Door: Robert Krösing & Caroline van Laar
Heerlijk, een duik in het zalige infinity zwembad met uitzicht over de vallei en de overvliegende parkieten en andere vogels.

Zaterdag 25 april zijn we naar Schiphol gereden met de Mazda. Geparkeerd bij P6 en de sleutel afgegeven aan de Valet service balie. In 2 minuten in de vertrekhal, best makkelijk. Vliegtuig was netjes op tijd. Wel helemaal vol op weg naar Dubai.

De volgende dag van Dubai naar Colombo, ook die vlucht zat vol. In Colombo keurig opgehaald door de chauffeur vanaf het vliegveld en in 3 uur naar het hotel Kahanda Kanda (net iets voorbij Galle) gereden. Wat een prima hotel. We hebben een heerlijke curry gegeten, en na een lange vermoeiende dag goed geslapen.

Na een goed ontbijt om 9.45 uur met de chauffeur afgesproken. Halverwege naar Galle uitgestapt en op de fiets teruggereden naar het hotel. Best warm met 32 graden, maar de wind op de fiets is heerlijk. Onderweg gestopt bij ijsvogels, pauwen en aapjes. Halverwege verkwikkende kokosnoot leeggedronken. Een heerlijk tochtje van 15 kilometer, waarna geluncht in het hotel en zelf nog 5 kilometer door de dorpjes om het hotel gewandeld. Nu waren wij de toeristische attractie met onze witte benen en armen. Vervolgens een duik in het zalige infinity zwembad met uitzicht over de vallei en de overvliegende parkieten en andere vogels. Ook het water was zo'n 30 graden. Na een verfrissende duik gegrilde maahi gegeten bij het diner.

De volgende ochtend om 10.00 uur op weg naar Galle. Bij de lokale vissers gekeken naar hun vaardigheden en resultaten. Daarna naar het fort gereden. Weer een warme dag zonder regen, ruim 31 graden. De stadsmuur rondgelopen en daarna de binnenstad verkend. De oude Nederlandse kerk en andere Hollandse huizen bekeken, waaronder het mooi gerestaureerde ziekenhuis. Geluncht, het historical mansion bezocht en een kopje thee gedronken in het Amangalla hotel. De dag in Galle afgesloten met een kookcursus door Juliet Coombe. Leuk om te doen en heerlijk om, ons gedeeltelijk zelf geprepareerde diner, op te eten. Daarna terug gereden naar het hotel en de zon onder zien gaan vanuit het zwembad.

’s Ochtends vroeg weer op. Om 5.30 uur opgehaald en naar de haven van Mirissa gereden om aan boord te stappen op zoek naar walvissen. Het werd er slechts 1, maar die wel 5 keer zien bovenkomen. Elke keer 12 minuten wachten en dan de camera's weer op sportstand afgeklikt. Erg indrukwekkend gezicht. Daarna een stukje verderop dolfijnen gezien. Een hele groep die om de boot heen aan het springen was. Vervolgens naar Dondra gereden en de tempel bezocht. Een van de oudste gebouwen van Sri Lanka. Gelukkig soms wat gras, want steen onder de blote voeten is met 30+ geen prettig gevoel.

Vervolgens wilden we wat bananen kopen langs de weg, maar het fruit kwam al uit de boom naar beneden. Een rijpe kokosnoot, vol op de voorruit. Of eigenlijk, door de voorruit heen. Vervolgens de laatste 25 kilometer met deuk in de ruit naar ons volgende verstopte hotel gereden (The Last House). Het laatste project van architect Bawa. Lunch in het hotel, gezwommen in de branding en het zwembad en foto's uitgezocht bij een paar kopjes thee. Na de heerlijke Sri Lankaanse curry nog een eindje over het strand gelopen.

Via SMS met de gids 9.15 uur afgesproken, de voorruit was weer gemaakt. Naar de Mulgirala rocktemple gereden en die blootsvoets beklommen. Vele mooi gedecoreerde grotjes bekeken, allen met plafondschilderingen en liggende en staande boeddha's. Leuk uitzichten ook over de omgeving, alhoewel deze niet zo hoog is als het beroemde broertje , de Leeuwenrots.

In Tangalla onszelf (en de gids) op een eenvoudige maar voedzame lokale lunch "getrakteerd". Terug in het hotel de zee weer ingesprongen voor wat verkoeling en vervolgens met de chef/manager nog even naar de markt en de supermarkt gegaan voor wat verse groente. De vis was 's morgens al ingekocht. Een korte strandwandeling gemaakt en in de keuken meegekeken met de bereiding van het diner. Leuk en leerzaam om te zien. Daarna heerlijke tonijn gegeten.

’s Ochtends om 4.30 uur met Upul afgesproken. Nog geen 100 meter van het hotel al het eerste wild gespot, een mousedeer. In één uurtje naar Bundala gereden, alleen even gestopt voor een kopje mierzoete thee met melk. Upul had een gids met jeep geregeld en die stond klaar bij de ingang van het park. Hij was erg goed, zag veel vogels en stopte netjes om foto's te kunnen maken. Wat een mooi park. Naast de bijeneters in overvloed, ooievaars, groene duiven, de junglefowl (oerwoud-kip), dansende pauwen, lepelaars en andere watervogels, veel aapjes gezien.

Doorgereden naar Yala, geluncht bij het tentenkamp. Mooie ruime tenten, met goede bedden en een eigen badkamertje. Daarna nog 3 uurtjes door dit nationale park gereden. De wegen zijn erg slecht, en het lijkt of er geen enkele regulatie is wat betreft het bezoekersaantal. 160 jeeps reden er rond, elkaar opjagend om ook vooraan te staan bij het volgende wild. Eenmaal alléén op een weggetje is het meteen beter en zie je veel meer vogels en wilde varkens. In dit park wel roofvogels gezien. De gids Damien is goed en vriendelijk, alleen de chauffeur luisterde niet helemaal goed. Verder wel een mooi park, pelikanen, krokodillen, mongoose's, veel herten en verschillende soorten buffels gezien. In een half uurtje terugreden naar het kamp en bij een haardvuur romantisch (weer de enige gasten) gedineerd. Europees, dit keer, geen curry.

’s Ochtends nog voor half 6 bij de ingang van het park. Veel Sri Lankanen hebben een lang weekend vrij, dus er wordt veel drukte verwacht. Gelukkig mogen we iets eerder naar binnen en met volle vaart zijn we op zoek gegaan naar één van de ongeveer 40 luipaarden. Op de hoofdweg al een beer gespot, dit keer netjes door gereden. Lepelaars met jongen gefotografeerd en iets verderop eindelijk een mannetje en vrouwtje van de paradise flycatcher. We waren bijna door onze wenslijst heen, zeiden we ... alleen nog een luipaard zou wel erg mooi zijn. Nog geen 2 seconden erna kwam er een luipaard om de hoek lopen, gevolgd door een tiental jeeps. Maar wij hadden het beste uitzicht, van vooraf. Daarna echt op ons gemak rond gereden in het park en tot aan de rivier gekomen, het verste punt. Daar nog veel makaken actief, die uit onze jeep een pakje koekjes weg steelden. Terug in het kamp ontbeten, de koffers in de jeep geladen en op het eind van de zandweg onze gids weer ontmoet.

Naar Udawalawe gegaan, nog even gegeten in het dorpje verderop. Hier gelukkig weer Sri Lankaanse curry op het menu. In het park veel olifanten gespot, tot aan een kudde van 11. En de Indian roller, een soort kingfisher, een neushoornvogel, vele watervogels en een crested hawk eagle in het vizier gehad. Tussendoor de eerste echte regenbui meegemaakt van de vakantie. Even gestopt, want alle vogels waren ook even ondergedoken... In het donker naar Koslanda gereden. Maar wat een mooi hotel is dit. We kregen een hoekkamer toebedeeld, met een groot voorportaal een tuintje apart aan de zijkant. Kopje thee genomen en gaan slapen.

De volgende dag Upul een berichtje gestuurd om ons op te laten halen en naar de hoge Diyaluma waterval gereden. Daar aan een wandeling begonnen naar de top. Na 20 minuten kregen we nog een SMS van Upul dat we bij een tea factory even de weg moesten vragen. Er kwam een jongetje aangerend die de weg wel wist en die ons een kilometertje voorging, natuurlijk voor een kleine tip. Daarna zelf verder gelopen en de langere route door rubberplantages terug. Vanaf de waterval, waar we onze chauffeur nog even zagen, weer verder gelopen naar het hotel. Daar zouden we ruim na lunchtijd terugkomen, dus een mango en een maïskolf gekocht en bij de waterval opgegeten. In totaal 12 kilometer gewandeld, heerlijk om de benen te kunnen strekken na 2 dagen jeep safari. In het hotel het zwembad uitgeprobeerd op de top van de heuvel en heerlijk Sri Lankaans gegeten.

In de ochtend in een klein uurtje naar Haputale gereden, en terwijl Upul de tickets voor de treinreis kocht, zijn wij even over de markt gelopen. De trein kwam iets later dan gepland, om 12.15 uur vertrokken naar Nanuoya. Een schitterende trip door het hoogland van Sri Lanka. Eerst langs mooie dalen, dan door en oerwoud en hoe dichter bij de bestemming steeds meer thee plantages. Een kwartiertje bij het treinstation moeten wachten, want het goot inmiddels van de regen. Geen leuk idee om buiten rond te lopen. Door werkelijk schitterende gebieden met theeplantages de bergen weer uitgereden. Onderweg gestopt bij een grote theefabriek van Mackwood, Ceylonthee gedronken en gekocht. Daarna de reis kunnen vervullen naar Kandy Overnachting in The Kandy House, een mooi koloniaal pand, met een schitterende tuin.

's Morgens de tempel van de tand bezocht. Inclusief de ceremonie van het openen van de relikwiekamer. Daarna samen in de erg fraaie botanische tuin gewandeld en licht geluncht. Eerst een houtbewerkings werkplaats bekeken, waar onder andere echt hele mooie stoelen, tafels en olifantjes tot anderhalve meter hoog werden gemaakt. Eventueel konden we nog mee naar een sari winkel en 's avonds naar een culturele dans tentoonstelling, maar is niet echt aan ons besteed. Heerlijk gegeten in het hotel en aan het eind van de dag weer stromende regen, maar in het hotel met open binnenplaats klinkt dat alleen maar gezellig.

De volgende dag de drie rotstempels in de omgeving van Kandy bezocht, wel met de auto, voor 15 kilometer lopen was het iets te warm. Erg mooie houtbewerking en mooie beschilderingen uit de 14e eeuw bewonderd. Voor de lunch een kopje thee met wat cakejes genuttigd in Kandy en op eigen verzoek een beetje rondgewandeld in het plaatsje.

De dag erna op weg naar Colombo, naar het laatste hotel van de trip door Sri Lanka. Onderweg gestopt bij een kruidentuin, leuke uitleg gekregen over een paar specerijen en welke kwalen ze kunnen verhelpen of voorkomen. Caroline kreeg nog een nekmassage, tip achtergelaten voor de masseur. De uitgang ging via een shop met zalfjes en extracten, niets gekocht, maar de verkoper/gids bleef toch wel wat aandringen. Fijn dat Upul zich er nog even kort mee bemoeide. Doorgereden en rond 13.30 uur in the Wallawwa. Upul bedankt, die ging terug naar zijn familie. De lunch in het hotel gebruikt, door de groentetuin van het hotel gelopen, gezwommen in het zwembad en prima gedineerd.

Na een enorm ontbijt met fruit, pannenkoeken en toast de koffer een beetje opnieuw ingedeeld en lekker wat gelezen. In 20 minuten naar het vliegveld gereden, laatste Roepies omgewisseld en naar Male gevlogen. Naar het enige hotel op het noordelijkst gelegen eiland gebracht, welke via een aangelegde weg bereikt kon worden.

Bij het opstaan simpel maar goed ontbijt in het hotel gekregen en terug gereden naar het vliegveld, waar de grote speedboot klaar stond. Eerste actie die van ons verwacht werd was het symbolisch inleveren van de schoenen. Het linnen tasje kreeg je later netjes in de kamer afgeleverd, maar blote voeten is hier het devies op Six Senses , Laamu. De wind was veel minder als gisteren, met leuke grote golven de tocht van 20-25 minuten eindelijk kunnen maken. Netjes verwelkomd.

Alles is verschrikkelijk duur (behalve de gratis ijsjes), erg fijn dat we al half board hadden afgenomen. Alles moet worden ingevlogen waardoor een cola $6,- kost en de voorgerechten beginnen bij $ 23,-

Na de heerlijke lunch heeft Caroline haar eerste duik gemaakt, in een erg ruwe zee en met regen, en maar 5 meter zicht. 2 Verschillende schildpadden, haaien en mooie vissen gezien. Ik kon/mocht niet snorkelen. Te harde golfslag. De maaltijd 's avonds was erg lekker, heerlijk rustig in het verste restaurant van de pier gegeten.

Op de verjaardag van Caroline 2 mooie duiken op de planning, geen manta's echter. De middag verder heerlijk bij het huisje doorgebracht. Cocktailparty op de sunset beach om 18.30 uur. Met zitzakken, lounge stoelen, eventueel een nekmassage en live muziek. Erg gezellig, de meeste gasten kwamen wel even langs. Terug in de kamer was het hele bed opgemaakt met bloemen en hartjes voor de verjaardag van Caroline. Inclusief een grote chocoladetaart. Heel erg leuk allemaal. Eindelijk weer eens heerlijk geslapen.

De komende dagen weer veel gesnorkeld, wezen duiken (en nu wel heel veel Manta’s gezien) en heerlijk bij het huisje kunnen lezen.

De laatste dag was het vroeg opgestaan, 5.45 uur werden de koffers netjes opgehaald. Voor de laatste keer de fiets gepakt en naar de restaurant-pier gefietst. Daar stonden vers gebakken broodjes klaar en werd er een kopje thee gemaakt. Daarna de boot opgestapt en op een zeer kalme zee met opkomende zon de tocht naar het vliegveld gemaakt. Een korte vlucht naar Male, en vervolgens een prima vlucht naar Dubai en Amsterdam, waar we om 21.00 bij de parkeerplaats tegenover de ingang van Schiphol stonden. Daar kregen we de sleutels van de uitgezogen en gewassen auto overhandigd en vonden we een flesje wijn van Talisman op de bijrijdersstoel. Leuk presentje, en nog geen uur later thuis op de bank. Wat een super vakantie was dit weer… Voor de derde keer met Talisman op reis. Eerdere reizen gingen naar Maleisie en Laos & Cambodja. Ook nu was alles weer prima geregeld en schittenrende boutique hoteletjes, waar je helemaal tot rust kunt komen.

Robert Krösing & Caroline van Laar