Geplaatst op

N a de Amazone is het tijd voor Salvador de Bahia. Salvador staat bekend om de Afro-Braziliaanse cultuur. Ik ben er al eens geweest en het is een mooie historische en kleurrijke stad. Later in deze blog vertel ik je ook meer over Trancoso, een hippie plaatsje aan de kust.

Op pad in Salvador de Bahia

Salvador de Bahia bestaat uit twee gedeeltes: de bovenstad, Cidade Alta, en de benedenstad, Cidade Baixa. Deze twee stadsdelen worden met elkaar verbonden door een lift, de Elevador Lacerda. De bovenstad, ook wel Pelourinho genoemd, was vroeger de plek waar slaven werden verhandeld. Nu is het historische hart van de stad. Na een wandeling en een bezoek aan de kerk Igreja de São Francisco is het tijd voor de lunch. Bij een lokale familie thuis bereid ik een typisch Afro-Braziliaans gerecht: Moqueca, een stoofpot gemaakt met verse garnalen en vis. Het smaakt ontzettend goed. Ook proef ik Cocada bij de koffie, een typische lekkernij van kokos. Ik ben normaal geen zoetekauw, maar dit vind ik heerlijk. Naast kok is de moeder des huizes ook kunstenares en haar hele huis staat vol met moderne kunst. Het lijkt wel een museum.

Wanneer ik even later door de benedenstad loop, wordt het verschil tussen arm en rijk heel goed duidelijk. Ook passeer ik gebouwen zoals de Bonfim kerk en het fort van Mont Serrat. Een ijsje bij de beste ijssalon van Salvador kan ik natuurlijk niet overslaan. 

Ik volg ook een Percussie workshop bij Jiba. Jiba speelt al 47 jaar en heeft onder meer met Margareth Menezes in 1991 op het North Sea Jazz festival gespeeld. Margareth Menezes is niet alleen een beroemde zangeres in Brazilië, ook is ze de minister van Cultuur. Heel leuk om in combinatie met muziek zijn levensverhaal te horen. De volgende ontmoeting is met een Capoeira Master. Capoeira is een Afro-Braziliaanse vechtdans die werd meegebracht door de Afrikaanse bevolking vanuit Angola in de tijd van de slavernij. De Portugezen zijn verantwoordelijk voor de slavernij in Brazilië en Luanda was de eerste haven voor mensenhandel. Het spel is een uitwisseling van aanvals- en verdedigingstechnieken op muziek, waarbij de verdedigende partij laag gebukte, ontwijkende bewegingen maakt. Het wordt heel sierlijk en acrobatisch uitgevoerd. 

Wat ook leuk is, is dat het al drie dagen feest is in Salvador de Bahia. Het São João festival is namelijk aan de gang, dus ik ga hier uiteraard een kijkje nemen. Het São João festival is een eerbetoon aan Johannes de Doper, de neef van Jezus Christus. Dit wordt ieder jaar in juni uitbundig gevierd met rijdende bandjes, dans en muziek. De hele stad is versierd en iedereen is op straat te vinden. 

Strand bij Trancoso

Ten zuiden van Porto Seguro in de staat Bahia ligt het plaatsje Trancoso. Trancoso is een hippie plaatsje en geliefd bij de jetset van Brazilië. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan en de sfeer is heel laid back. Vanuit het Uxua Casa Hotel, waar ik verblijf, loop je direct de Quadrado, het historische plein van Trancoso en een centrale ontmoetingsplek, op. Aan beide kanten zie je schattige, kleurrijke huisjes en wat exclusieve restaurantjes. Ik wandel over de Quadrado met het kerkje en daarachter het uitzichtpunt over palmbomen en de zee. Via een zijpad loop je direct het strand op. 

Na een heerlijk diner met vis bij restaurant Favoritto is het tijd voor wat ontspanning. Mijn Treehouse, Da Avore, heeft namelijk een hottub in de tuin. Deze is speciaal voor vanavond klaargemaakt, dus ik kan hier natuurlijk onmogelijk geen gebruik van maken. 

De volgende dag staat een mountainbike tour op het programma. Samen met een gids fiets ik over modderwegen met gaten en plassen en even later fietsen we door het bos, op zoek naar apen. Er leven hier drie verschillende soorten apen, waarvan de White-faced Saki de kleinste is. We stoppen bij één van de vele Braziliaanse rubberbomen waar ik meer uitleg krijg over deze bijzondere bomen. Na het verkennen van dit gebied fietsen we over smalle houten paden via mangroves naar het prachtige strand van Itaquena en fietsen we aansluitend weer terug naar hotel Uxua. 

Na de mountainbike tocht neem ik een douche om me op te frissen en check ik uit bij Uxua. Ik loop nog een laatste keer door het sfeervolle plaatsje Trancoso en dan word ik naar de volgende accommodatie gebracht: Pousada Tutabel. Pousada Tutabel is prachtig gelegen en het strand is hier ontzettend mooi. Ik lunch op het strand en neem ceviche en gevulde krab. Heerlijk! Toen ik twaalf jaar geleden in Porto de Galinhas was, heb ik dit ook erg vaak gegeten, en ik denk hier nog vaak aan terug. Na de lunch maak ik een wandeling over het strand en plof ik even neer bij het zwembad. Voor het diner probeer ik het lokale gerecht Bobo, dit lijkt op Moqueca. Het is net als Moqueca een stoofpotje met garnalen, maar het is qua structuur dikker en romiger omdat er gebruik wordt gemaakt van cassave. Deze relaxte stranddag is een mooie afsluiting van een bijzondere reis door Brazilië, een land vol verrassingen. 

En dan zit mijn reis door Brazilië er echt op en is het tijd om weer naar huis te gaan. Ik heb prachtige dingen gezien en zit boordevol inspiratie. Wil jij ook een reis naar Brazilië maken naar aanleiding van mijn blogs? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen! Bel me op 088-7755900 of mail naar barbara@talisman.nl.