Geplaatst op

R onda en Sheila zijn samen aangekomen in de Heilige Vallei. In deze Travelogue leest u hun belevenissen in dit deel van Peru.

Geschiedenis, avontuur, natuur én cultuur

Heilige Vallei Peru – Een kleurrijke verkenning

Wat een heerlijke plek is Belmond Rio Sagrado! Prachtig gelegen aan de heilige rivier Urubamba. Na het bekijken van wat verschillende kamers gaan we op weg naar Ollantaytambo. Ollantaytambo is een leuk en levendig stadje, dat gebouwd is op overblijfselen uit het Inca tijdperk. Op het centrale pleintje worden we opgehaald om bij een community te gaan kijken. Het is circa 1,5 uur rijden met verschillende stops onderweg. We stoppen onder meer bij een oud kerkje en genieten van de mooie uitzichten. Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door de traditioneel geklede dames van de Patacancha gemeenschap. Heel kleurrijk.

We krijgen té de muña, andean mint thee en krijgen hetzelfde aan als de dames. Wat bij hen een lange rok is, is bij mij een minirok….

Op een integere manier krijgen we uitleg over het hele traditionele proces van weven; het spinnen van de wol, het verven  en allemaal met producten uit de natuur. Interessant! Het is een mooi inkijkje in hun cultuur. Helaas konden we niet het hele programma van deze ‘weaving’ excursie meemaken (normaliter krijg je nog een verdere weefdemonstratie en kun je zelf ook aan de slag én geniet je van een bereide lunch bij iemand thuis).

Wij rijden terug naar Urubamba voor een site inspectie bij Sol y Luna. Wat een leuke plek! Kleurrijk en te midden van prachtig aangelegde tuinen kun je hier heerlijk ontspannen. We rijden door naar Restaurant Mil, van Sterren chef Virgilio Martinez. Dit is zijn laatste aanwinst, gelegen aan de archeologische plaats Moray. Het restaurant is alleen voor lunch open en eten hier is een echte beleving. Eerst krijg je een korte uitleg over Moray, gevolgd door een rondleiding waarin de filosofie van het restaurant wordt uitgelegd. Er is veel onderzoek gedaan naar (het gebruik van) lokale planten en bloemen, met behulp van de lokale mensen.

Hierna is het tijd voor wat lichamelijke inspanning; we gaan mountainbiken. Onze gids Diego vraagt of we fietservaring hebben; ‘tuurlijk, we zijn Nederlanders!’ Omdat we wat korter de tijd hebben dan gewoonlijk, starten we niet bij Moray maar in het plaatsje Maras. De mountainbike wordt op goede hoogte gebracht, we krijgen complete bescherming aan en we gaan! Ik vind het echt gelijk tof om te doen. We gaan voornamelijk ‘downhill’ en op een paar plekken stoppen we om te lopen omdat dit te lastig is. In de schemering naderen we de zoutpoelen van Maras, mooi om te zien. Hierna rijden we weer terug nar Cusco, waar we zo’n anderhalf uur later inchecken in Inkaterra la Casona, een prachtig, kleinschalig hotel in een voormalig klooster.

 

13 april 2019 – Cusco - Lima

We vliegen al vroeg terug van Cusco naar Lima.

Lima is jaren op rij dé culinaire hoofdstad van de wereld. Om te ontdekken waarom dat zo is gaan we met onze lokale agent en gids Aiden op pad. Onderweg geeft Aiden veel informatie over Lima, de wijken en leuke plaatsen. We stoppen op verschillende leuke plekken, waar we diverse gerechtjes proeven: rijst met zwarte coquilles, coquilles gerookt met parmezaanse kaas, muchame - gedroogde zoute tonijnvlokken met avocado en tomaat op crackers - en Ceviche a la Canta Rana. We drinken chicha morada, een drankje gemaakt van paarse maïs. Elk restaurant heeft zijn eigen specialiteiten en het leuke is dat je op plekken komt waar de Peruanen zelf ook heen gaan.

We maken een wandelingetje door de wijk Barranco en lopen onder meer over de Bridge of Sighs. Deze levendige plek herinner ik me nog van mijn eerdere reis. Op weg terug naar het vliegveld stoppen we nog bij een markt. Aiden laat verschillende soorten fruit zien zoals chirimoya, lucuma, tuna, granadilla. Ook vertelt hij over kruiden, olijven, quinoa, producten die dateren vanuit de Incatijd enzovoort. Hiermee komt de culinaire tour en onze inspectiereis tot een eind.

We nemen afscheid en reizen naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Nederland.

‘Oude geschiedenis, avontuur, natuur en cultuur’; dát is de rijkdom van Peru! Tel daarbij op de vriendelijke kleurrijke mensen én de sublieme keuken.. Vamos!