Geplaatst op

T erwijl we ons, iets krampachtiger dan nodig, vasthouden aan de stoel van ons watervliegtuigje, zet de piloot de landing in. In de verte zie ik het Joali al liggen. De landing is spectaculair, zelfs als je niet al te enthousiast bent over vliegen.

Nergens kom je beter tot rust

Joali

Het laatste stukje gaat met de speedboot. De steiger waar we op afkoersen, komt snel dichterbij. We worden ontvangen door de general manager en enkele mensen van de staf. Met een allervriendelijkste glimlach worden we vanuit de boot op de steiger geholpen. ‘So nice to see you, misses Hermans and misses Van der Spoel’. Ze benadrukken nog eens hoe blij ze zijn dat wij hen vereren met een bezoekje. Ze moesten eens weten hoe vereerd wij ons juist voelen. Het Joali is immers niet zomaar een vijfsterren accommodatie. Het is splinternieuw en er is niets aan het toeval overgelaten. Het welkom gaat gepaard met een verfrissend welkomstdrankje.

Als de formaliteiten in de receptieruimte zijn afgewerkt, worden we met een golfbuggy naar onze watervilla vervoerd. Wauw, wat een interieur, wat een ruimte, wat een sfeer. Terwijl wij als ‘ervaren reizigers’ toch op de mooiere plekken en accommodaties in de wereld komen.
Op bijzondere wijze is een stijl gecreëerd waarin het gebruik van authentieke materialen als riet, bamboe en hout is toegepast in een eigentijds design. Op ingetogen wijze is comfort vertaald in sfeervolle luxe. Opvallend is de overal aanwezige kunst. Iets waarmee het Joali zich graag onderscheidt en ook terug te zien is in de restaurants en overige verblijfsruimtes.
Onze royale watervilla is voorzien van een ruime woonkamer, een al even ruime slaapkamer en een schitterende badkamer. De glazen kamerbrede deuren in de woonkamer bieden een vrij zicht op de oceaan en het buitendek waarin een zwembad van zo’n 12 meter lengte de hoofdrol speelt.
Het ultieme ontspannen kan beginnen.

Als we enkele uurtjes na aankomst binnenlopen bij het restaurant, worden we met een grote glimlach ontvangen door de general manager. Aan niets blijkt dat hij een plicht vervult. Zijn enthousiasme is niet gespeeld, evenmin als zijn warme aandacht voor ons welbevinden. Eenmaal gezeten aan een tafeltje roept hij z’n chef erbij. Hij vraagt ons te vertrouwen op de creativiteit en kunde van de chef. Iets waarmee we totaal geen moeite hebben. Ons vertrouwen wordt beloond. Een scala aan heerlijke gerechten wordt gepresenteerd. Hoeveel moeite wordt er wel niet gedaan om dagelijks zoveel verse gerechten te kunnen presenteren? Wat is het toch heerlijk om op deze wijze en in deze omgeving zo vertroeteld te worden.

 

Zwemmen met walvishaaien

Inmiddels zijn we aangekomen in COMO Maalifushi. Het is heerlijk uitrusten op het buitendek van onze watervilla. De afwisseling van zon en een duik in het zwembad is ideaal. Er zijn nauwelijks manieren te bedenken om beter tot rust te komen. Behalve misschien in de Spa van adembenemende klasse. De aandacht en vriendelijkheid hier geeft je een ongekend welkom gevoel.

Op aanraden van een allervriendelijkste dame van de staf varen we ’s avonds mee uit om walvishaaien te gaan spotten. Op onze boot zitten nog enkele andere mensen. Zij kiezen ervoor om het water in te gaan en mee te zwemmen, als er een walvishaai in de buurt is. Hoewel totaal ongevaarlijk, houden wij het liever op een prettige afstand in de boot. De duisternis in het water maakt het naar ons gevoel extra spannend. Na zo’n half uurtje varen, komen we aan op de plek waar de walvishaai eerder werd gespot. Het lijkt rustig. Er is niets te zien. Enorme schijnwerpers worden in het water geduwd waarbij het aanwezige plankton zich naar het licht beweegt. Dit trekt op haar beurt weer walvishaaien aan. Het lijkt erop alsof de walvishaaien geen trek hebben. Op het moment dat onze schipper aanstalten maakt om terug te varen, horen we ineens een enthousiaste kreet van de bemanning. Maar liefst twee walvishaaien zijn gespot. Eén van zo’n 12 meter lengte en één van zo’n 9 meter lengte. Het is spannend en ongelooflijk indrukwekkend als de twee enorme vissen langzaam onze boot naderen. Ze liggen bijna verticaal in het water als ze zich tegoed doen aan de oplichtende plankton. Ze zijn niet in het minst onder de indruk van onze aanwezigheid, ook niet als de zwemmers te water gaan. Hoewel er toch zeker sprake is van enige opwinding bij ons als toeschouwer is het tegelijkertijd een bijna serene ervaring als de walvishaaien zich als goedmoedige reuzen onverstoord tegoed doen aan de plankton. Ze zijn zo dichtbij dat ik ze kan aanraken vanuit de boot. Hoe bijzonder is dit. Na een half uurtje hebben de goedmoedige oceaanreuzen het gehad met ons. Ze verdwijnen in de duisternis. Het moment om de terugtocht in te zetten. Iedereen lijkt nog steeds een beetje beduusd door de onalledaagse kennismaking.

 

Six Senses Laamu

Na een vlucht van ongeveer 50 minuten zuidwaarts vanuit Malé zitten we in de speedboot naar het resort. Klaar om ons te vervoeren naar de volgende bestemming op de Malediven, het Six Senses Laamu op het Laamu Atol. Gelijk worden we verwend met een koud handdoekje, een drankje, stukjes verse kokos en we krijgen een schoenenzak. Schoenen en slippers heeft u tijdens uw hele verblijf niet nodig. Barefoot luxury is de norm in het Six Senses Laamu!
De overtocht met de speedboot duurt ongeveer 20 minuten. Onderweg zien we een grote groep dolfijnen die wat kunstjes doen vlakbij de boot. Fantastisch! Bij aankomst krijgen we ook hier een warm welkom van het hele team en zijn we gelijk verliefd op deze plek. Onze host brengt ons naar de villa en daar is maar één woord voor: wow! We verblijven in een villa op het water en wat is het hier mooi. De villa’s in het Six Senses hebben een heel natuurlijke inrichting met veel hout en zachte kleuren. De badkamer is buiten en dat draagt bij aan het ultieme eilandgevoel. Het bad is geweldig mooi en helemaal doorzichtig met glazen bodem waardoor je al liggend in bad in zee de vissen ziet zwemmen. Een leuke “touch” in de villa is de glazen vloer in de wc. Dat hebben we nou altijd al willen hebben!

Tijdens ons verblijf in het resort krijgen we ook een kijkje achter de schermen tijdens een rondleiding met de sustainability manager. Duurzaamheid is heel belangrijk voor het Six Senses en hier besteden ze veel aandacht aan. Het is enorm interessant om te leren over hoe het water op het eiland wordt gefilterd, de stroomvoorziening werkt, materialen worden gerecycled en op welke wijze het resort ernaar streeft om binnen twee jaar 100% plastic vrij te zijn. Het Six Senses is hierin vooruitstrevend en een groot voorbeeld voor andere resorts; in de Malediven staat de natuur behoorlijk onder druk vanwege het groeiende toerisme. Met zonsondergang is er toevallig vandaag een management cocktail op het strand. Iedere week op vrijdag wordt deze cocktail voor de gasten gehouden en worden er op het strand gezellige gesprekken gevoerd onder het genot van een drankje en heerlijke hapjes. Dit alles uiteraard op blote voeten en in een relaxte sfeer. De volgende ochtend hebben we maar een paar uur te besteden omdat we dan alweer moeten vertrekken. Deze uren gaan we zo goed mogelijk besteden om het resort verder te kunnen ervaren! We beginnen de dag (wat een geluk) met een spabehandeling. Wellness is een van de sterkste punten van de Six Senses resorts en dit bewijzen ze wederom met een heel professionele behandeling en een prachtige spa. De behandelkamers bevinden zich in de openlucht en zijn ontworpen als vogelnestjes. Schitterend gedaan! Vanuit de spa gaan we gelijk door naar het duikcentrum voor onze snorkelexcursie. Vlak voor het resort ligt het huisrif. Je zwemt zo vanuit de kade waar de receptie zich bevindt het water in naar het koraal! De zuidelijke atollen zijn minder getroffen door de koraalbleek waardoor hier meer kleur te zien is. Voor duikers en snorkelaars is het Six Senses Laamu dan ook een uitstekende keuze. Het snorkelen is een schitterende ervaring en we hadden nog wel een uurtje langer in het water willen blijven. Helaas moeten we dit paradijs weer verlaten. Met onvergetelijke herinneringen keren we terug naar Malé en vervolgen we onze reis met de terugvlucht naar huis.