T
ijdens deze vakantie combineren we het oude vertrouwde Zuid-Afrika met een voor ons nieuwe bestemming: Namibië! In 3,5 week reizen we van Johannesburg naar Namibië en de Westkaap.
Het vliegveld van Windhoek stelt niet heel veel voor. We zijn dan ook vrij snel door de controles heen en hebben onze koffers binnen een mum van tijd. Wanneer we naar buiten stappen, worden we verwelkomd door Samuel, de vertegenwoordiger van Ultimate Safaris. Hij brengt ons naar Galton House en overhandigt ons het welkomstpakket. Even later komt Jan met onze huurauto. Dit is een Toyota Fortuner, compleet met koelkast in de achterbak. Het programma wordt uitgebreid met ons doorgenomen en rond de middag gaan we op pad. Eindbestemming van vandaag: Little Kulala in de Sossusvlei, in het zuiden van Namibië, op zo’n vijf uur rijden van Windhoek. Het eerste gedeelte van de route gaat over verharde wegen, maar het overgrote deel, zo’n twee derde, rijden we over onverharde gravel wegen. Omdat we redelijk laat vertrekken, moeten we wel doorrijden. Ik zou dan ook aanraden om in Windhoek te overnachten, zodat je de volgende dag op je gemak kunt rijden en tijd hebt om hier en daar te stoppen. De route is namelijk prachtig en vooral het stuk door de kloof is geweldig. Ook spotten we al verschillende dieren, waaronder meerdere vogelsoorten, apen, bokjes, oryxen en zebra’s.
James, de manager, laat ons de lodge zien. Deze is echt prachtig! Na een rondleiding door de 'main areas' worden we naar onze suite gebracht. Wat een luxe met onze eigen plunge pool, een dakterras én de mogelijkheid om buiten te slapen onder de sterrenhemel. Dat gaan we dan ook zeker doen. We genieten vervolgens van een schitterende zonsondergang en daarna lopen we naar de lodge voor het diner. We genieten van een Afrikaanse braai en de tafels staan buiten opgesteld met overal lantaarns die voor een sprookjesachtige sfeer zorgen. Het eten is heerlijk en terwijl wij genieten van onze maaltijd, komen er nog een paar jakhalzen op bezoek. De sterrenhemel is indrukwekkend; met zo weinig lichtvervuiling is de hemel bezaaid met sterren… Genieten!
Na een goede nacht gaat de wekker alweer vroeg. Even later lopen we met een zaklamp over het vlonderpad naar het hoofdgebouw voor het ontbijt. Het is nog donker, maar daar zal snel verandering in komen. Na een prima ontbijt gaan we op pad met onze gids Obie en een Amerikaans koppel. Bestemming: Sossusvlei en Deadvlei. Little Kulala Lodge ligt in een 37000 hectare groot privédomein, Kulala Wilderness Reserve, dat onderdeel is van de Namib woestijn, de oudste zandverstuiving ter wereld. Little Kulala heeft zijn eigen privé toegangspoort tot het Namib Naukluft National Park en daarmee de kortste route naar de Sossusvlei. Fijn voor ons!
Onderweg naar deze toegangspoort passeren we de zuster accommodatie Kulala Desert Lodge en krijgen we een uitgebreide uitleg over het ontstaan van de duinen en waarom deze rood zijn. Daarnaast passeren we de bekende Dune 45 die je kunt beklimmen, om aan de top te genieten van een waanzinnig uitzicht. Het waait echter superhard en het zicht wordt belemmerd door grote stofwolken/wolken zand die door de lucht vliegen. Wij rijden dus door.
Even later komen we bij de ingang van de Sossusvlei. Vanaf hier kun je uitsluitend per 4x4 verder. Het is alleen maar mul zand, maar de ervaren Obie weet ons hier perfect door te manoeuvreren. We lijken soms wel deelnemers aan het programma 'De gevaarlijkste wegen'! Onderweg zien we verschillende Oryxen en na een kwartier hobbelen parkeren we de auto aan de voet van de Deadvlei. Om daar te komen moeten we een hoge duin op klimmen, wat nog best zwaar is door het mulle zand. Daarnaast worden we met vlagen gezandstraald vanwege de wind, maar het is de klim waard. Echt een bijzonder gezicht, die zwartgeblakerde dode bomen tegen de knal oranje achtergrond van de duinen. Ook hier zien we weer een Oryx grazen. Wanneer we uitgekeken zijn, rijden we terug. De wind is nu zo krachtig dat we door de stofwolken de duinen niet kunnen zien liggen. Gelukkig hebben we deze op de heenweg al kunnen bewonderen.
Sesriem kloof & sundowner
Halverwege de middag gaan we opnieuw op pad. Ditmaal naar de Sesriem Kloof. We maken weer gebruik van de privé toegangspoort tot het Nationaal Park en het eerste deel van de route is dus hetzelfde als vanochtend. Omdat het weer is opgeklaard, de zon hoger aan de hemel staat en de wind is gaan liggen, ziet het er toch weer anders uit. Onderweg stoppen we bij een bijzonder verschijnsel: de zogenaamde 'Fairy Circles'. Deze feeëncirkels zijn kleine tot middelgrote cirkels van inheems gras waarbinnen niets groeit, enkel droge aarde. Mythen van de Himba verklaren deze cirkels als het werk van goden en geesten. Wetenschappers zijn er na vijftig jaar onderzoek nog steeds niet uit… Bijzonder! We vervolgen onze weg en rijden via Sesriem naar de kloof.
De kloof is op natuurlijke wijze ontstaan door de Tsauchab rivier die door de jaren heen de rotsen heeft afgesleten. Het is mogelijk om er in af te dalen en er doorheen te wandelen, en dat is precies wat we nu gaan doen. Wanneer we weer boven zijn, rijden we terug naar de lodge via de snelste weg over de C27. Eenmaal terug in het Wilderness Nature Reserve brengt Obie ons naar een prachtige plek, bovenop een heuvel, voor de sundowner en zonsondergang. In het donker rijden we vervolgens terug naar de lodge. Onderweg zien we nog een bruine hyena, die vlak bij onze sundowner plek liep. Erg zeldzaam om die te spotten laat Obie ons weten. Bij terugkomst in de lodge schuiven we meteen aan voor het diner, waar we bezoek krijgen van twee jakhalzen. We sluiten de avond af met een optreden van het voltallige personeel.
Vannacht slapen we buiten onder de sterrenhemel. Wat een geweldige ervaring! We zien ontzettend veel sterren en spotten zelfs de Melkweg. Midden in de nacht word ik wakker van huilende jakhalzen, maar verder slapen we prima.
E-biking en Quad Bike tour
Na het ontbijt gaan we e-biken. Deze excursie start vanaf Kulala Desert Lodge. Mooi, want dan kan ik daar ook nog even rondkijken. De 'main lodge' is compleet vernieuwd na de brand en ziet er prachtig uit. Daarna is het tijd om op pad te gaan en stappen we op onze fiets: een soort elektrische mountainbike met brede banden. We genieten ontzettend van de omgeving en het lijkt wel alsof we op de maan fietsen. De landschappen veranderen continu: van zwart gravel naar rotsachtig en uitgestrekte vlaktes met mul zand. Na anderhalf uur zien we de Kulala Desert Lodge weer opdoemen.
Nadat we wat uurtjes gerelaxed hebben, staat aan het einde van de middag de volgende activiteit gepland: quad biken. Na een korte uitleg scheuren we weg. Het is echt ontzettend leuk om te doen, zeker in deze fantastische omgeving. Onderweg zien we nog een galopperende oryx en springbok. We stoppen even op de top van een heuvel waar we genieten van het uitzicht, en dan moeten we weer terug omdat we voor zonsondergang weer bij de lodge moeten zijn. Voor onze laatste nacht bij Little Kulala besluiten we nogmaals onder de sterrenhemel te slapen. We zien zelfs vallende sterren, heel bijzonder!
Van de Sossusvlei naar Swakopmund
We zitten alweer vroeg aan het ontbijt, want we hebben weer een lange reisdag voor de boeg naar Swakopmund. Nadat we afscheid nemen van Obie, James en de rest van het personeel rijden we naar onze eerste stop: Solitaire. Om te tanken, maar ook om het beroemde appelgebak te proeven. Wanneer we weer op pad zijn, passeren we al snel de Steenbokskeerkring. We rijden voornamelijk over gravelwegen en genieten van de vergezichten onderweg. Na een tijdje komen we op een verharde weg en doemt de plaats Walvis Bay op. Vanaf hier is het nog zo'n 35 minuten rijden naar Swakopmund. Ook dit gedeelte van de rit is prachtig: aan de ene kant de oceaan, aan de andere kant de duinen (die dus tot aan de zee doorlopen). Het laatste deel rijden we tussen de palmbomen door. We slapen in een leuke B&B in het centrum van Swakopmund. Onze gastheer geeft ons tips voor restaurants en gaat deze gelijk voor ons reserveren. Kijk, dat is fijn! Nadat we zijn geïnstalleerd gaan we er op uit om Swakopmund te verkennen. Het stelt niet heel veel voor, maar het is wel leuk om alle Duitse invloeden te zien. Het valt daarnaast op dat alles erg goed is onderhouden en in de mooi aangelegde plantsoenen scharrelen veel guinea fowls rond. 's Avonds dineren we bij restaurant Ocean Cellar, één van de restaurants van het luxe Strand Hotel.
Dolphin Cruise & Beach Braai in Walvis Bay
Na een prima ontbijt zetten we koers naar Walvis Bay. Hier stappen we aan boord van een kleine boot met zo’n tien andere gasten. Voor we vertrekken krijgen we nog bezoek van een grote zeehond én pelikanen, en begint de zon te schijnen, fijn! Onderweg zien we veel pelsrobben zwemmen. Na een tijdje hebben we veel geluk: we zien een walvis! Hij komt zelfs uit het water om zich met een grote knal weer terug in het water te laten vallen. FANTASTISCH! We varen verder en zien dolfijnen en later een grote kolonie pelsrobben bij Pelican Point. Veel jonge robben drijven op hun rug in het water met hun vinnen omhoog gestoken. Het ziet er grappig uit. De reden hiervoor is dat de vinnen de beste plek is om de warmte van de zon te vangen en zo hun lichaamstemperatuur te reguleren. Samen met een ander stel worden we op het strand afgezet voor een heerlijke strand braai op een prachtige locatie: links de robben, rechts flamingo's en voor ons zien we nóg een walvis voorbij zwemmen… Kan het nog mooier? Na de lunch worden we weer met de boot opgehaald en varen we terug. ‘s Avonds dineren we bij The Tug, een populair restaurant bij de pier van Swakopmund.
Onduli Ridge, het hoogtepunt van de reis
Na weer een lekker ontbijt checken we uit en stappen we weer in de auto, met Damaraland als eindbestemming. De eerste anderhalf uur gaan voortvarend. We rijden langs de kust over een geasfalteerde weg, daarna wordt het weer gravel. Na een tank- en koffiestop in de plaats Uis komen we even later aan bij het Onduli Ridge Pick up Point. Hier bellen we om ons op te laten halen en even later komt Jakes, onze gids tijdens ons verblijf, aangereden om ons naar de lodge te brengen. Onderweg worden we begroet door een giraffe. Hoe toepasselijk, aangezien ‘Onduli’ giraffe betekent.
Onduli Ridge ligt goed verscholen tussen de rotsen en heeft een prachtig uitzicht. Bijzonder zijn al die composiet rotspartijen in allerlei vormen. Het lijken wel gestapelde blokken/knikkers. Toch weer een mooi staaltje werk van Moeder Natuur! Bij aankomst worden we welkom geheten door de lodge manager en onze butler. Het is een kleinschalige lodge met slechts zes suites en een private villa. Wij zitten in nummer 1, die het dichtst bij de hoofdlodge ligt. En wow, wat is deze fantastisch! Het bed kun je naar het dek verplaatsen, zodat je direct onder de sterrenhemel slaapt. Alles is open, er zijn geen ramen en het windje biedt een aangename verkoeling. Er is geen airco of fan, maar wel kun je rondom het bed de gordijnen sluiten en kan er koele lucht rondom het bed geblazen worden.
Aan het einde van de middag gaan we op pad met Jakes en stappen we in een safarivoertuig. Jakes geeft aan dat het niet echt Game Drives zijn, maar Scenic Nature Drives. Ik snap wat hij bedoelt; de natuur en omgeving zijn prachtig, met ontzettend veel afwisseling. Dan weer een soort duinlandschap met rood zand, dan weer meer groen, en die granieten rotsformaties zijn echt indrukwekkend, zeker tijdens ‘golden hour'. We spotten een Snake Eagle, springbokken en giraffen en sluiten af met een sundowner. Terwijl de zon ondergaat horen we de 'bark gecko's’ die met een soort 'geblaf' met elkaar communiceren. Voor het diner nemen we plaats in de boma, waar de tafeltjes mooi opgesteld staan tussen wat kampvuurtjes. Het is pizza-avond waarbij je zelf de toppings uitkiest, lekker! 's Nachts slapen we weer buiten onder de sterrenhemel.
Twyfelfontein Rock engravings & Onduli Elephants
Vandaag neemt Jakes ons mee naar Twyfelfontein, dat bekendstaat om de vele rotstekeningen. We vertrekken vroeg om zo de hitte wat voor te zijn. De tekeningen zijn ontzettend bijzonder om te zien en zijn eigenlijk geen schilderingen, maar inkervingen. De tekeningen zijn gemaakt door de San (bosjesmannen) en beelden jachtscènes en diverse Afrikaanse dieren, zoals de giraf en neushoorns, af. Hierna staat de rest van de dag in het teken van het vinden van de woestijnolifant. Deze olifanten hebben zich zo weten aan te passen dat ze kunnen overleven in de woestijn en zijn iets kleiner dan de gewone Afrikaanse olifant. Na een dik uur rijden komen we aan bij de rivierbedding, waar de meeste olifanten zich ophouden en het zoeken kan beginnen. We denken ze in de verte te zien, maar dit blijken giraffen te zijn. Ook leuk, maar daar komen we niet voor. Het duurt even, maar dan staan we plots oog in oog met een groep olifanten. Wow, wat zijn het toch prachtige dieren! Ik kan er uren naar blijven kijken. We verkennen het gebied verder en komen nog meer olifanten tegen. Eén groep heeft een heel klein baby olifantje bij zich, té schattig! Verder zien we verschillende bokken, bavianen (ook met kleintjes) en struisvogels. Het begint toch echt op een echte game drive te lijken. Na een korte stop rijden we terug naar de lodge, waar we rond 14.30 uur arriveren. De temperatuur is inmiddels aardig opgelopen, dus de rest van de middag doen we het rustig aan. Tegen het begin van de avond stappen we de auto weer in voor nog een nature drive, met als uiteindelijke doel de sundowner. Jakes vindt een prachtige plek, niet ver van de lodge, boven op een rotsformatie.
Na een vroeg ontbijt brengt Jakes ons naar het meetingpoint. Tijdens deze rit komen springbokken, struisvogels en een jakhals ons nog even gedag zeggen. Bij het meetingpoint nemen we afscheid van Jakes en beginnen we aan onze autorit naar Windhoek. Het grootste deel van de reis rijden we op onverharde wegen. Onderweg passeren we verschillende dorpen, waar we extra alert moeten zijn voor overstekende dieren: geiten, honden, bokken, zelfs giraffen! Ook zien we onderweg nog himba's lopen in hun traditionele kledij. Bij Galton House laten we de auto achter en vanaf hier worden we naar Omaanda gebracht. De stijl van Omaanda is weer compleet anders dan onze eerdere verblijven, maar net zo mooi. We worden naar onze suite gebracht en deze is erg ruim, met een terras en een enorme badkamer. Waar bij Onduli alles open is, is hier alles met ramen afgesloten.
Aan het einde van de middag gaan we op pad. Het gebied rondom Omaanda is zo'n 9000 hectare. Dit is niet heel groot voor een game reserve en daarom vind je hier bijvoorbeeld maar drie olifanten. Het reservaat bestaat pas sinds 2018 waardoor veel dieren nog niet gewend zijn aan de rondrijdende voertuigen en daarom erg schuw zijn. Het landschap is hier ook weer heel anders dan in Damaraland: veel meer grassen, struiken en bomen. We gaan op zoek naar de drie leeuwinnen die in het reservaat wonen. Het lijkt haast een onmogelijke opdracht omdat de kleur van de leeuwinnen bijna gelijk is aan de kleur van het gras. Toch lukt het onze gids Jonas om ze te vinden. Er loopt ook een mannetjesleeuw rond, maar die is vrij schuw. Verder zien we best veel dieren; neushoorns, giraffen, een zebra, steenbokken en de olifanten. Al met al een mooie ervaring. Niet helemaal hetzelfde als bijvoorbeeld in de privé reservaten in Kruger of Phinda, maar toch een leuke bonus aan het begin of einde van je reis door Namibië.
Goodbye Namibia, op naar Zuid-Afrika!
Na ons verblijf in Omaanda zit de reis er weer op. Wat is Namibië een fantastisch land en wat zijn de mensen vriendelijk. Wil jij na het lezen van deze blog ook een reis door Namibië maken? Neem dan contact op met mijn collega Seraphine op seraphine@talisman.nl of bel naar 088-7755900.
Accommodaties uit deze blog