Geplaatst op

H et is alweer bijna 1,5 jaar geleden dat ik deze geweldige excursie zelf heb mogen maken. Als ik er aan terugdenk krijg ik nog steeds kippenvel. Wat een bijzondere ervaring was dat…

It is better to see something once than hear about it a thousand times

Vanaf zijn oorsprong in de Zuidelijke Alpen van Nieuw Zeeland daalt de Franz Josef-gletsjer af naar het regenwoud van het Westland National Park. Over een afstand van slechts 11 kilometer wordt een hoogteverschil overbrugd van 2700 meter tot 240 meter boven zeeniveau, waardoor deze gletsjer de steilste en snelst bewegende ter wereld is. Dit is één van de indrukwekkendste natuurfenomenen van Nieuw Zeeland die je beslist gezien moet hebben. De schitterende Franz Josef Glacier wordt beschouwd als het juweel van de gletsjers aan de westkust van Nieuw Zeeland.

Nadat ik onze gids had ontmoet en was voorzien van de juiste kleding en schoenen begon ons avontuur op de Franz Josef gletsjer met een spannende helikoptervlucht vanaf de helikopterbasis in de stad.

De helikoptervlucht biedt de mogelijkheid om over het prachtige landschap te zweven en geeft toegang tot afgelegen gebieden. Het is de ultieme manier om de 12 kilometer lange gletsjer aan de top van de Zuidelijke Alpen van Nieuw Zeeland te bekijken. Mocht je minder goed ter been zijn dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om alleen een mooie helikoptervlucht te maken.

Je vliegt vlak langs torenhoge bergtoppen, over diepe kloven en langs sprankelende waterwegen. Je kunt de ongerepte blauwe kleur van het ijs bewonderen, en landt hoog op de gletsjer tussen twee ijswanden. Zodra je geland bent hoor je het indrukwekkende geluid van de opstijgende helikopter en besef je dat je bovenop een immens grote bewegende gletsjer staat, kippenvel!

Nadat ik de ijzers aan mijn schoenen had bevestigd voor meer grip ben ik begonnen aan een ruim twee uur durende ongerepte en ontzagwekkende begeleide wandeling door het gletsjerlandschap. Zelf heb ik ervoor gekozen om de meer actieve wandeling te maken waarbij je door ijsgrotten klimt en dwars door kleine waterstroompjes heen wandelt. Een ontzettend gave en bijzondere ervaring.

Aan het einde van de wandeling komt de helikopter je weer ophalen voor de terugvlucht. Ik had zelf het geluk dat ik tijdens de terugvlucht voorin de helikopter mocht zitten waardoor ik een ongekend uitzicht had op de gletsjer die we steeds verder achter ons lieten. Kortom een onvergetelijke ervaring!

Tip! Een verblijf in Te Waonui Forest Retreat is ideaal voor het maken van deze excursie.