Geplaatst op

N a ons avontuur per huurauto en verblijf in Osaka is het tijd om op te splitsen. We nemen afscheid en ik, Barbara, reis alleen verder naar Kurashiki. Kurashiki is een charmant stadje met traditionele architectuur, schilderachtige straatjes en prachtige kanaaltjes, omgeven door groene bomen. De wit met zwarte huizen stammen uit de achttiende eeuw en dienden toen als pakhuizen voor rijst en andere koopwaren. In die tijd vervoerden Japanners rijst en waren vanuit de hele omgeving via de kanalen naar Kurashiki, waar ze werden opgeslagen.

Kennismaking met Kurashiki

Tegenwoordig is de stad gevuld met musea, boetiekjes, cafés en restaurantjes. Ik maak kennis met Ritsoku, waar ik de komende twee dagen mee op zal trekken, en start met de inspectie van een ryokan. Tijdens een wandeling door het stadje bezoeken we een sakebrouwerij, een delicatessenwinkel en een pottenbakkerij waar je ook workshops kunt volgen. In de delicatessenwinkel verkopen ze brood in blik, iets waar ik recent een documentaire over heb gezien. Een Japanse bakker testte tijdens zijn reizen verschillende soorten voedsel, met een focus op brood. Brood in blik is ontwikkeld voor noodgevallen en blijkt verrassend goed te smaken, net als alles hier. Daarna gaan we koffie drinken bij de Coffee Can. Dit tentje bestaat al sinds 1971 en is ontzettend populair, en het belangrijkste: de koffie is heerlijk. Voor het diner wandel ik nog even door het stadje. De zon gaat net onder en ik word getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Het Kaiseki diner is voortreffelijk. De kunstwerkjes op ons bord zijn heerlijk en het is een gezellige avond. 

Japanse ambachten: keramiek en denim

Vandaag gaan we met de auto naar Bizen. We gaan op bezoek bij een Japanse keramist en pottenbakker die werkt volgens de eeuwenoude Bizen-traditie. Dit gaat in zijn familie tot wel achthonderd jaar terug. Zijn dochter, die er ook is en thee voor ons zet, is ook al in opleiding. Bij zes andere families in dit dorp gaat dit vakmanschap ook tot zoveel jaren terug. Bizen-keramiek kenmerkt zich door zijn hardheid, rode kleur en de natuurlijke glans van het glazuur. Bizen-waren worden langzaam gebakken gedurende een lange periode en het bakken vindt slechts één keer per jaar plaats. Ritsoku bestelt wat mooie schaaltjes die ze dan pas over een jaar in haar bezit heeft. We stoppen voor de lunch bij een populair soba-noedels eettentje. 

Na de lunch rijden we naar Kojima aan de kust. Kojima is de geboorteplaats (1965) van Japans denim, een stof die in donker indigo is geverfd en zo onderscheidend is dat hij zijn eigen naam heeft gekregen: Japans blauw. Jeans Street is bezaaid met meer dan dertig winkels die denim producten verkopen. We bezoeken een fabriek, Kenichi Uneo, en de CEO van het bedrijf ontvangt ons. Deze jongeman van begin 30 werkt met een jong creatief team. De denim verwerking wordt hier met de hand gedaan met behulp van gereedschap zoals slijptollen, spuitbussen, schuurmachines en luchtdrukpistolen. De jeans worden zowel in Japan als buiten Japan zeer erkend; merken als Dior, Givenchy en Yves Saint Laurent zijn klant. Omdat de modehuizen steeds meer naar duurzame producten vragen, heeft hij recent machines gekocht met nieuwe technieken, zoals laserbewerking. Hierna gaan we naar Betty Smith. Hier kun je je eigen jeans of andere denim kleding op maat laten maken. 

Terug in Kurashiki bezoek ik nog het Ohara Museum of Art met een westerse en Chinese collectie, en een expositie van Ukiyo-E Kurashiki / Kuniyoshi. Dit zijn prenten van een Japanse kunstenaar die actief was tijdens de Edo-periode. Daarna snel opfrissen, want het is al tijd voor het diner. Voor vanavond staat een omakase-sushi restaurant voor ons gereserveerd. Omakase staat voor: wat de chef bereidt, dat eten we! Alles wat we hier voorgeschoteld krijgen, is wederom een feestje voor de smaakpapillen. 

Naoshima Island

De volgende dag nemen we een taxi naar Chayamachi station en vanaf hier vertrekt een lokale trein naar Uno, waar we eerst onze bagage stallen en dan de ferry nemen naar Miyanoura op Naoshima Island. Per elektrische fiets gaan we het eiland ontdekken. We starten bij het havenplaatsje Honmura met het Art House-project. Dit zijn een aantal huizen die tot kunstprojecten omgetoverd zijn. We vervolgen onze fietstocht naar de iconische pompoen van Yayoi Kusama en gaan dan met de fiets de berg over naar het Chichu Art Museum. Dit museum is het werk van de beroemde architect Tadao Ando. Na dit museumbezoek hebben we een afspraak bij Benesse House voor een hotel inspectie en bezoeken we aansluitend het Benesse Museum. Via de rode pompoen in de haven van Miyanoura reizen we per ferry en trein terug naar Okayama. In de avond dineren we bij een tempera-restaurant, Oyobe. De tempura was zalig.

Tempels, streetfood en wijngaarden in Fukuoka

Vandaag gaan we naar een voor Talisman nieuwe bestemming: Fukuoka. We maken een wandeling door het Ōhori Park en bezoeken daar de tuin. Het park heeft een grote vijver in het midden. Er loopt een wandelpad rond de vijver en een brug door het midden van de vijver. Het is een vrije dag en het is druk met joggers, mensen die hun huisdieren uitlaten of ontspannen langs het water. 

We nemen de lokale trein naar de Daizen-ji tempel. Rondom de tempel zitten verschillende leuke winkeltjes en we snacken en shoppen wat. Via een grote poort lopen we door een mooie tuin met bruggetjes naar de tempel. Deze boeddhistische tempel staat ook wel bekend als de druiven tempel, omdat de tempel op een met wijngaarden bedekte heuvel ligt en de druiventeelt hier naar verluidt al in de achtste eeuw begon. Er is net een priester met een ceremonie bezig als wij de tempel bezoeken, heel bijzonder om te zien. In de namiddag nemen we een kijkje bij de rivier. Hier staan verschillende Yatai street food stalletjes. Dit zijn piepkleine restaurantjes op wielen die pas aan het einde van de middag opgebouwd worden. Het is een drukte van jewelste. 

Motonosumi Inari en einde van de reis

Het doel van vandaag is echter om de prachtig gelegen Motonosumi Shrine te bezoeken. Deze shrijn ligt langs de kust en heeft een tunnel van 123 rode torii-poorten. De Motonosumi Shrine is door CNN gekozen als één van de mooiste plekken van Japan. Het is echt een plaatje met het rood van de torī-poorten, de blauwe zee en op de achtergrond het groen van de omliggende heuvels. De rit ernaartoe is ook prachtig. Wat een mooie omgeving met bergen, bezaaid met bamboe en ontelbaar veel verschillende boomsoorten. Dicht bebost, met ook veel rijstvelden en afgewisseld met kleine dorpjes. Dan loopt de weg dood, althans dat lijkt, maar er is een kleine ingang. Hier kronkel ik aansluitend de berg over via een redelijk uitdagende weg, maar hierna zie ik de zee en bezoek ik de tempel. Een mooie plek om de reis in Japan af te sluiten. 

Ronda in Osaka

Terwijl ik verder Japan in trok, bleef Ronda iets langer in Osaka hangen. Ronda: “Vanwege het typhoongevaar in Okinawa verblijf ik een dagje langer in Osaka en vlieg twee dagen eerder dan oorspronkelijk de bedoeling was naar huis. De tijd die ik extra heb in Osaka, ga ik natuurlijk nuttig besteden. Via onze agent regel ik een aantal hotelinspecties, waaronder bij St. Regis Osaka, het Conrad Osaka en een nieuw hotel waar ik erg enthousiast over ben. Tussendoor verken ik de stad, zowel lopend, per taxi als per metro, en geniet ik van lekkere hapjes onderweg, zoals takoyaki en gyoza’s. Wanneer het donker wordt, ga ik met de metro naar TeamLab Garden. Net als in Tokyo vind je in dit museum digitale kunst, maar dan in de buitenlucht. Ook dit museum is ontzettend gaaf om te zien. Hierna neem ik de trein naar mijn hotel voor de allerlaatste nacht in Japan. Ik slaap vlak bij de airport zodat ik de reis morgenochtend relaxed kan afsluiten. Heerlijk!”

Hierna zit voor ons beiden de reis door Japan er echt op en is het tijd om weer naar huis te gaan. We hebben prachtige dingen gezien en zitten boordevol inspiratie. Wil jij ook een reis naar Japan maken naar aanleiding van onze blogs? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Bel ons op 088-7755900 of mail naar barbara@talisman.nl of ronda@talisman.nl.