Geplaatst op

T alisman specialist Seraphine vertrok op 27 november voor een 13-daagse reis door midden en noord Namibië. In een sneltreinvaart bezocht zij de meest afgelegen gebieden en verkende ze afgelegen maar exclusieve lodges en camps. Toch was er – gelukkig – nog genoeg tijd om te genieten van het afwisselende landschap, de weidsheid en het wildlife in Namibië.

‘Deze reis staat nu echt op nummer één bij mij, ik had gewoon geen zin om naar huis te gaan! De aardige locals die me overal ontzettend hartelijk ontvingen, de blijheid en positiviteit die van het land en de inwoners uitgaat en de prachtige accommodaties in the middle of nowhere….. En dan de landschappen… wauw. Vooral de route naar en van de Skeleton Coast heeft bijzonder veel indruk op mij gemaakt.

Natuurlijk geef ik u graag een compleet verslag van mijn hele reis en de ervaringen, ik weet zeker dat ik u kan inspireren voor een geweldige rondreis door Namibië. In deze travelogue licht ik eerst mijn drie nieuwe ontdekkingen – en tevens hoogtepunten van de reis – aan u toe.

Hoanib Valley Camp

Slechts zes ruime safari tenten in een uitgestrekt landschap… Vanaf mijn privé terras heb ik uitzicht op de vallei, in de verte zie ik het droge landschap overgaan in de groene oevers van de Hoanib rivier. En dit is slechts het begin!

Omdat ik in de middag hier aankom geniet ik eerst van een goede lunch en daarna van de stilte in mijn tent. Het is te warm om iets te ondernemen dus een goed moment om even de rust te zoeken. De tenten zijn ontzettend comfortabel ingericht en er is op alle details gelet. Er hangt zelfs een paraplu! En dat in de woestijn…

Om 18:30 vertrek ik samen met de gids en vier andere gasten voor een mooie wandeling naar de rivierbedding. Daar wordt de wijn ontkurkt en genieten we vanaf de heuvel van het uitzicht op de vallei en de zonsondergang. In een open jeep rijden we terug naar het camp waar het kampvuur al vrolijk knispert en het diner op ons staat te wachten.

Terug in mijn tent duurt het even voor ik in slaap val, want er zit een gekko vlak onder mijn tent te kletsen. Toch word ik na een goede nachtrust heerlijk wakker, van de zonnestralen die langzaam de tent verwarmen. Helaas is het voor mij alweer tijd om te vertrekken, ik zwaai de andere gasten uit die een nature drive door de rivierbedding gaan maken en ga terug naar mijn tent om de koffer in te pakken.

Hoanib Valley Camp is bereikbaar met een transfer van zo’n twee uur vanaf Sesfontein. Eind januari zal er een zwembad worden gerealiseerd wat een aangename verkoeling zal geven. Tijdens het verblijf in dit camp kun je naast de nature drives ook een bezoek brengen aan een Himba dorpje (circa anderhalf uur rijden). Ook worden er excursies gemaakt waarbij je op zoek gaat naar de neushoorns. Er zal dan ook contact worden opgenomen met de tracker van Desert Rhino Trust. Het is het beste om deze activiteit van te voren te boeken. Ik zou aanraden om zo’n drie nachten in dit camp te verblijven.

Shipwreck Lodge

Ik vervolg mijn reis per privé transfer door de rivierbedding van de Hoanib richting de noordelijk gelegen rivier de Hoarusib. Het is een werkelijk prachtige rit waarbij ik veel wild heb kunnen zien zoals groepen olifanten, giraffen en uiteraard gemsbokken. Het landschap lijkt soms op een soort van maanlandschap, dan weer op de outback van Australië. Eenmaal bij de rivier aangekomen staat de chauffeur en gids van de Shipwreck Lodge al op me te wachten.

Bij deze rivierbedding zie je het landschap drastisch veranderen. Hoog geelgekleurde zandduinen en granietrotsen. De oevers van de rivier zijn groen en bezaait met bomen, riet en zelfs een aantal palmbomen. Ook heel veel zand… Onderweg kwamen we langs de ‘Clay Castles’. Prachtige formaties van verschillende lagen klei en steen in prachtige vormen.

De Shipwreck Lodge ligt in Skeleton Coast National Park en wordt gerund door Journeys Namibia. De lodge is bereikbaar per transfer vanuit Mowe Bay of op de manier waarop ik de lodge heb bereikt (vanuit Hoanib). Mowe Bay kan je met de auto of vliegtuig bereiken. Vanaf hier wordt je door iemand van de lodge opgehaald. Deze transfer duurt ongeveer één uur maar is afhankelijk van het aantal stops, want onderweg kun je een bezoek brengen aan een paar scheepswrakken die hier voor de kust zijn vergaan. Verder is het een prachtige route door het zand langs de oceaan. Je kunt hier niet zelf naar toe rijden omdat dit een beschermd deel van het nationaal park is.

En dan doemen de ‘wrakstukken’ van de Shipwreck Lodge voor je op. In het ruige landschap liggen tien kamers met een ononderbroken uitzicht op de oceaan en met in de rug de enorme zandduinen. Tijd voor een drankje bij zondondergang, en die is aan de oceaan. Een ruige en koude oceaan waar je niet lekker in kunt zwemmen; niet alleen ijzig koud maar ook bevolkt door witte haaien!

Je kunt hier goed tot rust komen want er is niet heel veel te doen verder. Heerlijk die koele wind, een vrij uitzicht, mogelijkheid om een wandeling naar het strand te maken, niks doen en tot rust te komen. Even niet zo vroeg op voor een nature drive maar op je eigen tempo gaan ontbijten wanneer je wilt. Dat is óók vakantie.

Na dit rustmoment in de reis ben ik uiteindelijk vanuit Mowe Bay via Damaraland naar de Safarihoek Lodge gebracht. Wederom een nieuwe ontdekking ten zuidwesten van Etosha.

Safarihoek

In een privé reservaat, genaamd Etosha Heights, ligt Safarihoek. Een moderne en comfortabele lodge. De kamers zijn uit steen opgebouwd, dus het zijn geen tenten maar door de hoge rieten daken heb je nog steeds het safarigevoel. Er is ook airconditioning in de kamer, een prettige bijkomstigheid in de december-hitte! De luxury kamers hebben het mooiste uitzicht waar je vanaf je grote terras van kan genieten. Voor je zie je het privé reservaat en in de verte zie je Etosha liggen. Toch bezoek je Etosha niet zo snel vanaf deze accommodatie, dat ligt toch nog op zo’n anderhalf uur rijden.

Al het wild wat je graag zou willen zien vind je ook in dit op één na grootste privé reservaat van Namibië. Er zitten leeuwen, olifanten, giraffen, neushoorns, cheeta’s en luipaarden, antilopen, wildebeest, zebra’ en nog veel meer grote en kleine diersoorten. Voordeel is dat je hier als enige met het voertuig bij een leeuw of neushoorn gaat kijken en dat maakt de beleving uniek en zeer exclusief.

De volgende ochtend werd ik gelukkig lekker vroeg wakker zodat ik nog even kon genieten van het prachtige uitzicht op de drinkplaats in het reservaat waar zich veel dieren hadden verzameld voordat ze aan hun dag gingen beginnen. De heerlijke cappuccino tijdens mijn ontbijt was ook een goede start van deze nieuwe dag. Op weg naar mijn volgende stop: Okonjima.

Wilt u meer reisverhalen horen, of weten hoe een reis naar Namibië er voor u uit zou kunnen zien? Neem gerust contact met me op! Mail me op seraphine@talisman.nl of bel naar 088-7755900