Geplaatst op

O p 26 oktober vlieg ik samen met mijn moeder met Turkish Airlines en Malaysia Airlines naar Sydney. Zoals bekend een lange reis met twee keer overstappen, maar bij aankomst in Sydney absoluut de moeite waard, want Australië voelt voor mij iedere keer weer als thuiskomen. En extra bijzonder om deze reis met mijn moeder te mogen maken. Zij heeft hier namelijk tijdens haar kinderjaren gewoond, dus ook voor haar is Australië erg speciaal.

Met Turkish Airlines en Malaysia Airlines naar Down Under

We vliegen met Turkish Airlines via Istanbul naar Kuala Lumpur en dit bevalt ons erg goed. Het eten aan boord van de Business Class is erg verfijnd, op ieder detail wordt gelet en de service is top. Van Istanbul naar Kuala Lumpur vliegen we zelfs met de nieuwe Airbus A350 en dit toestel heeft als voordeel dat de stoelen in de Business Class zo geplaatst zijn dat je erg veel privacy hebt. Ideaal! Op de terugreis vliegen we met een Boeing 777-300ER en hier is de Business Class iets anders. Ook al kan de stoel nog steeds plat, je hebt iets minder privacy. Eenmaal aangekomen in Kuala Lumpur stappen we over op een andere maatschappij, namelijk Malaysia Airlines. We genieten wederom van hele goede service en een fijne vlucht. 

Eerste stop: Sydney

Omdat ik goed heb kunnen slapen tijdens de reis, kom ik redelijk uitgerust aan in Sydney. De eerste nacht brengen we door bij het Four Seasons en bij het openen van de deur van onze kamer krijg ik direct kippenvel: wat een uitzicht! We kijken uit op de Harbour Bridge én het Opera House. In de middag heb ik meteen een meeting met de Sales Managers van Four Seasons en krijg ik een rondleiding. Het is een vrij groot hotel met zo’n 34 verdiepingen. De buitenkant van het hotel is niet bijzonder mooi, maar de inrichting van de kamers, het restaurant en de lobby is erg fraai. Voor zo’n groot hotel ben ik onder de indruk van de goede en persoonlijke service en de locatie is ook geweldig. Na een rondleiding krijgen mijn moeder en ik een diner aangeboden in Mode Kitchen & Bar, het restaurant van Four Seasons onder leiding van de Italiaanse chef-kok Francesco Mannelli. Zo’n uitnodiging slaan we zeker niet af! Na een heerlijk diner maken we nog een wandeling langs Circular Quay en genieten we van het uitzicht.

De volgende dag staan er een aantal hotel inspecties op de planning. Ik bezoek het Shangri-La Hotel, dat vlak bij het Four Seasons ligt, en Capella Sydney, een heel stijlvol hotel, gesitueerd in een historisch gebouw in hartje Sydney. Het ligt wat verder van Circular Quay, maar ligt wel weer heel dicht bij het Queen Victoria Building en Martin Place. Ondertussen brengt mijn moeder een bezoek aan de markt in The Rocks. Aan het einde van de middag maken we een boottocht door de haven van Sydney. Tijdens deze verkorte versie maak ik kennis met deze voor Talisman nieuwe excursie. De Spectre (naam van de sportieve boot) laat ons de skyline van Sydney zien. We varen langs de botanische tuin, Rose Bay, het gedeelte waar Taronga Zoo gelegen is en onder de brug door naar Darling Harbour. Prachtig! Wat een ontspannen manier om de stad en omgeving te zien en echt een must tijdens je verblijf in Sydney! Naast deze tocht door de haven van Sydney worden er ook een aantal andere boottochten aangeboden, waaronder eentje met lunch en gelegenheid om onderweg te zwemmen en snorkelen of een whale watching tour. 

Onze tweede nacht brengen we door in hét tophotel van Sydney: Park Hyatt. Park Hyatt is een fantastisch hotel met een topligging aan Circular Quay. Vanuit je kamer heb je uitzicht op de Quay en/of het Opera House. Op de bovenste verdieping van het hotel ligt het buitenzwembad en zijn de suites gesitueerd. De service is ook erg goed. Wanneer we hier aankomen, zien we ontzettend veel zwart gekleurde en geblindeerde auto’s voor de ingang staan. We vragen ons af wat hier aan de hand is… En dan loopt Paul McCartney ineens naar buiten! 

De volgende ochtend zijn we opnieuw vroeg wakker en genieten we vanaf ons balkon van het uitzicht. We zijn onder de indruk van alle joggers die al zo vroeg langs en het water een workout uitvoeren. We ontbijten vervolgens samen met de sales manager en ik krijg een rondleiding door het hotel. Hierna wandel ik naar het kantoor van onze lokale partner waar ik het hele team ontmoet. Leuk om iedereen met wie ik al jaren online contact heb eens in het echt te zien! Ik loop vervolgens nog even binnen bij het QT Hotel, gelegen in de bruisende theaterwijk van Sydney. Een bijzonder hotel in art-deco-theaterstijl. Ondertussen bezoekt mijn moeder de botanische tuinen van Sydney. 

Bouddi National Park, Blue Mountains & Hunter Valley

Na deze inspecties wandel ik verder naar de autoverhuurder om de huurauto op te halen. Deze middag staat er namelijk nog een autorit van anderhalf uur naar Bouddi National Park op het programma. Ik moet mijn moeder en de bagage nog ophalen, maar ik raak verdwaald. Best pittig om Sydney met de auto te doorkruisen! Gelukkig komen we aan het einde van de middag toch aan bij het Bouddi National Park. Bouddi National Park ligt ten noorden van Sydney, tegenover Palm Beach en is ook goed bereikbaar per watervliegtuig vanuit Sydney. Het is een bosrijk gebied met een aantal prachtige baaien en stranden en is vooral een gebied voor natuurliefhebbers en rustzoekers. We slapen bij Pretty Beach House, onderdeel van de Luxury Lodges of Australia. Wat een top accommodatie met slechts vier pavilions! We genieten van de kookaburra’s op ons terras, van de vogelgeluiden, van het uitzicht en van het heerlijke eten. 

De volgende stop is zusterhotel Bells at Killcare, gelegen op circa tien minuten rijden vanaf Pretty Beach House. Ook hier slapen we een nachtje. De huisjes zijn geïnspireerd op de beach houses in The Hamptons in de USA en zijn heel geschikt voor families en koppels die wat meer reuring zoeken. De naam ‘Killcare’ komt van ‘kill your care’ Het gebied is destijds zo genoemd omdat dit echt een plek is om je zorgen los te laten. Veel locals uit Sydney komen hier dan ook om aan de drukte van de stad te ontsnappen. 

Om zoveel mogelijk te kunnen zien en doen, verblijven we overal maar één nachtje. De dag erna rijden we dus weer door naar ons volgende verblijf: Spicers Sangoma Retreat, aan de rand van de Blue Mountains. Het is een heel rustig oord omringd door eucalyptusbomen. Vanaf het zwembad en het restaurant heb je een prachtig uitzicht richting Sydney. De hoogtepunten van de Blue Mountains, zoals de ‘Three Sisters’ bij Katoomba, liggen op circa één uur rijden. Je hebt hier dus wel wat tijd voor nodig om deze vanuit Sangoma te gaan bezoeken.

Ook brengen we een bezoek aan het wijngebied Hunter Valley. Hier slapen we bij Spicers Vineyard Estate. Dit gebied is perfect voor wijnliefhebbers. De Vineyard Estate is niet heel luxe, maar wel sfeervol. Met de elektrische fietsen kun je op eigen houtje de omgeving verkennen. Leuk! Een aanrader is een ballonvaart over de vallei. We rijden ook nog wat rond door de omgeving om een betere indruk te krijgen van het gebied en bezoeken we een uitkijkpunt bij één van de wijnhuizen. 

Na ons verblijf in Hunter Valley is het tijd om weer terug naar Sydney te rijden. Hier verblijven we in de mooie wijk Potts Point. Leuk om een ander gedeelte van Sydney te zien! We slapen bij Spicers Potts Point, een erg leuk en kleinschalig hotel in een gerenoveerd Victoriaans huis. Het is wel een stukje lopen naar het centrum, zo’n half uur, maar er gaat ook een trein van station Kings Cross. ‘s Avonds eten we bij een Indiaas restaurantje op loopafstand van het hotel. 

Tropisch verblijf op de Whitsundays

Na een week in Sydney en omgeving vliegen we naar Hamilton Island voor een verblijf van vier nachten in het Intercontinental Hayman Island Resort. Het Intercontinental Hayman Island Resort is een echt familie resort en heeft één van de grootste zwembaden van Australië.

Ik ben nog nooit op The Whitsundays geweest, dus ik ben erg benieuwd. De één uur durende boottocht naar Hayman Island is al veel belovend en je krijgt direct een goede indruk van de eilandengroep van in totaal zo’n 74 eilanden. Hiervan zijn er slechts vier bewoond: Hamilton Island, Long Island, Hayman Island en Daydream Island. Gedurende mijn verblijf maak ik uiteraard een snorkelexcursie, een must als je hier bent! We bezoeken twee verschillende locaties bij het naastgelegen Hook Island en genieten van het kleurrijke koraal en de felgekleurde vissen. Omdat het momenteel regenseizoen is en de watertemperatuur boven de 28 graden uit kan komen, is de kans op kwallen wat groter en krijgen we een speciaal pak aan om ons hiertegen te beschermen. Ook breng ik een bezoek aan het bekende witte strand Whitehaven Beach op Whitsunday Island, het grootste eiland. Het zand is hier zijdezacht en spierwit! Omdat ik graag wandel, wandel ik tijdens mijn verblijf op Hayman Island ook een gedeelte van de wandelroute tot aan Blue Pearl Bay. De gehele route over het eiland is zo’n 7 kilometer en onderweg kun je ook wallaby’s tegenkomen.

De beste maanden zijn van april tot en met oktober en de prijzen liggen in die periode dan ook hoger. Ook december en januari, wanneer de Australiërs zelf vakantie hebben, zijn populair. Het nadeel is dan wel dat je dan meer kans op bewolking en regen hebt. 

Perth & de westkust van Australië

Na ons relaxte verblijf in de tropen vliegen we via Sydney naar Perth waar we vrienden bezoeken. Ook neem ik een kijkje bij COMO The Treasury Hotel in Perth. Prachtig hotel en heel gunstig gelegen! 

Perth zelf is een heel overzichtelijke stad en ligt aan de Indische Oceaan en de Swan River. De stranden zijn hier geweldig en er is veel te zien en te doen in en rondom Perth, zoals een bezoek aan Rottnest Island met haar prachtige stranden en quokkas (kleine buideldieren), het wijngebied Swan Valley, het havenstadje Fremantle en Rockingham waar je dolfijnen, zeehonden en pinguïns kunt zien. Ook kun je met een huurauto (of helikopter!) naar Margaret River reizen voor een verblijf in Cape Lodge. Dit is een heerlijke lodge te midden van eucalyptusbomen en wijngaarden. Ook hier zijn de stranden weer prachtig. Hoe zuidelijker je komt, hoe witter de stranden in het zuidwesten van Australië worden. Het westen is wat rustiger dan het oosten. Ook zijn de afstanden wat groter en rijd je soms over wegen waar je uren niemand tegenkomt. 

Mijn advies is om Perth en Margaret River als standplaatsen te gebruiken en vanuit hier alles te bezoeken. Ook kun je heel gemakkelijk vanuit Perth naar Exmouth vliegen om te gaan snorkelen bij Ningaloo Reef of om in de maanden mei en juni te gaan zwemmen met walvishaaien.

De overige tijd reizen we met een camper langs de westkust van Australië. Dit maakt het een afwisselende reis van vier weken. Ik heb weer enorm veel geleerd en realiseer me weer goed dat je echt veel tijd nodig hebt om alles goed te gaan zien en te beleven. Het is veel leuker om wat langer op één locatie te verblijven zodat je ook tot rust kunt komen. Het is tenslotte vakantie! En ja, het is een lange reis naar Down Under, maar iedere keer weer de moeite waard!

Ben je net zo enthousiast als ik over het prachtige Australië na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact op te nemen met mij! Bel naar 088-7755900 of mail naar Seraphine op seraphine@talisman.nl.