Geplaatst op

I n gedachten verzonken staar ik uit het raam bij de gate op Schiphol naar de indrukwekkende A380 van Emirates. Hiermee vlieg ik zometeen naar Dubai. Ik denk terug aan alweer bijna 15 jaar geleden. Toen stond ik ook op Schiphol, samen met mijn collega Annelies. Wat een avontuur was dat en wat een mooie herinneringen. Wat vliegt de tijd toch! Daarna heb ik nog veel reizen voor Talisman mogen maken, maar niet meer naar dezelfde plekken als tijdens de reis van toen om onze kennis te verspreiden. Toch reis ik vandaag opnieuw af naar dezelfde regio’s die ik destijds met Annelies heb bezocht. Ditmaal om met een frisse blik naar ons huidige aanbod te kijken en waar nodig aanpassingen te maken.

Ready for boarding!

Deze reis is met name gericht op de eilanden in het zuidwesten en met dit keer als toevoeging een bezoek aan de regio Kanchanaburi, ten westen van Bangkok. Want dit jaar staat voor Talisman, met maar liefst drie inspectie reizen, de optimalisatie van ons aanbod in Thailand hoog op de prioriteitenlijst. Ook ga ik een aantal nieuwe resorts bekijken, zoals het Anantara op Koh Yao Yai en het Irene Resort op Koh Lipe. Ik ben heel benieuwd wat ik deze keer in Thailand ga ontdekken en ik zal vast nog vaak terug denken aan de reis van toen. Maar nu eerst, de vlucht van Schiphol via Dubai naar Phuket! 

Aankomst in Thailand

Ik word wakker van de piloot die omroept dat de landing op Phuket ingezet gaat worden. Leuk en ook handig om eens op deze luchthaven aan te vliegen in plaats van op Bangkok, want het uitzicht over de steile groene karst rotsen in zee is prachtig. Daarnaast is de luchthaven relatief klein en binnen drie kwartier zit ik al in de auto op weg naar de haven. Hier ligt een speedboot op mij te wachten die mij naar Koh Yao Yai brengt. Mijn eerste bestemming is namelijk het recent geopende Anantara op dit eiland. Ik heb bijna alle resorts van Anantara in Thailand gezien en ben dan ook ontzettend benieuwd naar deze. De resorts die wij momenteel aanbieden in dit gebied liggen op Koh Yao Noi, het noordelijke eiland. Anantara ligt echter op het zuidelijke eiland, Koh Yao Yai. 

Bij het inchecken krijg ik te horen dat er zometeen een spabehandeling gepland staat. Wat heerlijk na een lange vlucht en weinig slaap! Met een brede glimlach en een Sawasdee Ka word ik vervolgens verwelkomd in de spa. De ruimte heeft een moderne uitstraling met warme tinten. Ik word hier getrakteerd op de Anantara Signature massage en helemaal zen loop ik via het grote zwembad aan het strand terug naar mijn kamer om me klaar te maken voor het diner. 

In het Beach restaurant kies ik traditiegetrouw op de eerste avond voor een Pad Thai, mijn favoriete Thaise gerecht. Het restaurant ziet er door de vele lampjes gezellig uit en past helemaal bij het niveau wat ik van Anantara verwacht. Moe maar voldaan ga ik op tijd naar bed. 

Koh Phi Phi & Krabi

Misschien dat de massage geholpen heeft, maar ik start de dag fris en fruitig. Met de speedboot reis ik terug naar Phuket. Dit is zeker niet mijn laatste boottocht en dat is ook zeker geen straf, want de omgeving is schitterend. Mijn volgende bestemming is het voor velen bekende eiland Koh Phi Phi. Ik ben erg benieuwd, want toen ik hier vijftien jaar geleden met Annelies was, trokken we de conclusie dat we het hier te toeristisch vinden voor Talisman begrippen. Ik verblijf in een eco resort in een bijna jungle-achtige tuin, aan een idyllisch strand. Echter trek ik helaas opnieuw de conclusie dat het nog steeds te toeristisch is waardoor het gevoel van exclusiviteit ontbreekt. 

De volgende dag stap ik opnieuw op de speedboot. Ditmaal naar Krabi, aan de andere kant van de Phang Nga Bay. Ik ga hier meerdere resorts bezoeken, waarvan ook twee voor Talisman nieuwe accommodaties. Zo bezoek ik onder andere The Banyan Tree Krabi, wat een grote verrassing is. Het resort is nu bijna drie jaar oud en is licht en fris, in tegenstelling tot de andere resorts van Banyan Tree die een wat meer klassieke uitstraling hebben. Alle kamers en villa’s hebben een eigen zwembad en het resort ligt tegen een nationaal park aan waardoor de omgeving schitterend is. En ondanks dat veel stranden aan deze kust vaak smal zijn met veel rotsen, is het strand bij The Banyan Tree echt wel mooi. Wat helemaal bijzonder is, is een lunch of diner in het ‘Birds Nest’, hoog in de bomen en met uitzicht over de baai.

Wanneer de schemer zijn intrede doet, arriveer ik bij The Rayavadee. Wat is deze locatie toch schitterend en uniek. Het resort ligt op een landtong en grenst aan maar liefst drie stranden met aan de ene zijde het bekende Railay Beach en aan de andere zijde het magische strand met de Princess Cave. De pavilions en faciliteiten, zoals het restaurant, liggen verspreid over de jungle-achtige tuin. Vijftien jaar terug was ik hier met Annelies en ik sta opnieuw versteld van dit resort en de indrukwekkende natuur. De volgende ochtend maak ik eerst een wandeling over Phra Nang Beach, het strand waar de Princess Cave zich bevindt. Vanaf het resort sta je zo op dit strand en omdat het nog zo vroeg in de ochtend is, is hier bijna niemand. Uniek, want later op de dag kan het hier behoorlijk druk worden. Het is een prachtig strand en ik zou hier wel uren kunnen blijven. Daar heb ik nu helaas geen tijd voor, want om 9.00 uur staat er een inspectie gepland en ik moet ook nog ontbijten. Na de rondleiding ben ik opnieuw overtuigd en met veel enthousiasme reis ik verder.

 

Koh Lanta

De volgende bestemming is Koh Lanta. Hier bezoek ik Pimalai Resort, een resort dat wij ook al jaren aanbieden. De reis verloopt vlot en na tien minuten overvaren sta ik al op het eiland. Heel anders van vijftien jaar geleden, want er is een brug gebouwd waardoor je per auto transfer naar het resort kunt reizen. Ondanks deze brug arriveren de meeste gasten in het hoogseizoen wel per boot. Omdat ik echter in het laagseizoen reis en het regentijd is, is een directe boottransfer vanwege de omstandigheden op zee vaak niet mogelijk. 

Mijn verblijf bij Pimalai verloopt uitstekend. De kamers en villa’s zien er allemaal keurig uit en het resort ligt prachtig aan de rand van een nationaal park en aan een idyllisch strand. Ook hier waan je je bijna in de jungle. De spa is erg mooi aangelegd met watervallen, bruggetjes en veel planten en bloemen. Ik slaap in één van de Pool Villa’s. Deze villa’s liggen hoog op de heuvel en bieden een spectaculair uitzicht over de baai. Ik ben hier zo enthousiast foto’s van aan het maken, op blote voeten, dat ik mezelf per ongeluk buiten sluit. Oeps. Gelukkig komt er vrij snel een buggy met iemand van het personeel voorbij gereden die mij kan helpen. Uiteindelijk sluit ik ook deze dag weer met een tevreden gevoel af, want wat een fijne plek is dit. 

Via Bangkok naar Kanchanaburi

Vanwege het slechte weer vertrek ik een stuk eerder dan gepland naar Bangkok. Ik slaap hier in Capella Bangkok, een prachtig en fijn hotel en op dit moment één van onze favorieten in de Thaise hoofdstad. Helaas is mijn tijd hier beperkt, maar het is me toch nog gelukt om ‘s avonds te genieten van de “Bubble Experience” in het bubbelbad op mijn kamer. Het uitzicht op de rivier en de skyline is prachtig en de sfeer is erg persoonlijk. Dit maakt het een fijn toevluchtsoord om de stad te verkennen. 

De volgende ochtend staat na de inspectie mijn gids op mij te wachten om me naar Kanchanaburi te brengen. Dit is het laatste deel van mijn reis en ik kijk hier erg naar uit. Dit bezoek maakt mijn kennis over Thailand namelijk echt compleet. Tijdens één van mijn privéreizen heb ik destijds The Bridge on the River Kwai, het museum en de Erawan watervallen bezocht, dus voor mij is het nu belangrijk om de hotels te zien. Althans, hotels, het zijn eigenlijk drijvende resorts en een tented camp! Na een rit van ongeveer vier uur stap je over op een longtailboot en vaar je via de River Kwai naar je drijvende hotel. De natuur is beeldschoon en ik geniet van de dichte jungle. En ineens ligt daar dan The Floathouse. Vooral het karakter en de ligging maken deze plek uniek, ook al is het wat minder luxe en zijn de maaltijden vrij eenvoudig. Echter staat hier de natuurbeleving voorop en is dat waar het hier allemaal om draait. Mijn drijvende kamer is sfeervol en comfortabel en op de vlonder staat een schommelbank waar je helemaal tot rust komt. Ondanks dat het hier dus wat minder luxe en exclusief is, vind ik dat deze bijzondere plek zeker in ons aanbod past. Het is misschien zelfs wel mijn persoonlijke favoriet tijdens deze reis. 

De volgende ochtend sta ik vroeg op om nog even van de omgeving te kunnen genieten. De ochtendmist is nog boven het woud te zien. Ik zou hier nog wel uren kunnen blijven zitten. Echter moet ik door, want er staan nog twee inspecties gepland, eentje in een tented camp en eentje in een hotel. Beide zijn prima, maar verliezen het duidelijk van The Floathouse. Het is namelijk echt wel heel leuk om een nachtje in een drijvend resort midden in de jungle te slapen. 

Terug naar huis

Hierna is het tijd voor de lange terugreis naar Bangkok. Ik arriveer aan het begin van de avond bij Le Meridien Suvarnabhumi, een hotel vlakbij de luchthaven. De volgende ochtend vlieg ik terug naar huis na een week voor indrukken en nieuwe inzichten. 

Ben je enthousiast geworden over de accommodaties of over Thailand in het algemeen na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen! Bel me op 088-7755900 of mail naar Ingrid op ingrid@talisman.nl