Praktische informatie Zuid-Afrika A-Z
Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Zuid-Afrika.
Afdingen
Afdingen is gebruikelijk in souvenirwinkels en op markten. U kunt op toeristische locaties tot 40% afdingen. In hotels, restaurants en grote winkels kunt u niet afdingen.
Autohuur
In Zuid-Afrika rijdt men links. De wegen in Zuid-Afrika zijn uitstekend en op de borden staat alles duidelijk in het Engels en Afrikaans aangegeven. De grote verscheidenheid aan locaties en het veranderende wegennet, maken het lastig om tussen de verschillende adressen duidelijke routebeschrijvingen te maken en bij te houden. Het gebruik van een navigatiesysteem is daarom een aanrader. Wij raden u aan een internationaal rijbewijs mee te nemen, deze kunt u aanschaffen bij de ANWB. U dient dan uw rijbewijs en pasfoto mee te nemen.
Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).
Drinkwater
Het kraanwater is drinkbaar in Zuid-Afrika. Desondanks raden we u aan uit voorzorg water uit verzegelde flessen te drinken.
Elektriciteit
De spanning in Zuid-Afrika is 220 volt. De stopcontacten zijn vaak alleen geschikt voor de driepolige stekkers. In sommige accommodaties kunt u een dergelijke stekker lenen. Wij raden u echter aan om zelf een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.
Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Zuid-Afrika wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids of chauffeur is de algemene richtlijn ZAR 75 tot 100 per dag, mits u tevreden bent over de geleverde diensten. Verblijft u in safarilodges, hanteer deze richtlijn dan ook. Het handigste is om een enveloppe voor 'All Staff' te maken en nog een aparte enveloppe voor uw ranger en tracker. In restaurants kunt u ongeveer 10% van de rekening aanhouden als fooi.
Fotografie
Zuid-Afrika is een fotogeniek land. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of kinderen wilt fotograferen. Gaat u op safari, dan is een goede camera onontbeerlijk. Vaak krijgt u in de safarilodges, indien u dit wenst, een korte stoomcursus fotografie. De meeste rangers zijn fanatieke fotografen en delen hun kennis graag met u!
Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat een vaccinatie tegen gele koorts verplicht is wanneer u in de zeven dagen voordat u Zuid-Afrika binnenkomt in een gele koorts land bent geweest of een overstap heeft gemaakt waardoor u langer dan 12 uur in een gele koorts bestemming bent geweest. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet, wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak
Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken. U kunt het beste met kleding in laagjes werken. Gaat u op safari, dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, maar kleding in aardetinten zoals beige, groen en bruin.
Reist u met de Rovos Rail, dan geldt er een kledingvoorschrift. Overdag is de dresscode smart casual, ’s avonds is voor heren een jasje en das verplicht en voor dames een cocktail-/avondjurk of pak.
Reisdocumenten
Voor een verblijf van maximaal 90 dagen is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Uw paspoort moet tenminste twee lege visumpagina's bevatten en dient na terugkomst nog minimaal 30 dagen geldig te zijn.
Reizen met kinderen
De Zuid-Afrikaanse overheid heeft het per 1 juni 2015 verplicht gesteld dat alle ouders die met hun kinderen naar Zuid-Afrika reizen, in bezit dienen te zijn van een officieel geboortecertificaat. Indien u dus naar Zuid-Afrika reist met kinderen jonger dan 18 jaar, dient u behalve een geldig paspoort en ticket, ook een officieel geboortecertificaat van de minderjarige reizigers bij u te dragen.
Indien slechts één van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij naast het geldige geboortecertificaat tevens over een schriftelijke verklaring van de andere ouder beschikken, die het kind toestemming geeft om te reizen. Indien nodig een officieel bewijs dat deze alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, dan wel een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind. Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen, maar met een familielid, kennis, voogd of 'toezichthouder', dan moeten zij een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind.
Valuta
De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. De valuta is in Nederland bij alle grote banken verkrijgbaar, maar u kunt ook in Zuid-Afrika met uw Nederlandse bankpas geld opnemen. De meeste Nederlandse banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’.
Veiligheid
Zuid-Afrika is een veilig land om te bereizen. Zoals in bijna alle landen dient u natuurlijk wel op eventuele zakkenrollers te letten! Wij raden u aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te mijden.