
5 t/m 7 juni: Hari Raya Puasa (suikerfeest)
9 augustus: Nationale dag
11 augustus: Hari Raya Haji (offerfeest)
27 oktober: Deepavali (festival van het licht)