Algemene informatie

De algemene informatie over Antarctica, zoals de cultuur of het klimaat en de seizoenen op deze bestemming, hebben wij voor u gebundeld in een handig online magazine.

Download de algemene informatie over Antarctica hier.

Praktische informatie Antarctica A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Antarctica.

Bagage
Wij adviseren u uw bagage mee te nemen in een ‘softbag’ en geen gebruik te maken van een harde koffer. Uw bagage is zo makkelijker op te ruimen aan boord van het vliegtuig en het schip. Denkt u er ook aan een kleine waterdichte rugzak mee te nemen voor de expedities.

Maakt u een aircruise, dan hoeft u niet de oversteek over de Drake Passage te maken. U vliegt rechtstreeks naar de Zuidelijke Shetlandeilanden. Voor deze vlucht geldt een bagagelimiet van 20kg per persoon inclusief handbagage.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater aan boord van de m/v Plancius, de Hebridean Sky en de Ocean Nova is drinkbaar.

Elektriciteit
De spanning aan boord van de m/v Plancius en de Ocean Nova is 220 volt. U hoeft geen universele reisstekker mee te nemen op deze schepen, omdat de Nederlandse stekkers gewoon in het stopcontact passen.
Aan boord van de Hebridean Sky is de spanning 110 volt. De stopcontacten op dit schip zijn geschikt voor de zogenaamde Amerikaanse stekker. Wij raden u aan om op dit schip een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. De bemanning doet er alles aan om u een fantastische reis te bezorgen. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! U kunt 10 tot 15 dollar per persoon per cruise-dag aanhouden.
De fooi kunt u aan het einde van de reis in Euro’s of Amerikaanse dollars in een blanco envelop overhandigen. Het is ook mogelijk om fooi te geven middels uw creditcard bij het afrekenen van de scheepsrekening. De fooi wordt vervolgens eerlijk verdeeld over de gehele bemanning.

Fotografie
Antarctica is met haar indrukwekkende natuur en wildlife een zeer fotogenieke bestemming! Fotografeert u graag en wilt u dieren, die zich vaak op wat grotere afstand bevinden, in close-up vastleggen, dan is het raadzaam om een telelens mee te nemen. Daarnaast adviseren wij voldoende geheugenkaartjes mee te nemen en batterijen. Deze kunnen door de koude temperaturen sneller leeg zijn dan u gewend bent. Denkt u ook aan een beschermhoes of tas die uw camera beschermt tegen zeewater en regen.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation. Over het algemeen worden er voor Antarctica geen aanvullende inentingen aangeraden. Voor Chili en Argentinië worden wél aanvullende inentingen aangeraden!
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096

Fysieke conditie
Het is belangrijk dat u over een goede gezondheid en een redelijke conditie beschikt als u aan een reis naar Antarctica deelneemt. U moet in staat zijn om langs een trap het schip te verlaten om de zodiac boten te betreden en om lange wandelingen (3 a 4 uur) te maken op ruig en glad terrein.
Aan boord van het schip bevindt zich een dokter. Echter, is het niet mogelijk om aan een reis naar Antarctica deel te nemen als u een levensbedreigende ziekte heeft of dagelijks medische zorg nodig heeft.

Zeeziekte
De wateren rondom de Zuidelijke Sheteilanden zijn betrekkelijk rustig. Echter, maakt u de oversteek over de Drake Passage per schip, dan kan de zee erg heftig zijn met golven van een paar meter hoog. Wij adviseren u om altijd preventieve medicatie mee te nemen tegen zeeziekte. U kunt zich hierover het beste laten informeren bij uw apotheek. Een tip tegen misselijkheid is het eten van kleine porties verdeeld over de dag en voldoende drinken.

Verzekering
Het is van belang dat u een goede verzekering heeft afgesloten, mocht er in geval van nood een dure luchtevacuatie nodig zijn.

Kleding
Over het algemeen is het verstandig wind- en waterdichte kleding mee te nemen voor de expedities. U kunt zich het beste in laagjes kleden met als basis thermisch ondergoed. Daarnaast zijn een warme muts en goede handschoenen onontbeerlijk. Denkt u ook aan stevige, warme, waterdichte schoenen.
Aan boord volstaat casual kleding. Er geldt geen dress code voor de maaltijden.

Roken
Op de schepen geldt een niet-roken beleid. Roken is enkel toegestaan op aangewezen plekken aan dek. Houdt u er rekening mee dat roken ook niet toegestaan is tijdens de expedities. 

Valuta
U kunt op het schip betalen met Euro’s of Amerikaanse dollars (USD). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers van de Amerikaanse dollar. Daarnaast kunt u ook betalen met uw creditcard. Het is niet mogelijk op het schip geld op te nemen of geld om te wisselen.
Tijdens uw reis op het schip zijn alle maaltijden en niet alcoholische dranken inclusief. Alcoholische dranken, fooien en sommige excursies zijn niet inclusief. Alle kosten die u maakt worden bijgeschreven op uw scheepsrekening, welke u aan het einde van de reis kunt voldoen met uw creditcard.

Veiligheid
Antarctica is een afgelegen gebied, medische voorzieningen aan boord zijn beperkt en medische voorzieningen op het vasteland zijn vaak enkele reisdagen verwijderd. Aan boord krijgt u verschillende veiligheidsinstructies over het schip en de expedities. Volgt u altijd de aanwijzingen van de crew en de gidsen op.

Visum / reisdocumenten
Wanneer u een reis naar Antarctica maakt, reist u via Chili of Argentinië. Voor beide landen hoeft u geen visum aan te vragen bij een verblijf van maximaal 90 dagen. Wel dient uw paspoort nog minstens 6 maanden geldig te zijn bij aankomst en één lege visumpagina te bevatten. Lees meer over Argentinië of Chili.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon op Antarctica?
Op Antarctica heeft u geen bereik met uw mobiele telefoon. Aan boord van het schip kunt u, tegen een vergoeding, bellen met een satelliettelefoon.
Op het schip is tegen betaling internet aanwezig. U kunt gebruik maken van Wi-Fi, internet op uw laptop indien u zelf een LAN-netwerkkabel meeneemt of internet op één van de computers van het schip. Het Wi-Fi signaal is minder sterk dan u gewend bent, omdat dit via de satelliet binnen komt. Het internet is hierdoor trager dan thuis.

Welke kleding neem ik mee naar Antarctica?
De dresscode aan boord is informeel, ook tijdens de maaltijden. Vrijetijdskleding en binnenschoenen met een rubberen zool zijn praktisch en comfortabel.
U brengt tijdens de reis veel tijd buiten door. We adviseren u om wind- en waterdichte kleding mee te nemen. U kunt zich het beste in laagjes kleden met als basis thermisch ondergoed. Katoenen kleding raden we af, omdat katoen snel nat en koud wordt en niet snel opdroogt. Beter kunt u kleding van wol of fleece meenemen. Voor aan dek en tijdens de expedities adviseren we stevige, warme, waterdichte schoenen.
Naast bovenstaande kleding zijn een warme muts en goede handschoenen onontbeerlijk. Denkt u verder aan een zonnebril met hoge UV-bescherming, zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en een lippenbalsem.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Antarctica?
Bekijk de informatie over het tijdsverschil in ons handige magazine.

Wat is de beste reisperiode voor Antarctica?
Bekijk de informatie over het klimaat en de seizoenen op Antarctica  in ons handige magazine.