Geplaatst op

D e komende week bezoek ik Singapore en West-Maleisië voor Talisman en (her)ontdek ik nieuwe en bijzondere plekken. Hoe heerlijk is het om weer zonder restricties naar Azië te kunnen reizen!

Van Schiphol naar Singapore

Na een goede directe KLM vlucht landen we een half uurtje na schematijd op Changi Airport, de grote internationale luchthaven van Singapore. Dat verloopt allemaal vlot, ik heb in Nederland al online een arrival card ingevuld dus kan gelijk door naar de douane en daar is het niet druk. Onze lokale partner staat al te wachten als ik mijn koffer van de band heb gehaald. Een hele aardige dame, Serene, van Chinese komaf maar geboren en getogen in Singapore. Ze heeft er zin in en ik ook! Ik voel me prima dus op naar The Warehouse, waar ik slaap vannacht. Daar staat Andy om me te verwelkomen, hij is hier de salesmanager. Gelijk maar even rondkijken? Vraagt hij. Het is inmiddels 17.15 uur en Serene wil graag om 18:00 uur vertrekken met mij voor het avondprogramma. Andy vertelt honderduit over de historie van The Warehouse, het is een bijzonder hotel met maar 37 kamers, gelegen tussen de grote kolossen van de Holiday Inns en Copthorn Hotels en ademt de sfeer van weleer uit. Heel even opfrissen en dan ben ik er klaar voor, downtown Singapore wacht op ons! We nemen de metro (MRT) en stappen uit bij de halte waar Chinatown zich bevindt. Het is vrijdagavond en gezellig druk, het bruist van het leven. We bezoeken een hawker centre waar alles vers wordt gemaakt. Allemaal eetkraampjes met heerlijke dumplings en allerlei lekkers, het water loopt in je mond. Sommigen hebben een Michelinster gekregen en dat zie je gelijk aan de enorme rijen. We wandelen verder langs het Far East-plein tot de Singapore rivier die de stad doorkruist en 3 kilometer lang is. Kom, zegt Serene, we lopen door het Fullerton hotel naar Merlion park. Wat een aankomst; we kijken zo de baai in met het Mandarin Bay Sands Hotel en alle iconische gebouwen eromheen. Het wordt al donker en dan is het met alle lichtjes helemaal prachtig. De avond eindigt bij Lau Pa Sat, ook allemaal stalletjes met heerlijk eten. We strijken neer tussen de mensen, en eten aan lange tafels heerlijke sateetjes, mjammm. Ik zie dat we stiekem al 9 kilometer hebben gewandeld en pakken de metro terug naar het hotel. Een heerlijke avond in Singapore!

Singapore - Maleisië

Na het ontbijt is Serene er weer klaar voor en gaan we richting het Raffles hotel om hier te kijken. The Raffles is helemaal gerenoveerd tussen 2017 en 2019 en wat een geweldig hotel! Qua ambiance, ligging, alles klopt hier. Ivy Loh laat me alles met veel enthousiasme zien. Dan rijden we voor het gevoel Singapore uit richting Villa Samadhi, dat twintig minuten uit het centrum ligt bij Labrador Nature Reserve. We passeren de kabelbaan en de treintjes die je naar Sentosa Island brengen. In het groen ligt een voormalige plantage bungalow die zeven jaar geleden is omgetoverd tot Villa Samadhi met slechts twintig kamers. Wat een andere wereld vergeleken met downtown, zo midden in het groen.

De grensovergang tussen Singapore en Maleisië is druk maar m’n chauffeur vraagt of ik het erg zou vinden om een stukje te lopen. Dan kunnen we namelijk de fast lane nemen en zeker een uur oponthoud vermijden. Yes, sure I can walk. Blijkt dat ik dan even met m’n koffer een douane hokje in moet lopen, paspoort moet laten stempelen en dan nog vijftig meter lopen waar m’n chauffeur weer staat te wachten. Na vijf minuten rijden we Maleisië in, dat gaat gesmeerd. Het is best druk onderweg naar de Oostkust want veel mensen uit Singapore komen in Maleisië shoppen vanwege de hoge dollar aldaar. We doen er bijna drie uur over om bij mijn volgende stop te komen, het Anantara aan de Desaru Coast.  General Manager Christian en Salesmanager Eric staan al op me te wachten. Wat jammer dat je maar zo kort hier bent zeggen ze! Morgenochtend inspectie, eerst naar het even verderop gelegen One & Only.

Nicky, een aardige sales dame van het hotel, wacht op me voor de rondleiding en daarna dineren we in Ember Beach Club. Het resort heeft maar 45 suites, allemaal hetzelfde, alleen het uitzicht verschilt. Groot terrein, veel groen met prachtige Banyan bomen. Lucky us! Vanavond koken Michelin chef Andrew Walsh en Masterchef Singapore jurylid Bjorn Shen in Ember! We eten dan ook de sterren van de hemel, mjammie, wagyu beef, scallop, unagi, er komt van alles op tafel. Het One & Only Desaru Coast is een heel prettig resort, waar een fijne sfeer hangt. Beach-chic, heel ontspannen. Een typisch Talisman resort! 

De volgende dag ziet het het Anantara er bij daglicht toch heel anders uit! Er is een nationale schoolvakantie momenteel en het hotel is helemaal volgeboekt. Ik moet even wachten voordat ik kan ontbijten maar dat wordt goed gemanaged. Ik krijg alvast wat te drinken en er wordt een cappuccino geregeld. Na vijf minuten is m’n tafel al gereed. Eric neemt me na het ontbijt mee voor een uitgebreide inspectie en ik zie mezelf hier wel vakantie vieren, een heerlijk resort met het mooiste strand van Desaru.

Van kust naar Kuala Lumpur

Na het ontbijt en de inspectie staat chauffeur Zaidi al paraat voor de lange rit naar Kuala Lumpur. Normaliter een rit van zo’n vijf uur maar wij doen er bijna zeven uur over door de vakantiedrukte. Ik begin in Villa Samadhi, ons meest populaire hotel in Kuala Lumpur en ik mag hier ook slapen vanavond. Na een gezellige inspectie door naar The RuMa, een boetiekhotel met 155 kamers waar gebruik is gemaakt van bijzondere materialen en kleuren, allemaal geïnspireerd op de mijnindustrie die vroeger hoogtij vierde in deze omgeving. 

Vintage Vespa Tour Kuala Lumpur

Het wordt een avond om niet te vergeten! Off the beaten track, streetfood, geheime locaties, een bijzondere kant van Kuala Lumpur krijg je te zien met deze tour, achterop een vintage Vespa! De culinaire hoogstandjes van de Chinese, Indiase en Malay keuken geproefd tussen de locals, geen toeristen te bekennen. Wat een feest voor ogen, oren en mond. Samen met nog drie andere reizigers (kan ook privé) dompelen we ons onder in bruisend KL. Om 00:30 uur brengt chauffeur Dass mij terug, het wordt een kort nachtje met al die indrukken.

Island Life

Tijd voor the Island Life vandaag! In 3,5 uur rijden we van Kuala Lumpur naar de Marina Pangkor Laut waar je gelijk al incheckt bij het kantoortje aldaar. De boot naar Pangkor Laut vertrekt om 12.00 en het is maar een kwartiertje varen. Alhoewel we dit al jaren niet meer verkopen gaat m’n hart toch sneller kloppen als het eiland opdoemt. De reden van mijn bezoek is om te kijken of we dit voor Talisman toch weer op de kaart kunnen zetten. Wat een hartelijke ontvangst door Mohannad (speciaal voor ons vanuit Kuala Lumpur gekomen) en Dian, de vrolijke guest relations manager. Ze zijn enorm blij met mijn bezoek. Het resort is voor 90% vol maar dat merk je niet. Er is veel aan sustainability gedaan de laatste jaren en tijdens covid heeft de hele staf geholpen met onderhoud etc. Dian was erg trots op de door haar geverfde muren.. Ik krijg een uitgebreide rondleiding en een lunch bij de Emerald Bay, dat is wel een plaatje hoor…

Dan vaar ik over naar Pangkor Island waar Mohan van de accommodatie Tiger Rock mij vol enthousiasme verwelkomt. Tiger Rock is het buitenverblijf geweest van kunstenares Rebecca Duckett en daarna omgetoverd tot jungle retreat met slechts acht kamers. Mohan is al sinds de opening in 1998 de bevlogen general manager maar vooral een geweldige gastheer, die met zijn vrouw en nog drie andere stafleden ervoor zorgt dat dit voor even je thuis is.

Middenop Pangkor, tussen al het groen, ligt Tiger Rock verscholen. Ik verblijf in de studio, een ruim vrijstaand en karakteristiek huisje met allerlei kunstobjecten in de kamer en kunst aan de muur. Je kunt hier eigenlijk geen sterrenclassificatie aanhangen want die zit hem niet zozeer in de kamers (die zijn relatief eenvoudig) maar vooral in de warmte en de vriendelijkheid van de mensen daar. Het eten is ook uit de kunst, klaargemaakt sinds jaar en dag door de vrouw van Mohan. Er lopen twee vriendelijke honden rond die Mohan overal volgen of lekker loom in het zonnetje liggen, Lucky en Pepper zijn vooral bedoeld om de wilde varkens uit de buurt te houden want zoals Mohan zegt; ze zouden de dieven dood likken. 

Ipoh

Nadat ik heb beloofd iedereen de groeten te doen, en ze toch ook nog even een fijne lunch voor me hebben gemaakt, brengt Mohan me naar de haven en geeft me een dikke knuffel. Ik neem de reguliere veerboot terug van Pangkor Island naar Marina Island, op het vasteland. Het is heel erg druk door lokaal vakantieverkeer en de boot zit ramvol. Gelukkig duurt het maar tien minuten en als ik uitstap zie ik mijn chauffeur Zaidi weer. We rijden in twee uur naar Ipoh, een historische plaats met Brits koloniale invloeden. Er zijn twee delen in deze stad, het oude historische deel en het nieuwe Ipoh. Vanaf het prachtige oude treinstation kun je een mooie wandeling maken van ongeveer twee uur door het centrum, ik maak er een verkorte versie van want mijn eindbestemming vandaag ligt een half uur rijden van Ipoh. In dit gebied vind je natuurlijke warmwaterbronnen en in 2009 opende hier het Banjaran Hotsprings Resort zijn deuren. Wauw, ik ben weer even in een hele andere wereld dan zojuist. Het ligt schitterend met op de achtergrond een bergkam, te midden van diverse limestone grotten en natuurlijk een warmwaterbron. Je verblijft midden in de natuur.

Mooie entree met paden langs waterpartijen met lotusbloemen, beelden met stromend water en hoekjes met zitjes. Bamboe en hout, open air concept. Zachte rustgevende muziek op de achtergrond. Ik word welkom geheten met een heerlijk limoensapje en Verone neemt me gelijk mee voor een ‘grand’ tour waarbij hij me alles laat zien. Een bijzonder mooi resort vooral voor wellness liefhebbers en reizigers die heerlijk willen relaxen. Tijdens onze anderhalf uur durende grandtour ontmoet ik de duitse General Manager, Marc Groh. Vanavond start ik mijn diner in Jef’s Cellar waar de eigenaar vroeger zijn wijn opsloeg. De ligging in een grot maakt het heel speciaal! Het diner wordt vervolgd in het algemene restaurant genaamd Pomelo. Deze fruitsoort wordt in deze omgeving veel geteeld.

George Town

Vanmorgen vroeg wakker geworden in het Banjaran Hotsprings Resort en op mijn balkon even gekeken naar de aapjes die al druk in de weer zijn en een grote monitor hagedis die voorbij zwemt, net een draakje in het water. In plaats van de buggy te bellen, wandel ik naar het restaurant waar, afgezien van twee andere gasten, nog niemand is. Verone is er ook weer vroeg bij om me uit te zwaaien en ik krijg een tasje met lekkers mee. In de directe omgeving zijn diverse Chinese grottempels te vinden waarvan ik er drie bezoek. De eerste is echt indrukwekkend, een mega grote grot met allerlei grote beelden van oa Confucius. Bij de laatste kun je door de grot heen lopen en dan de wandeling omhoog maken naar boven, waarbij je 360 graden zicht hebt over de omgeving. Dat werd zweten… 

Op naar Georgetown, de hoofdstad van het eiland Penang met 1,2 miljoen inwoners. Penang is een eiland, verbonden met het vasteland door middel van een brug. Naast de al bestaande brug is er in 2016 een nieuwe, nog langere, naast gebouwd van 24 kilometer lang. Wat wordt er trouwens veel gebouwd zeg, van de laatste keer dat ik hier was, herken ik het bijna niet terug! Overal bouwkranen en veel hoge flats. We komen rond 13:00 aan in het prestigieuze Eastern & Oriental hotel, gelegen in het historische deel van de stad, waar het behoorlijk bedrijvig is. Mijn kamer is gelukkig al gereed en gelegen op de 9e verdieping in de nieuwere Victory Annex Wing, aangebouwd in 2019.  Nog even opfrissen na de klim van vanochtend..hierna krijg ik een rondleiding door het hotel van salesmanager Janet. Mijn chauffeur Zaidi brengt me daarna naar het in januari geopende hotel The George, een koloniale façade maar een modern interieur. 

Vanavond staat me weer een bijzondere avond te wachten, samen met Mark van Simply Enak Food Tours ga ik een wandeling maken in het oude, onder Unesco Werelderfgoed vallende, deel van Georgetown. Dit in combinatie met heerlijk eten in lokale gelegenheden. Mark is geboren en getogen in Penang en een bevlogen gids die me alles vertelt over de Clan Houses van de Chinese families, de streetart laat zien en een echte foodie is. Weer zo genoten van het eten! Bij een Indiaas restaurant (net genomineerd voor een Michelinster) een heerlijk vegetarische curry gegeten en bij een Chinees eetkraampje geweldige noodles. We praten honderduit en eindigen de avond in een kleine bar waar ik de equivalent van de Singapore Sling proef. We proosten op de gezellige avond, another night to remember!

Paradijselijk Langkawi

Ik logeer in het nieuwere (2013) deel van het E&O Hotel en dan kun je voor het ontbijt kiezen uit twee mogelijkheden. Op de 6e verdieping kun je rustig ontbijten (continentaal ontbijt) in een kleiner restaurant of, voor wie meer keuze wil, op de begane grond. Ik besluit beide opties uit te proberen en ga eerst voor een koffie en wat toast naar de 6e verdieping. Het is hier inderdaad rustig en op het terras buiten kun je fijn zitten. Dan verkas ik naar beneden, naar het grote restaurant voor wat fruit en yoghurt. Hier is het bedrijvig en groot maar zijn er ook veel meer opties om uit te kiezen. Je kunt ook buiten op het terras zitten voor een wat rustigere sfeer want binnen is er veel geluid door de hoge plafonds.

Zaidi brengt me vanochtend naar de luchthaven van Penang dat op een klein half uur rijden uit de stad ligt. Hij is mijn chauffeur geweest de afgelopen vijf dagen en heeft me veilig overal naartoe gebracht. We nemen afscheid want vandaag vlieg ik naar Langkawi. Op de luchthaven kom ik erachter dat mijn vluchttijd is gewijzigd van 12:30 naar 13:10 en ik app Ilaria dat ik later aankom zodat ze de hotels en de chauffeur alvast kan informeren. We vertrekken al vijf minuten voor schematijd en landen 25 minuten later al op Langkawi airport, wow, dat gaat snel! Zo snel, dat mijn chauffeur het nog even niet had verwacht en uit zijn middagslaapje moet worden gehaald. 

Ik loop even binnen bij The Danna, gelegen bij een jachthaven. Een koloniaal gebouw met fijne ruime kamers en een fijne sfeer, het ruikt heerlijk in de lobby. Inmiddels zijn we alweer een paar uur verder en door de verlate vlucht kom ik pas na vijf uur aan bij mijn eindbestemming van vandaag; The Datai. Dit is sinds de opening 30 jaar geleden onze favoriet op Langkawi. Ik word hartelijk ontvangen en naar het terras gebracht waarvandaan ik prachtig uitzicht heb over het zwembad (adults only pool) en het regenwoud. Er wordt een heerlijk drankje, een koud handdoekje en wat lekkers gebracht en in mijn ooghoek zie ik een enthousiaste dame op mij afstormen. Het is Celine, de director of sales en lyrisch dat ze mij nog ziet want ze had gedacht dat ik pas veel later zou aankomen. We beginnen gelijk met een uitgebreide inspectie en ze vertelt honderduit over The Datai. Dit hotel pioniert in het ecotoerisme op het eiland en heeft een eigen duurzaamheidsprogramma ontwikkeld. Een team van vier houdt zich dagelijks bezig met het sorteren van al het afval dat wordt geproduceerd en zorgt ervoor dat het wordt hergebruikt om zo uiteindelijk tot 0% afval te komen.

Halverwege geeft ze het stokje over aan Bryan, de events manager, want ze moet zich haasten naar de luchthaven. Bryan is ook mijn ‘date’ voor vanavond en ik was al getipt door onze oud-collega Natasja; ik hoop dat je gaat dineren in Gulay House en yes! De rondleiding duurt maar liefst twee uur, maar ik ben blij het uitgebreid te kunnen zien want mijn tijd hier is helaas maar kort. Nog een kwartiertje om te kunnen douchen en dan op naar Gulay House waar een heerlijk speciaal buffet op ons wacht. Het is weer smullen geblazen en Bryan is fijn gezelschap.

 

Maleisie - Singapore - Amsterdam

Het zit er alweer bijna op! Afgelopen nacht werd er op het dak van mijn villa een klein feestje gevierd door de makaken, maar kwalijk kun je het ze niet nemen, zij woonden hier eigenlijk als eerst.

Sowieso vroeg op vandaag voor een fietstocht langs de rijstvelden en slaperige vissersdorpjes. Het is fijn om even te fietsen maar als je al behoorlijk wat fietstochten hebt gemaakt in Azië, zoals ik, niet heel vernieuwend. Na 2,5 uur wordt het ook weer erg warm, 37 graden. The Datai heeft mijn villa nog wat langer kunnen vasthouden voor mij waardoor ik nog even heerlijk kan douchen. Vanmiddag staat er nog een inspectie en lunch op het programma in het Four Seasons Hotel dat in het noorden van het eiland ligt. Ook weer zo’n prachtige plek.

 

Vanavond vlieg ik terug naar Singapore en tenslotte na middernacht met KLM terug naar Amsterdam. Het klopt wat ze altijd zeggen; Malaysia, Truly Asia! Enthousiast geworden van mijn blog? Ik vertel je graag meer over deze geweldige bestemmingen. Vragen? Laat het mij gerust weten en stuur een mailtje naar marjolein@talisman.nl.

 

Accommodaties uit dit reisverslag