Toen ik zes maanden oud was, ging ik al mee op wintersportreis. Het reisvirus is toen gekomen, en nooit meer weg gegaan.

"Sindsdien ga ik ieder jaar op reis. Vaak in Europa, van Noors Lapland tot aan Zuid Spanje en van de Alpen tot aan Griekenland. Europa heeft zoveel mooie bestemmingen. Ik heb er al veel mogen ontdekken, dus ik vind het extra leuk dat Europa aan onze bestemmingen is toegevoegd. Maar ook buiten Europa heb ik al aardig wat reiskilometers gemaakt. Costa Rica is één van mijn favoriete landen met prachtige flora en fauna en hele vriendelijke mensen”. 

Al vanaf jonge leeftijd zit het avontuurlijke er in bij Iris, die als Sales & Support werkzaam is bij Talisman. Ze vloog op haar 14e voor het eerst alleen naar Griekenland. “Of ik dat spannend vond? Nee hoor, ik had daarvoor al een paar keer met mijn familie gevlogen. Ook dat ik nog nooit op Düsseldorf Airport of in Griekenland was geweest, maakte mij niet uit. Mijn vader bracht me naar Düsseldorf Airport en liep mee naar de incheckbalie. Daar ging ik, twee weken mijn tante, neef en nichtje opzoeken in Griekenland. Hoe ik daar terecht ben gekomen? Mijn tante vertelde dat ze op vakantie naar Griekenland ging en als reisfanaat riep ik, niet verwachtend dat ze ja zou zeggen, ‘mag ik mee?’. Ik moest alleen nog even mijn ouders overtuigen…”

Als reisfanaat was de studiekeuze van Iris snel gemaakt. En ze vond haar Tourism Management studie zo leuk dat ze besloot om ook haar master in deze richting te doen. Het voordeel van deze studie is is dat ze veel heeft mogen reizen. De hoogtepunten van Iris? Een semester in Noorwegen studeren en het organiseren van studiereizen naar New York en Krakau. Iris vult aan: “Toen ik met mijn opleiding begon, hoorde ik dat ik ervoor kon kiezen om stage te lopen of te studeren in het buitenland. Je snapt het al, de keuze was niet óf ik naar het buitenland wilde, maar waarheen? Als echte wintersportliefhebber wist ik al snel dat ik (tijdelijk) naar een koud land wilde verhuizen. Toen ik de mogelijkheid had om vanaf januari tot juni aan INN University in Lillehammer te studeren, was de keuze snel gemaakt. Ik woonde in het voormalig Olympisch dorp en had uitzicht op de skischans van de winterspelen van 1994 en Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen. Beter kon niet!”

Naast het studeren was er gelukkig nog genoeg tijd om activiteiten te ondernemen en het land te verkennen. Zo heeft Iris roadtrips gemaakt door het westen en het vliegtuig gepakt naar het noorden van Noorwegen. Van oude Noorse stavkirken tot uitgesleten fjorden met prachtige watervallen en ongerepte nationale parken, het westen van Noorwegen biedt zoveel moois en is een perfecte selfdrive bestemming! Een bestemming die Iris ook absoluut niet wilde missen, was Noors Lapland: “Ik ging samen met een vriendin op poolcirkel avontuur. Tromsø is zo’n leuke stad, zowel in de winter als in de zomer! Helaas heb ik het noorderlicht niet gezien, want er woedde een mega sneeuwstorm, maar dat mocht de pret niet drukken. Als je in Tromsø bent raad ik je aan om een bezoekje te brengen aan de Tromsø Arctic Reindeer Farm, een traditionele rendierboerderij waarbij je niet alleen de rendieren kunt voeren, zoals op de foto hierboven, maar ook leert over de Sámi cultuur. Je kunt ook hele mooie hikes in Noorwegen doen en een hondensledetocht met huskies door het witte sneeuwlandschap vond ik ook magisch”.

Buiten dit avontuur heeft Iris nog meer bijzondere ervaringen. Eén hiervan is bungeejumpen in Frankrijk. “Stond ik daar, net 15 geworden, op de railing van een 90 meter hoge brug boven een klein riviertje”. Nog meer bijzondere reiservaringen? “Dan denk ik gelijk aan ziplining door het nevelwoud van Monteverde in Costa Rica. De plateau’s werden steeds hoger en de ziplines langer, zigzaggend ging ik het nevelwoud door. Het hoogtepunt was toch wel de laatste zipline. In plaats van ‘zittend’ tussen de bomen door ziplinen, moest ik voor deze zipline in een soort harnas gaan liggen en vloog ik een kilometer lang als superman over een prachtige vallei. Om het avontuur compleet te maken heb ik ook nog een ‘Tarzan’ bungeejump gedaan. Hierbij werd het elastiek vastgemaakt aan je zipline harnas, en dus niet bij je enkels, zodat je met een beetje verbeelding als Tarzan door de bomen slingert. Deze was ‘maar’ 45 meter hoog, dus na mijn jump in Frankrijk viel deze met wel mee…”

De reizen van Iris met haar familie en vrienden blijven Iris het meeste bij. “Heerlijk om die herinneringen op te blijven halen met de mensen die je het meest dierbaar zijn”. Iets dat nog heel hoog op de bucketlist van Iris staat, is het zien van het Noorderlicht: “Dat lijkt mij echt magisch.”

Dat Iris gepassioneerd is door reizen, blijkt wel uit dit interview. Ze kan er dan ook uren over praten: “De wereld heeft zoveel moois te bieden en je kunt oneindig veel bijzondere dingen ontdekken. De vrijheid, het leren kennen van andere mensen en culturen en herinneringen maken. Dat zijn misschien wel mijn favoriete onderdelen van reizen. Als ik op reis ben ga ik altijd op zoek naar de locals. Authenticiteit vind ik ook heel belangrijk, zo leer je hun cultuur het beste kennen en kun je een goed beeld vormen over het land.”