Geplaatst op

J e kijkt op tegen een 60 meter hoge muur, een wand van 5 kilometer breed en de oppervlakte is net zo groot als Buenos Aires, een stad van een paar miljoen inwoners…

Wat een belevenis, wat een ervaring… onbeschrijfelijk

Dat zijn enkele feiten over één van de mooiste natuurwonderen die we met eigen ogen zien. Dit is een ervaring waarbij het horen, zien en voelen van overweldigende natuur in alle vormen bij ons binnenkomen.

Tijdens de autorit van Eolo Lodge richting Perito Moreno krijgen we gedetailleerde en uitvoerige uitleg van de gids over de omgeving, het ontstaan én het unieke natuurverschijnsel van deze gletsjer. Want er zijn een aantal bijzonderheden bij deze gletsjer. Ten eerste is het uniek dat je zo dichtbij een gletsjer kan komen zonder een flinke wandeling of bergtocht te hoeven maken.

De gids vertelt voluit over dit natuurverschijnsel en ondertussen slingeren we door de herfstkleuren richting het uiteinde van het schiereiland en krijgen we ineens een eerste zicht op Perito Moreno… Wauw!

De feiten hebben we gehoord, maar dit is zo’n moment waarbij je ogen, oren en gevoel samenwerken en je beseft, reizen verrijkt de beelden die je vaak al gezien hebt op internet of in de reisbrochures. Hier staan, hier zijn en de wonderen van onze aarde zelf zien is iets overweldigends en terwijl we de westenwind en koude regen voelen staan we met onze mond open te kijken naar deze immense wand van ijs…

Om nog dichterbij te komen en de dimensies nog sprekender te maken stappen we op de boot van Southern Spirit. Met deze boot kom je tot 300 meter van de gletsjer. Je hoort het leven in de gletsjer, gegrom en gerommel van het ijs dat afbreekt en in het ijskoude water stort. En dat terwijl de ijsschotsen die om de boot heen drijven, rustig en geleidelijk overgaan van de vaste vorm waarin de sneeuwvlokken zich honderden jaren hebben gevormd, terug naar vloeibaar water, water dat via Lago Argentino en Rio Santa Cruz richting de Atlantische oceaan vloeit.

We krijgen typisch Patagonisch weer om onze oren. De regen en wind brengen een extra dimensie aan deze ervaring, we vinden het prachtig. Dit natuurwonder wil je zo lang mogelijk in je opnemen. Indrukwekkend.

Vanuit Eolo hebben we een heerlijke en gezonde lunch meegekregen. Het smaakt voortreffelijk en het brengt de energie om in het Patagonische weer nog een wandeling te maken, een andere mogelijkheid om dichtbij de gletsjer te komen en de variatie van blauwe tinten ijs te zien.

De warme herfstkleuren van de vele bomen steken schitterend af tegen het koude en grillige grijs en blauw van Perito Moreno. Wat een belevenis, wat een ervaring… onbeschrijfelijk.

Energiek en met een nietig gevoel rijden we terug naar Eolo. We nemen een warme douche en gaan in de huiskamer zitten. We laten onze beleving van vandaag nog eens extra op ons inwerken. En terwijl we genieten van een uitmuntende high tea trekken de wolken in volle vaart voorbij en schieten de zonnestralen over de uitgestrekte vlakte voor ons uit.

We hebben allebei een brok in onze keel, wat een prachtige dag…

Bekijk hier de video die we van deze dag hebben gemaakt:Wil je nog meer mooie beelden zien van fantastisch mooie landen en gebieden? Check dan het YouTube kanaal van Talisman.

Geniet van je dag, volg je droom en tot volgende week. Adios!

Angela & Tino

Dutch Nomad Couple