Geplaatst op

N adat onze reis door Namibië erop zit, is het tijd voor deel twee: Zuid-Afrika! We starten in Kaapstad en reizen vanuit hier naar Paternoster, de Cederbergen, Franschhoek, Hermanus en De Hoop Nature Reserve. Een afwisselende route dus, en we zijn ontzettend benieuwd wat deze reis ons gaat brengen!

Kaapstad voelt als thuiskomen

Vanaf Windhoek vliegen we in twee uur naar Kaapstad. Dat voelt als thuiskomen! We verblijven in een fijn hotel, vlakbij Kloof Street, en vanuit hier (her)ontdekken we de stad. Zo bezoeken we de Company Gardens en de Green Market, een historisch plein in het centrum van het oude Kaapstad, aangelegd in 1696. Vroeger werden hier niet alleen groenten verkocht, maar ook slaven. Via de standbeelden van Jan van Riebeeck en zijn vrouw, en het centraal station, wandelen we naar Kasteel de Goede Hoop. We worden rondgeleid door een enthousiaste gids, en de in het Afrikaans geschreven bordjes kunnen we prima lezen. Grappig! Ook een bezoek aan het bekende V&A Waterfront mag natuurlijk niet ontbreken.

Het echte hoogtepunt (zowel letterlijk als figuurlijk) van ons verblijf in Kaapstad volgt de dag erop. We maken namelijk een helikoptervlucht over de stad. Waanzinnig! Het was nog even afwachten of het wel door kon gaan: het weer is namelijk niet geweldig wanneer wij in Kaapstad zijn, en ook wanneer we in de helikopter zitten is het niet al te best. Maar desondanks genieten we enorm. Wat geweldig om Kaapstad op deze manier te mogen ontdekken.

Het vissersdorp Paternoster

Na twee nachten in Kaapstad wordt de huurauto bij het hotel afgeleverd, en gaan we op weg naar Paternoster, een klein vissersdorp waar alle huizen wit geschilderd zijn. De wegen zijn goed, we zien geen enkele pothole, en de route is prachtig. We rijden langs velden met wilde bloemen, en we genieten van het uitzicht op de oceaan en de duinen. Ook is er veel fynbos langs de route, en we zien zelfs flamingo’s. Aan het begin van de middag rijden we Paternoster binnen en arriveren bij Strandloper Ocean Boutique Hotel. De zon schijnt volop. Precies wat we willen bij zo’n prachtig strandverblijf!

Strandloper Ocean Boutique Hotel is een prachtig verblijf, direct aan het strand. Omdat onze suite nog niet klaar is, besluiten we eerst te gaan lunchen bij Leeto, het restaurant van Strandloper. Dit restaurant staat zeer goed aangeschreven, en we eten dan ook heerlijk. ’s Avonds dineren we bij Wolfgat, dat in de top 50 van beste restaurants ter wereld staat. We springen op de fietsen van het hotel en fietsen het dorp in. Na even zoeken staan we dan voor dit toprestaurant van chefkok Kobus van der Merwe. De meeste gerechten worden voor onze neus bereid. Geen Gordon Ramsay-achtige taferelen, maar een geoliede machine die de meest fantastische gerechten serveert, uiteraard met bijpassende wijnen. Heerlijk! We worden daarnaast uitgenodigd om de volgende dag mee te gaan met een Fynbos Walk. Dat slaan we natuurlijk niet af.

Nadat we de volgende dag wakker worden en dolfijnen voorbij ons balkon zien zwemmen, springen we dus weer op de fiets en fietsen naar Wolfgat. Met Rupert, één van de meest toonaangevende botanici van Zuid-Afrika, lopen we met een klein groepje door het Saldanha Strandveld Fynbos dat rondom Paternoster ligt en waar Wolfgat inspiratie opdoet en veel ingrediënten vandaan haalt. Deze wandeling wordt slechts één keer per maand georganiseerd, dus we hebben geluk. We leren dat zo dicht bij zee dit eigenlijk geen fynbos is, maar strandveld. Ook mogen we het een en ander proeven. Ontzettend leuk en leerzaam!

Nature drives, rock art en prachtige trails in de Cederbergen

Via de prachtige Cape Namibia Route rijden we vervolgens naar de Cederbergen. Na een uurtje rijden komen we in een wijngebied met velden vol wijnranken, en links doemen de eerste bergen op. Ook wordt er gewaarschuwd voor potholes, oftewel 'slag gaten' in het Afrikaans. Dit valt gelukkig reuze mee. Eigenlijk zijn we al te laat voor het wildflower season, maar we zien toch nog verschillende planten in bloei staan. Even later rijden we de bergen in en zien we de eerste rooibos velden. Exact drie uur na vertrek arriveren we bij de main gate van Bushmans Kloof. Via een zandweg rijden we vervolgens in twintig minuten naar de lodge. Ook deze rit is weer schitterend. Wanneer we bij de lodge aankomen, belanden we in een groene oase, met keurig onderhouden gazons en mooi aangelegde tuinen. Op het terrein staan meerdere witte huizen met rieten daken. We worden verwelkomd met een glas rooibos-ijsthee en krijgen een rondleiding. Bushmans Kloof is compleet anders dan Strandloper, met traditionele architectuur, kunst, antiek en erfgoedstukken.

Aan het einde van de middag is het tijd voor onze eerste activiteit. Privégids Abigail neemt ons mee op nature drive. Onderweg spotten we een dassie, een hartenbeest en springbokjes. Ook zien we de Cape Mountain Zebra. Deze zebra heeft zich aangepast aan de omgeving en is iets kleiner dan de gewone zebra. Een ander verschil is dat de buik wit is, zonder strepen, en dat de oren langer zijn. Abigail zet de auto hier en daar stil om iets te vertellen over een bepaalde plant of dier, en om ons te laten genieten van de prachtige omgeving. We hopen nog een luipaard tegen te komen, maar daarvoor moet je heel veel geluk hebben. Vaak vind je wel sporen, maar het dier zelf niet. We sluiten deze nature drive af met een sundowner op een prachtige plek. Tijdens het diner later op de avond galopperen er tot twee keer toe hartenbeesten langs onze tafel. Wat een fantastische eerste dag hier!

Ook op de andere dagen van ons verblijf gaan we op nature drive met Abigail. We zien verschillende delen van het reservaat en spotten vele dieren, zoals gemsbokken (oryxen), zebra’s met veulens, struisvogels, springbokken en een eland. Ook zien we een zwemmende pofadder. De luipaarden laten zich helaas niet zien. Wel worden we getrakteerd op spelende bavianen tijdens de laatste sundowner. Hoog op de punt van een klif spelen zich Lion King-achtige taferelen af. Geweldig om mee te maken!

Naast de prachtige natuur staan de Cederbergen ook bekend om de rotstekeningen van de Khoi-San-bosjesmannen. In dit gebied zijn op wel 130 plekken rotstekeningen te vinden, en er worden nog steeds nieuwe tekeningen ontdekt. Grappig weetje: een aardvarken heeft geholpen met de archeologische opgravingen. Dit beestje was aan het graven naar een mierennest en haalde allerlei gebruiksvoorwerpen van de San naar boven. Ons verblijf is dan ook niet compleet zonder dat we een aantal van deze tekeningen met eigen ogen hebben gezien. Samen met een gids gaan we op pad. De omgeving is prachtig en doet ons een beetje denken aan Kakadu, Northern Territory in Australië. Via een rotsachtig terrein en na heel wat geklim en geklauter komen we bij een rotswand die vol staat met tekeningen. Deze tekeningen kunnen wel 10.000 jaar oud zijn! We zien hier verse sporen van een luipaard: poep en een stam waar ze duidelijk hun klauwen in hebben gezet... Bijzonder. Ook bezoeken we de grootste rock art site die tot nu toe is gevonden. Deze tekeningen zijn erg indrukwekkend en gedetailleerd en werden gemaakt in vier kleuren: rood, zwart, geel en wit, waarbij rood het best en langst bewaard blijft. Op deze plek zien we zelfs nog gele tinten, wat uitzonderlijk is. Goed te zien zijn de olifanten, de shaman, mannen (met dikke kuiten) en vrouwen.

Rondom Bushmans Kloof liggen ook verschillende wandelroutes die je prima zonder gids kunt lopen. Wij kiezen voor de langste en meest uitdagende: de Ravine Trail. Het begin is best pittig; het lijkt wel canyoning! We wurmen ons door een grot heen en daarna is het een kwestie van stapeltjes stenen volgen. De route is prachtig en soms ook wel uitdagend. We dalen af in het ravijn, om vervolgens weer omhoog te klimmen. Naast de Ravine Trail lopen we ook de Crystal Pool Trail, deze echter wel met een gids. Samen met Abigail en nog een stel rijden we naar het beginpunt, dat in een wat afgelegen deel van het reservaat ligt. Het is geen lange trail, maar ook hier moeten we klimmen en klauteren. Het eerste deel is prima te doen, en we wandelen tussen planten zoals de ‘Elephants Trail’. Verschillende planten staan nog in bloei, wat het extra mooi maakt. Al snel gaat de klim omhoog en klauteren we tussen de rotsen. Een aantal keer moeten we ons door nauwe doorgangen wurmen, dus deze trail is zeker niet voor iedereen weggelegd. Onderweg komen we langs verschillende rock pools, en het eindpunt is de rock pool bij de waterval. Ondanks dat het water ijskoud is, springen we erin en zwemmen we onder de waterval door. We zwemmen nog in een tweede rock pool en dan is het tijd om terug te lopen naar de auto.

Wijnen in Franschhoek

Vanuit de Cederbergen vervolgen we onze route richting Franschhoek. Het eerste gedeelte, tussen het gebergte door, is prachtig, en even later zien we de eerste wijngaarden al liggen. Franschhoek blijft een ontzettend leuke plek. Een activiteit die niet mag ontbreken, is de Wine Tram. Super toeristisch, maar toch ook weer erg leuk en een makkelijke manier om verschillende wijnhuizen te bezoeken.

Fynbos en walvissen

Onze volgende stop is Stanford, vlak bij Hermanus. Hier verblijven we aan de lagune en tussen de Milkwood bomen. Er zijn verschillende activiteiten bij ons verblijf inbegrepen, en we gaan onder andere naar Gansbaai om vanaf de kust walvissen te spotten. We zien er best veel, wat een geluk!

Ook gaan we naar het Walker Bay Nature Reserve, dat op ongeveer twintig minuten rijden van de lodge ligt. Het Walker Bay Nature Reserve is een prachtig natuurgebied aan de kust en staat vooral bekend om zijn adembenemende kustlijnen, ongerepte stranden en rijke biodiversiteit. We maken een lange strandwandeling, en ook hier laten de walvissen zich zien. Later op de dag leren we meer over het prachtige fynbos en krijgen we veel uitleg over alle planten die we onderweg tegenkomen. De vegetatie is zo divers; er groeien hier duizenden verschillende planten. Leuk om dit zo te voet te verkennen, toch anders dan wanneer je er met de auto voorbij rijdt.

Ook brengen we een bezoek aan Hermanus. Het is weekend, dus gezellig druk, en er zijn veel mensen op straat. Samen turen we over het water, op zoek naar walvissen. We zien er uiteindelijk ontzettend veel. Eerst in de verte, en daarna vrij dichtbij, compleet met sprongen uit het water.

Rock Pools en Nature Walks

Via een prachtige route langs de dorpjes Napier en Bredasdorp (wat een grappige naam!) en over een lange gravelweg bereiken we het laatste verblijf van onze reis: Morukuru Beach Lodge in De Hoop Nature Reserve. Het laatste stuk van de rit voert ons door het fynbos. Wat me opvalt, is dat het fynbos hier een stuk groener is dan in de regio waar we vandaan komen. Ook zien we onderweg verschillende dieren: een eland, struisvogels, bokken en bavianen.

Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen en krijgen we een korte rondleiding. Wanneer we naar buiten kijken, zien we opnieuw een walvis. Wauw! Na een heerlijke lunch is onze suite, de Ocean View Suite, gereed. De naam verklapt het natuurlijk al, maar wat een spectaculair uitzicht op de zee. Dit wordt genieten en wat is het fijn om wakker te worden met het rustgevende geluid van de golven.

Ook vanuit Morukuru ondernemen we diverse activiteiten. Zo gaan we sandboarden en maken we lange wandelingen langs de kust. Dit is zo’n fijne plek, en de kustlijn is werkelijk adembenemend. Samen met gids Corné gaan we op pad voor de Coastal Marine Walk. Hiervoor krijgen we speciale waterschoenen aangemeten. De wandeling begint in het fynbos en eindigt bij de rock pools, die alleen zichtbaar zijn tijdens eb. Het lijkt wel alsof we in mini-aquaria kijken, met al het leven dat zich daar verzamelt! We zien onder andere zeesterren, anemonen en zelfs kleine inktvissen. Natuurlijk nemen we ook een duik; het water voelt heerlijk verfrissend. Op de terugweg spotten we een dassie met haar kleintjes, zo schattig!

Met gids Jacco maken we vervolgens een nature walk en genieten we van een prachtige wandeling langs de kust. De walvissen blijven ons tijdens ons hele verblijf verrassen met hun aanwezigheid.

Aan iedere reis komt een einde

En dan is het helaas alweer tijd om deze fantastische plek te verlaten. Na een laatste nature drive met Corné rijden we terug naar Kaapstad. Wat een geweldig einde van een fantastische reis!

Wil jij ook zo’n mooie reis maken door Zuid-Afrika? Neem dan contact met mij op! Mail naar sheila@talisman.nl of bel naar 088-7755900.