"Your own private Kalahari", zo luidt de slogan van Tswalu. Van ontbijt op bed tot een spabehandeling, een gamedrive of een picknick in de Afrikaanse bush; hier wordt alles voor u in een handomdraai geregeld.

Tswalu ligt op de grens van de Karoo en de Kalahari, twee halfwoestijnen. En er is geen andere plek waar u beide landschappen zo mooi ziet samengaan. De glooiende heuvels met hier en daar graspollen van de Karoo en de duinen met hier en daar een acacia worden geaccentueerd door een zacht oranje zandlaag. Dat is Tswalu. Voor zulke droge omstandigheden (het regent hier vrijwel nooit), is er overigens opvallend veel wild. En daar hebben eigenaren, de familie Oppenheimer, een belangrijke rol in gespeeld. Springbokken en gemsbokken zijn de meest algemene antilopen, maar er zijn er veel meer. Daarnaast ziet u ook buffels, giraffen, struisvogels, neushoorns, cheeta's en leeuwen. De zwarte neushoorn kunt u hier te voet benaderen, uitsluitend onder begeleiding van een zeer goede gids. De elegante steenbokken steken hun kop boven het gras uit als u voorbij komt rijden. Speciaal aan de extreme omstandigheden aangepaste kevers scheren over het warme zand. En stokstaartjes graven en rennen door elkaar heen alsof er geen mensen in de buurt zijn. 

Select gezelschap

Tswalu Kalahari is met 100.000 hectare het grootste prive reservaat van Zuid-Afrika. De gefortuneerde familie Oppenheimer stelt alles in het werk om het reservaat en alle flora en fauna te bewaren voor de toekomst. Dat is ook de reden waarom bezoekers onderhevig zijn aan strenge regels. De beheerders laten nooit meer dan dertig bezoekers tegelijk toe. Wie tot dit selecte gezelschap behoort krijgt de kans om de schoonheid en diversiteit van Afrikas laatste grote wildernis te ontdekken. Tswalu ligt op de grens van de droge glooiende heuvels met graspollen van Karoo en de oranje zandlaag van de duinen en acacias van het adembenemend mooie Kalahari landschap. Hier leeft een grote verscheidenheid aan wild als buffels, giraffen, struisvogels, witte en zwarte neushoorns, cheetas, leeuwen met zwarte manen, springbokken, gemsbokken, steenbokken en antilopen. Tswalu Kalahari behoort tot de meest luxueuze lodges van Zuid-Afrika en het hele Afrikaanse continent. 

De absolute top

Dit particuliere wildpark is even groot als de parken Welgevonden en Madikwe bij elkaar en bezit een oppervlakte van iets minder dan de provincie Utrecht. In zo'n groot gebied verwacht u wellicht kampeerplekken, restcamps, eenvoudige en luxe lodges. Maar nee, de enige kwaliteit van verblijf die wordt aangeboden is de absolute top. En dan niet een keur aan accommodaties, maar slechts 'n lodge en 'n villa. 

Kalahari landschap

De 9 stijlvolle suites van de Motse liggen aan de voet van de Korannaberg met uitzicht op het grasland van de Kalahari. Voor een groter gezelschap is het prive huis van De Oppenheimer Family  Tarkuni - met vijf slaapkamers, twee lounges, een veranda en zwembad beschikbaar. Een maximum van tien gasten kan hier verblijven waarbij er een host en een eigen chef klaarstaat om dit tot in de puntjes te verzorgen. Met de achtergrond van de eigenaren en het feit dat Tswalu onderdeel is van Relais & Chteaux behoeft de lodge nauwelijks verdere toelichting. Service, comfort en lekker eten zijn vanzelfsprekendheden. Speciale vermelding verdient wel de buitendouche bij iedere kamer en de Elemis Spa. 

Exclusieve Bush Suite

De centrale Motse heeft de uitstraling van een Afrikaans dorpje. Ook bij de bouw van de suites is uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen uit de omgeving. De inrichting is ultra-comfortabel met rustieke meubelen en een groot bed. Elke suite heeft een badkamer ensuite met buitendouche, een openhaard en een privé terras. Gasten krijgen de gelegenheid om een keer de nacht door te brengen in The Malori. Dat is een exclusieve bush suite hoog op een houten platform middenin de natuur. Glamping in de overtreffende trap! 

Ballonvlucht

In Tswalu is geen enkele gamedrive hetzelfde. De gidsen en trackers zijn uitstekend thuis in het gebied en zijn bovendien begenadigde vertellers. U ziet veel groot wild en vooral cheetas, die zijn nergens ter wereld beter in beeld dan hier. Tijdens een wandelsafari zijn de dieren en de prachtige planten van nog dichterbij te zien. Een extra dimensie aan het verblijf toevoegen kan door het maken van een ballonvlucht. Aan het einde van de dag zijn de gym en spa heerlijke plekken om te ontspannen. Morgen staat er weer een onvergetelijke dag op het programma. 

Fine dining

Tswalu is aangesloten bij de gerenommeerde Relais & Chateaux groep. Dit lidmaatschap geldt als garantie voor een hartverwarmende en enthousiaste service en een originele geraffineerde keuken. Het culinaire aspect is dan ook een belangrijk onderdeel van de beleving in Tswalu: van een vers fruitsapje bij het ontbijt tot fine dining met gerechten waarin Kalahari truffel is verwerkt. Dat het huis daarbij de beste wijnen schenkt, ligt voor de hand. Om in een zin aan te geven waar Tswalu voor staat, geeft een opmerking van Nicky Oppenheimer dit het beste weer: "I always say that if you see another car on the property you should complain to the management".

Tripadvisor over Tswalu