Een wereldwijde en exclusieve delicatesse

De rode koningskrab is ‘s werelds grootste soort krab. Het is een exclusieve delicatesse waar veel geld voor wordt neergeteld. Het vlees van de koningskrab wordt omschreven als relatief zoet en met de meest vlezige structuur van alle krabbensoorten. Anderzijds vormen ze in grote getalen een gevaar voor de natuur. Vandaag maakt u een boottocht en gaat u onder begeleiding van een gespecialiseerde gids de zee op om deel te nemen aan de vangst en meer te leren over (de historie van) de lokale visserij op koningskrab en het effect hiervan op het ecosysteem. U neemt deel aan de vangst en sluit de tour af met een lunch met vers gevangen koningskrab.

Oorspronkelijk kwamen koningskrabben enkel voor in de Beringzee en rond Alaska. In de jaren ‘70 maakten ze hun ‘opmars’ richting Rusland en de grens met Noorwegen waar ze nu in grote getalen voorkomen. Rondom Alta werden de dieren voor het eerst rond 2012 gespot. Ze gedijen het beste in heel koud water, waardoor ze waarschijnlijk niet snel in onze Noordzee terecht zullen komen. De koningskrab is een ontzettend groot dier. Het lijf kan tot een halve meter groot worden en de poten tot wel 90 centimeter. De scharen zijn ontzettend scherp en kunnen met gemak door zacht, maar ook harder materiaal heen snijden. De krab plant zich snel voort en vormt door zijn grootte en vernielzucht een gevaar voor allerlei andere levende organismen in zee. Des te belangrijker is het om te aantallen beperkt te houden. Los hiervan vormt de koningskrab wereldwijd een exclusieve delicatesse, waardoor met de vangst niet alleen het lokale ecosysteem wordt beschermd, maar ook een delicatesse aan menig menukaart wordt toegevoegd.

U maakt een boottocht voor de fjorden om meer te leren over de koningskrabben en natuurlijk de vangst, waarna u terugkeert naar Sorrisniva voor een verse lunch van wereldklasse.