Geplaatst op

N a mijn verblijf in Rio de Janeiro reis ik door naar het Braziliaanse Amazonegebied. Om hier te komen, vlieg ik eerst naar Manaus. Bij Manaus komen de twee rivieren Rio Negro (zwart water) en Rio Solimões (bruin water) samen. Dit punt wordt Encontro das Águas (ontmoeting van wateren) genoemd. De rivieren lopen meer dan negen kilometer naast elkaar en door onder andere de zuurgraad mengt het water niet met elkaar.

Anavilhanas National Park

Vanaf Manaus is het nog drie uur rijden naar Anavilhanas National Park. De Anavilhanas archipel is één van de grootste ter wereld en bestaat uit meer dan vierhonderd eilanden en zestig meren, gelegen in de Rio Negro. De Rio Negro is de langste zwart water rivier ter wereld én is de belangrijkste zijrivier aan de noordzijde van de Amazone. Wel zijn er een aantal verschillen tussen de Rio Negro en de Amazone. Zo leven in de Amazone meer dan tweeduizend verschillende vissoorten. In de Rio Negro zijn dat er ‘slechts’ zevenhonderd. Daarnaast komen in de Amazone 27 verschillende piranha’s voor, in de Rio Negro leeft alleen de ‘vegetarische versie’, de pacu. De pacu is niet gevaarlijk en de tanden lijken op mensentanden, dus zwemmen in de Rio Negro is helemaal veilig. Wel zijn er verschillende soorten pacu’s, zoals de witte, zwarte en de vriendelijke gele versie. De rode is de meest agressieve vorm en deze vind je alleen terug in de bruine wateren. 

Jungle hike

Nadat ik heb ingecheckt bij Anavilhanas Jungle Lodge staat de eerste jungle hike op de planning. Een lange broek en dichte schoenen zijn wenselijk en ik krijg snake boots aan ter bescherming tegen eventuele slangen. We varen over de Rio Negro naar het startpunt van de hike. Tijdens de hike krijg ik uitleg van een gids die alle geheimen van de jungle kent. Zo leer ik meer over de verschillende soorten fruit en de insecten, maar ook welke planten als medicijn tegen malaria werken. Malaria komt hier overigens bijna niet voor, want door de lage zuurgraad van de rivier zijn hier vrijwel geen muggen. Na de hike varen we naar de floating lounge waar de tour eindigt. Hier staat een fruitsapje met canapé klaar. Ook kun je vanaf hier een duik in het water van de Rio Negro nemen of suppen. 

Avond safari

In de avond is de jungle weer op een heel andere manier speciaal. We varen langs de oevers om vanaf hier op zoek te gaan naar wildlife. Met een schijnwerper zoeken we naar rode ogen. Ik vind dat altijd zo knap, want het is erg groot en donker. We varen door de bomen en spotten allereerst een slang: de Tree Boa. Ook zien we een vogelspin tegen de boom aangeplakt. Verder zien we verschillende vogels en meerdere luiaards in de bomen hangen. Ook spotten we een aantal baby kaaimannen. Hierna gaan we terug naar de lodge voor het diner.  

Kanoën over de Rio Negro

De volgende ochtend start ik op met een lekker ontbijtje. De activiteit van vandaag start om 08:30 uur en nadat we een stukje over de rivier zijn gevaren, slaan we één van de waterwegen in. Na een kort tochtje stappen we over in een traditionele caboclo-kano en peddelen we zelf door het water van de Rio Negro. We passeren bossen en waterplanten en leren ondertussen meer over de flora die we zien. Het donkere water is zo glad dat het oppervlak een spiegel vormt en de vegetatie van de eilanden weerspiegelt wordt. Na een actieve ochtend neem ik bij de lodge een duik in de rivier.

Vogelspotten en op zoek naar dolfijnen

Na de lunch stap ik weer in de boot. We gaan in de archipel op zoek naar vogels en ik hoop ook de grijze en roze dolfijn te spotten. Deze dolfijnen hebben een heel typisch uiterlijk, met name de neus. De grijze dolfijn wordt slechts één meter lang, maar de roze dolfijn, die grijs wordt geboren, kan wel tweeënhalve meter lang worden. Ik zie er een paar uit het water schieten, maar ze zijn ook zo weer kopje-onder. Naast dolfijnen is deze regio ook de habitat van otters, reuzenotters en manatees (zeekoeien). De manatee wordt met uitsterven bedreigd, maar wordt nu gelukkig extra beschermd. 

Zonsopkomst en lokale dorpjes

Op mijn laatste dag in de Amazone gaat mijn wekker al om 04:30 uur. In de lounge staat koffie klaar om een beetje wakker te worden. We varen uit in het donker en de zon komt langzaam op. Magisch mooi! Ik kan niet stoppen met foto’s maken en geniet enorm. 

Voordat het tijd is om de Amazone te verlaten, breng ik een bezoek aan het plaatsje Novo Airão. Novo Airão is zestig jaar geleden ontstaan als scheepswerf en heeft 20.000 inwoners. Tijdens de bouw van het dorp is veel hout verloren gegaan. Om de natuur te beschermen, is een organisatie opgericht om er alles aan te doen om de prachtige flora en fauna te beschermen. Hierdoor mag alleen nog maar gebruik worden gemaakt van verloren hout voor het houtsnijwerk. Het benodigde hout hiervoor mag dus niet gekapt worden. Ik breng hier een bezoek aan de organisatie en de kerk.

Hierna is het tijd om naar de luchthaven van Manaus te rijden en afscheid te nemen van de prachtige natuur. Ik vlieg naar mijn volgende bestemming: Salvador de Bahia.

Ben je net zo enthousiast als ik over de Amazone of Brazilië in het algemeen na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen! Bel me op 088-7755900 of mail naar barbara@talisman.nl.

Accommodaties uit deze blog