Geplaatst op

T ypisch Talisman, dat is het eerste wat we tegen elkaar zeggen als we aan boord stappen van de Ocean Blue. We gaan vandaag varen in de haven(s) van Sydney, maar niet alleen sightseeing. We gaan ook lunchen. In verschillende restaurants die aan het water liggen.

Een stad ontdekken is het leukst vanuit de lucht en vooral ook vanaf het water. Helemaal in Sydney omdat de uitgestrekte stad bestaat uit baaien, stranden en water. Captain CJ weet alles over de historie en we hangen aan zijn lippen. Het is ook nog maar ruim 200 jaar geleden dat de Engelsen hier voet aan wal zetten. 

Vanaf King Street Wharf varen we richting de Harbour Bridge en Opera House. Wat we kennen van foto’s en Nieuwjaars vuurwerkbeelden komt langzaam tot leven. Indrukwekkend. Het is een bewolkte dag wat heel fijn is qua temperatuur, het is tenslotte zomer, maar jammer voor de foto’s. Dit mag de pret niet drukken. We varen een uurtje richting de eerste stop, Doyle’s Restaurant in Watson Bay. Hier staat onze tafel klaar buiten op het terras met zicht op zee en kiezen we een voorgerecht. Met voor mr. B. een Australische witte wijn en voor mijn een Australisch gemberbiertje. Onze boot dobbert aan de pier terwijl wij genieten van huisgerookte zalm.

Na lunch-deel-één stappen we weer aan boord en varen we richting de Sydney Heads, de twee klif toppen die de ingang naar de haven markeren vanaf de Pacific Ocean. Over twee weken wordt de Sydney-Hobart Ocean race gehouden en er wordt druk geoefend op het water. We zitten eerste rang. We zitten ook eerste rang om de exclusieve huizen-met-uitzichr aan Point Piper te bekijken. Nicole Kidman en Kilie Minogue wonen hier vlak naast elkaar. Zeg maar gerust, droomhuizen.

Volgende stop is Balmoral Beach. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Enorme bomen, ook rond de 200 jaar oud, markeren het strand waar een grote groep kinderen zwemles krijgt. Wij gaan weer aan wal voor het hoofdgerecht bij restaurant Public Dining Room. Een fine-dining restaurant aan het water met een moderne (Eames stoelen) inrichting. En geweldig eten, voornamelijk van locale en kleinere producenten. Vooral de gecarameliseerde, gegrilde pompoen als side dish bestellen. Na het lunch-deel-twee lopen we langs het strand voordat we weer aan boord van de Ocean Blue gaan voor niet alleen het laatste deel van de lunch cruise maar ook voor het dessert. Aan boord staat een kaasplateau en heerlijke taartjes van een beroemde patissier uit Sydney klaar. 

We varen richting Manly, de Taronga Zoo en grote delen waar de natuur nog net zo is zoals de Engelsen het aantroffen. Hier mag ook niet gebouwd worden en vormt een mooi contrast met de rest. Vooral de achtergrond met de high risers van de stad. Zo langzamerhand komen het Opera House en Harbour bridge weer in zicht, na 4 uur op het water en een heerlijke lunch is onze cruise ten einde. Voldaan stappen we weer op vaste wal, we hebben genoten van deze exclusieve kennismaking met Sydney. We kijken elkaar aan en zeggen het weer: Typisch Talisman.