Algemene informatie

De algemene informatie over Zambia, zoals de cultuur of het klimaat en de seizoenen op deze bestemming, hebben wij voor u gebundeld in een handig online magazine.

Download de algemene informatie over Zambia hier. 

Praktische informatie Zambia A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Zambia.

Afdingen
Afdingen is alleen gebruikelijk in souvenirwinkels en op markten. Wilt u de beste prijs? Dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders naar de prijs te informeren, zodat u een goed beeld krijgt van de waarde van een artikel.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken. In de lodges en ook onderweg tijdens de gamedrives of andere activiteiten is er voldoende mineraalwater uit flesjes beschikbaar.

Elektriciteit
De spanning in Zambia is 220 of 240 volt. Veel lodges en safaricamps werken met hun eigen generator die niet de gehele dag aanstaat. Om deze reden is het verstandig om zoveel mogelijk apparaten mee te nemen die werken op batterijen. De meeste stopcontacten zijn alleen geschikt voor de zogenaamde driepolige Engelse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet heel gebruikelijk, maar als u iemand wilt belonen voor zijn of haar prestaties, wordt een fooi toch zeer op prijs gesteld. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids kunt u ongeveer USD 5 tot USD 10 per dag aanhouden. Wilt u het personeel van een lodge belonen, dan kunt u hiervoor gebruik maken van de fooienboxen die bij bijna alle accommodaties aanwezig zijn.

Fotografie
Zambia is een heel fotogeniek land. Fotografeert u graag en wilt u dieren, die zich vaak op wat grotere afstand bevinden, in close-up vastleggen, dan is het raadzaam om een telelens mee te nemen. Voor de meeste reizigers biedt een lens van 300 mm voldoende vergroting.
Tijdens een safari in Zambia is het niet eenvoudig om geheugenkaartjes of andere fotografie-items te verkrijgen. Wij raden u dan ook aan voldoende materiaal vanuit Nederland mee te nemen. U kunt hierbij denken aan meerdere geheugenkaartjes, extern geheugen, extra camerabatterijen en/of oplader.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat een vaccinatie tegen gele koorts verplicht is. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen, om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest zijn in) een gebied waar gele koorts voorkomt. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken. Gaat u op safari, dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, maar kleding in aardetinten. Het is in Zambia gebruikelijk om gepast gekleed te gaan en uw knieën en schouders te bedekken. In de lodges is smart casual kleding aan te bevelen voor tijdens het diner.

Visum / Reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort en visum voor Zambia zijn vereist. Uw paspoort dient na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig te zijn en u moet tenminste twee lege tegenover elkaar liggende visumpagina’s in uw paspoort hebben. Er zijn verschillende manieren om een visum te verkrijgen. Lees meer

Talisman werkt samen met het visumbureau E-Visums.nl. Zij hebben een team van landenspecialisten dat 7 dagen per week voor u klaar staat en zorgen ervoor dat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Vraag hier uw visum voor Zambia aan.

Valuta
De munteenheid van Zambia is de kwacha (ZMW). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Deze valuta is in Nederland niet verkrijgbaar. U kunt bij aankomst op de luchthavens in Zambia Amerikaanse dollars omwisselen voor kwacha. Lokaal kunt u bij winkeltjes en in dorpjes uitsluitend met kwacha betalen. In de lodges worden Amerikaanse dollars en creditcards geaccepteerd.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Zambia is een veilig land om te bereizen. Wij raden u echter aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te mijden. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Zambia?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in de lodges niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een telefonienetwerk en internet/wifi.

Welke kleding neem ik mee naar Zambia?
In Zambia is het overdag meestal aangenaam warm. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn dan het prettigst om te dragen.
’s Ochtends en ‘s avonds kan het fris zijn en is het raadzaam om een warme trui of jas mee te nemen. Gaat u op safari dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, dit kan de dieren namelijk afschrikken. Kleding in aardetinten als groen, beige en bruin zijn het meest geschikt. Het is in Zambia gebruikelijk om gepast gekleed te gaan en uw knieën en schouders te bedekken. In de lodges is smart casual kleding aan te bevelen voor tijdens het diner.

Ik wil graag iets typisch Zambiaans meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Zambia staat bekend om zijn houtsnijwerk (bijvoorbeeld maskers), kleurrijke sieraden en batik wandkleden. Een ander typisch product is de Afrikaanse drum. De kunstig versierde drums worden veelal gemaakt van kalebas en kokosnoot. Ze zijn te verkrijgen in verschillende soorten, maten en klanken.

Hebben jullie boekentips voor Zambia?
Wilt u alvast in de sfeer komen voor uw reis naar Zambia, of wilt u gewoon een goed boek lezen, dan raden wij u de volgende boeken aan:

- The Africa House - Christina Lamb
- Zambezi: Journey of a River - Micheal Main
- De Gifhouten Bijbel - Barbara Kingsolver
- North of South: An African Journey - Shiva Naipaul
- Watching Wildlife: Southern Africa - Luke Hunter, Susan Rhind

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Zambia?
Bekijk de informatie over het tijdsverschil in ons handige magazine.

Wat is de beste reisperiode voor Zambia?
Bekijk de informatie over het klimaat en de seizoenen in Zambia in ons handige magazine.

Feestdagen

Feestdagen in Zambia in 2019

8 maart: Internationale dag van de vrouw                      
12 maart: Dag van de jeugd
25 mei: Afrikadag
6 augustus: Farmers day
24 oktober: Onafhankelijkheidsdag