Praktische informatie Namibië A-Z
Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Namibië.
Afdingen
Afdingen is alleen gebruikelijk in souvenirwinkels. Wilt u de beste prijs? Dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders naar de prijs te informeren, zodat u een goed beeld krijgt van de waarde van een artikel.
Autorijden
Namibië is een geweldig land om een auto te huren en zelf rond te rijden. Er lopen enkele geasfalteerde snelwegen door het land, maar het grootste gedeelte van de route zal uit zand- en zoutwegen bestaan en vooral daar is het aan te raden uw snelheid aan te passen.
Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).
Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken. In de lodges en ook onderweg tijdens de gamedrives of andere activiteiten is er voldoende mineraalwater uit flesjes beschikbaar.
Elektriciteit
De spanning in Namibië is 220 of 240 volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor de zogenaamde driepolige stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.
Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Namibië wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u baseren op uw enthousiasme over de geleverde dienst. Wanneer in een restaurant geen service charge in de rekening is opgenomen, is het gebruikelijk om een fooi van 10% van de rekening te geven. Voor het geven van fooien is het handig om Amerikaanse dollars in kleine coupures bij u te hebben.
Fotografie
Namibië is een heel fotogeniek land. Fotografeert u graag en wilt u dieren, die zich vaak op wat grotere afstand bevinden, in close-up vastleggen, dan is het raadzaam om een telelens mee te nemen. Voor de meeste reizigers biedt een lens van 300 mm voldoende vergroting.
Tijdens een safari in Namibië is het niet eenvoudig om geheugenkaartjes of andere fotografie-items te verkrijgen. Wij raden u dan ook aan voldoende materiaal vanuit Nederland mee te nemen. U kunt hierbij denken aan meerdere geheugenkaartjes, extern geheugen, extra camerabatterijen en/of oplader.
Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat een vaccinatie tegen gele koorts verplicht is. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest zijn in) een gebied waar gele koorts voorkomt. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet, wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak
Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken. Gaat u op safari, dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, maar kleding in aardetinten.
Reist u met de Rovos Rail, dan geldt er een kledingvoorschrift. Overdag is de dresscode smart casual, ’s avonds is voor heren een jasje en das verplicht en voor dames een cocktail-/avondjurk of pak.
Reisdocumenten
Voor Namibië hoeft u voor een verblijf tot maximaal drie maanden geen visum aan te vragen. Uw paspoort moet na terugkomst nog minstens zes maanden geldig zijn en minstens één lege visumpagina hebben.
Reizen met kinderen
De Namibische overheid heeft het verplicht gesteld dat alle ouders die met hun kinderen naar Namibië reizen, in bezit dienen te zijn van een officieel geboortecertificaat. Indien u dus naar Namibië reist met kinderen jonger dan 18 jaar, dient u behalve een geldig paspoort en ticket, ook een officieel geboortecertificaat van de minderjarige reizigers bij u te dragen.
Indien slechts één van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij naast het geldige geboortecertificaat tevens over een schriftelijke verklaring van de andere ouder beschikken, die het kind toestemming geeft om te reizen. Indien nodig een officieel bewijs dat deze alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, dan wel een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind. Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen, maar met een familielid, kennis, voogd of 'toezichthouder', dan moeten zij een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind.
Belangrijk:
Het is belangrijk om te weten dat er tussen het aanvragen en het ontvangen van een geboortecertificaat een doorlooptijd van 5 dagen oplopend tot 3 weken kan zitten (afhankelijk van de manier van aanvragen), die aangevraagd moet worden in de gemeente van geboorte. Om een geboortecertificaat aan te vragen moet u een geldig legitimatiebewijs van zowel uzelf als uw kind meebrengen. Maak bij het aanvragen van het certificaat duidelijk dat u een Engelstalig certificaat wenst te ontvangen.
Valuta
De munteenheid in Namibië is de Namibische dollar (NAD). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. De waarde van de Namibische dollar staat gelijk aan de waarde van de Zuid-Afrikaanse Rand. Het is daardoor ook mogelijk om met Zuid-Afrikaanse Randen te betalen. De Namibische dollar is niet verkrijgbaar in Nederland. Bij aankomst op het vliegveld kunt u geld pinnen, evenals in de grotere steden zoals Windhoek, Otjiwarongo en Swakopmund. Reist u per huurauto, dan betaalt u bij benzinestations in de lokale munteenheid. Zij accepteren geen dollars. Wij raden u aan om naast cash geld ook een creditcard mee te nemen en daarnaast recent uitgegeven Amerikaanse dollars in kleine coupures. Let u erop dat de Amerikaanse dollars recent zijn uitgegeven, aangezien oude biljetten niet overal worden geaccepteerd (zelfs niet bij banken). Biljetten van een grotere waarde, zoals vijftig en honderd dollar, worden nogal eens vervalst en kunnen daarom niet overal worden gewisseld. Euro's worden niet geaccepteerd.
Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’.
Veiligheid
Namibië is een veilig land om te bereizen. Het kent weinig criminaliteit. Toch is het, zoals in elk land, verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.