Door: Frans en Reina Albracht
''Ik heb besloten dat ik niet meer naar een dierentuin ga, dus we moeten zeker nog een keer terug!''

Eind augustus reisden wij naar Tanzania. Na één nacht in Arusha vertrokken we de volgende ochtend met een klein vliegtuigje naar de Serengeti om de migratie van de gnoe’s te zien. En gelijk na de landing vielen we met onze neus in de boter. Er was een crossing aan de gang vlak bij de airstrip. We verbleven in een tijdelijk tentenkamp (Ubuntu camp) wat meereist met de migratie. Prachtig om zo in de natuur te leven. We hadden wel een ‘talking shower’. We moesten van te voren aangeven als we wilden douchen, zodat de emmer met warm water gevuld werd, prima. Die middag zagen we al een luipaard bovenop een (warme) rots wachten tot de zon onderging. We konden tussen de tenten gewoon vrij rondlopen, alleen als het donker was moesten we een escort vragen. Je weet maar nooit wat er rond loopt bij de tent. Mooi als je ‘s nachts ook de dieren hoort. Zoveel gezien: een grote groep van 25 olifanten, leeuw en twee leeuwinnen met vijf kleintjes, leeuw en leeuwin samen, cheeta, zebra’s, nijlpaarden, krokodillen, cheeta langs onze jeep en heel veel gnoe’s. De wilde beesten kom je hier overal tegen! Dank aan Hans die mij een spel leerde te spelen met steentjes. Een spel waar geen eind aan kwam, haha.

Na drie nachten vlogen we naar Ngorongoro. Vanaf de airstrip deden we de klim naar de Olmoti krater. Heerlijk om na drie dagen voornamelijk stil te hebben gezeten in de safari auto, nu in de benen te moeten. Met een maasai gids klommen we naar de krater. Boven was een waterval. Prachtig om in de krater zebra’s te zien rennen. Daarna door naar The Highlands. Een prachtige plek, afgelegen van de rest. Het was wel een erg hobbelige weg ernaar toe, maar bij aankomst voel je je echt weg van de bewoonde wereld. Bij het uitkijkpunt hebben we met een verrekijker de neushoorn al gezien.

De volgende ochtend vertrokken we vroeg naar de Ngorongoro krater. Mooi om te zien dat vele dieren daar verblijven. Een groep van 20 nijlpaarden stond op de kant, toen kwamen er 70 zebra’s naar de waterkant om te drinken en als kers op de taart kwam er een grote bul, mannetjes olifant, aan sjokken. Wat een prachtige plek om stil te staan, foto’s te nemen en dit alles gewoon rustig te bekijken! Weer veel gezien: hyena met prooi, knobbelzwijnen, buffels, struisvogels, groep leeuwen aan het luieren, aapjes en heel veel vogels. Er was een prachtige plek uitgekozen voor de lunch. Een mooi gedekte tafel met een buffet stond voor ons klaar, met uitzicht op wat zebra’s en buffels. We hadden gehoopt hier in de krater de neushoorn te zien, want hier zijn ze nog, maar helaas zaten ze verscholen op plekken waar wij niet konden komen. Terug bij The Highlands was de hottub op het balkon opgewarmd. Heerlijk relaxen en nagenieten van al het moois wat we hebben gezien.

De volgende dag weer wandelen. We vertrokken naar de Empakai krater. Na best een lange rit naar boven, maar genoeg te zien onderweg, kwamen we aan bij de rand van de krater. De wandeling gaat eerst naar beneden naar de bodem van de krater. Daar is een meer met heel veel, echt heel veel flamingo’s. Die stonden allemaal aan de rand op het strandje. Als je dichterbij kwam vlogen ze allemaal gelijk weg. Het voordeel van The Highlands is dat dit kamp dichtbij de Empakai ligt en wij dus de eersten waren die ochtend. Zo konden we mooie foto’s maken, zonder dat andere toeristen hier rond liepen. Na een heerlijke lunch terug in het kamp met een prachtig uitzicht op de bergen gingen we die middag naar een maasai village. Weer te voet, een half uurtje wandelen vanaf het kamp. Indrukwekkend om te zien hoe de maasai leven. Een huisje zo donker en klein. Maar wat mooi om te zien dat men gelukkig is. De kinderen, soms wat verlegen, lopen met een grote glimlach huppelend rond. In het dorp is een ‘winkel/market’ waar ik kralen souvenirs kon kopen. Dit is zo opgezet dat de opbrengst onder alle vrouwen van het dorp verdeeld wordt. De touroperator Alisia doet ook veel voor deze lokale bevolking. Bij de school is een grote watertank gezet en als het dorp bezocht wordt is dat steeds bij een andere familie. Zo deelt iedereen mee. Drie nachten is echt wel het minimum hier in The Highlands om al deze dingen te kunnen doen. Als je twee nachten hier bent, kan je de Ngorongoro krater bezoeken, en misschien de Olmoti of het Maasai dorpje, maar dan mis je de prachtige Empakai.

Na drie nachten vlogen we naar Tarangire, het land van de olifanten. Nou die hebben we gezien. Bij aankomst in het Oliver's Camp liep er een vrouwtjes olifant met jong rond onze tent! We zagen weer veel verschillende dieren. Bijzonder was de luipaard in de boom met in de boom ernaast een dood knobbelzwijn, wat hij bewaart om later verder op te eten. Er gebeurt veel langs het moeras, want iedereen heeft water nodig om te drinken. De olifanten staken de rivier over en genoten van deze zwemtocht. Leuk was het om op zoek te gaan naar twee cheeta’s die ergens gespot waren, rond rijden, uitkijken, bijna opgeven en ja hoor, daar zitten ze dan met hun koppen boven het gras uit. Verder een leeuw en luipaard, allerlei herten en bokken, gnoe’s, jakhals, zebra’s, giraffen, vogels en ander klein kruipende dieren. Aan het eind van de middag werd de auto stil gezet met uitzicht op het moeras en genoten we van een heerlijk glas witte wijn met hapjes. We zagen langzaam de zon onder gaan. Tijd om terug naar het kamp te gaan na een heerlijke dag.

De tweede dag deden we een wandelsafari. Weer in de benen. Wij houden van wandelen, dus dat was weer een gelegenheid om weer lekker actief te zijn. Een wandeling van 3uur ongeveer. Het mooie hiervan is dat je veel meer leert over de hele levenscyclus vanaf de kleinste insecten (die de poep van de olifant opeten) tot de leeuw. We moesten op een gegeven moment de rivier oversteken, maar daar stond een grote groep buffels, dus dat ging niet. Er werd gekozen voor de volgende mogelijkheid om over te steken. Maar... daar zaten gieren in de boom. Dus dachten wij? Maar dat kan twee dingen betekenen: of er zit een leeuw zijn prooi te eten en de gieren wachten op hun beurt of de gieren zitten in de boom met een volle buik. Na alles vanaf de heuvel goed te hebben aanschouwd, was dat laatste het geval. Beneden vonden we een stel ingewanden en afdrukken van een leeuwen poot. We vervolgden onze weg en ineens knipte de ranger in zijn vingers (dan moesten we helemaal stil blijven staan: freeze). Hij wees een kant op en daar stond de mannetjes leeuw! Deze gaf een brul en vertrok. Wat een spannend moment. Gelukkig waren er wel twee geweren bij ons. De gids legde uit dat de mens toch boven de leeuw staat, hij valt niet zomaar aan, zeker niet als hij zijn buik vol heeft. De gidsen en de ranger houden alles heel goed in de gaten wat er gebeurt rondom ons, we lopen ook langs zoveel mogelijk open terrein, dus ik heb me niet onveilig gevoeld. Zeker doen als je logeert in Olivers Camp! Die avond deden we ook nog de nacht safari. Ook dat is weer een heel andere belevenis. We zagen een leeuw die in jacht positie ging liggen en we zagen een groepje bokjes... de schijnwerper en de lampen van de auto gingen uit, maar helaas geen aanval, de leeuw had aan de andere kant buffels gezien. Misschien had hij zin in een grotere maaltijd. Wel ook een mooie uil in de boom gezien en kleinere katachtigen, die je overdag echt nooit ziet.

De meeste mensen doen deze reis andersom van Tarangire naar Ngorongoro en Serengeti. Maar wij beginnen dus bij de laatste. Wij vonden de opbouw van de reis op deze manier erg goed. Zeker om eerst in de jeep te zitten en daarna steeds meer tijd om ook te wandelen. De wandelsafari (wat alleen kon in Tarangire) is ook beter aan het eind, want op de eerste dag is dat misschien niet iets waar je gelijk aan denkt. Alles was heel goed verzorgd, welkom door het team van Asilia, het zingen, de maaltijden, de bush tv, ontbijt. We zaten steeds samen met onze gids in de jeep, zodat we ons eigen ritme konden bepalen. Kortom het was super. We hebben genoten en genieten nog dagelijks na! Ik heb besloten dat ik niet meer naar een dierentuin ga, dus we moeten zeker nog een keer terug.