Praktische informatie Zimbabwe A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Zimbabwe.

Afdingen
Afdingen is alleen gebruikelijk in souvenirwinkels en op markten. Wilt u de beste prijs? Dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders naar de prijs te informeren, zodat u een goed beeld krijgt van de waarde van een artikel.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken. In de lodges en ook onderweg tijdens de gamedrives of andere activiteiten is er voldoende mineraalwater uit flesjes beschikbaar.

Elektriciteit
De spanning in Zimbabwe is 220 of 240 volt. Veel lodges en safaricamps werken met hun eigen generator die niet de gehele dag aanstaat. Om deze reden is het verstandig om zoveel mogelijk apparaten mee te nemen die werken op batterijen. De meeste stopcontacten zijn alleen geschikt voor de zogenaamde driepolige Engelse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet heel gebruikelijk, maar als u iemand wilt belonen voor zijn of haar prestaties, wordt een fooi toch zeer op prijs gesteld. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn.
Voor een gids kunt u ongeveer USD 10 per dag aanhouden. Wilt u het personeel van een lodge belonen, dan kunt u hiervoor gebruik maken van de fooienboxen die bij bijna alle accommodaties aanwezig zijn.

Fotografie
Zimbabwe is een heel fotogeniek land. Fotografeert u graag en wilt u dieren, die zich vaak op wat grotere afstand bevinden, in close-up vastleggen, dan is het raadzaam om een telelens mee te nemen. Voor de meeste reizigers biedt een lens van 300 mm voldoende vergroting.
Tijdens een safari in Zimbabwe is het niet eenvoudig om geheugenkaartjes of andere fotografie-items te verkrijgen. Wij raden u dan ook aan voldoende materiaal vanuit Nederland mee te nemen. U kunt hierbij denken aan meerdere geheugenkaartjes, extern geheugen, extra camerabatterijen en/of oplader.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat een vaccinatie tegen gele koorts verplicht is. Wanneer u Zimbabwe combineert met andere landen, kan een gele koorts vaccinaties verplicht zijn. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken. Gaat u op safari, dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, maar kleding in aardetinten. Het is in Zimbabwe gebruikelijk om gepast gekleed te gaan en uw knieën en schouders te bedekken. In de lodges is smart casual kleding aan te bevelen voor tijdens het diner.

Reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort en visum voor Zimbabwe zijn vereist. U ontvangt dit visum op de luchthaven van Zimbabwe. Uw paspoort dient na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig te zijn en u moet tenminste twee lege tegenover elkaar liggende visumpagina’s in uw paspoort hebben. 

Valuta
De munteenheid van Zimbabwe is de Zimbabwaanse Dollar. Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Deze valuta is in Nederland niet verkrijgbaar. U kunt in Zimbabwe overal met Euro’s, Amerikaanse Dollars en Zuid-Afrikaanse Randen betalen. Houdt u er rekening mee dat Zimbabwe een groot geldprobleem heeft. In het land is niet of nauwelijks geld te verkrijgen, de meeste pinautomaten zijn leeg en ook bij banken is het vrijwel onmogelijk om geld op te nemen. Zorgt u ervoor dat u voldoende cash bij u heeft.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Zimbabwe is een veilig land om te bereizen. Wij raden u echter aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te mijden. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Zimbabwe?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in de lodges niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een telefonienetwerk en internet/wifi.

Welke kleding neem ik mee naar Zimbabwe?
In Zimbabwe is het overdag meestal aangenaam warm. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn dan het prettigst om te dragen. ’s Ochtends en ‘s avonds kan het fris zijn en is het raadzaam om een warme trui of jas mee te nemen. Gaat u op safari dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, dit kan de dieren namelijk afschrikken. Kleding in aardetinten als groen, beige en bruin zijn het meest geschikt. Het is in Zimbabwe gebruikelijk om gepast gekleed te gaan en uw knieën en schouders te bedekken. In de lodges is smart casual kleding aan te bevelen voor tijdens het diner.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Zimbabwe?
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Zimbabwe. 

Wat is de beste reisperiode voor Zimbabwe?
De beste reisperiode voor Zimbabwe is van april t/m oktober. In oktober kan het overdag wel al flink warm worden. Van november t/m maart is het regentijd. Zoals overal ter wereld is ook in Zimbabwe het klimaat aan veranderingen onderhevig. Deze informatie is dan ook bedoeld als richtlijn, wij kunnen geen garanties geven.

Feestdagen

Feestdagen in Zimbabwe in 2023

21 februari: Dag van de Jeugd
18 april: Onafhankelijkheidsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
25 mei: Afrikadag
14 augustus: Heldendag
15 augustus: Strijdkrachtendag
22 december: Dag van Nationale Eenheid
16 december: Boxing Day