Geplaatst op

N a Porto en de Douro Vallei vervolgen we onze reis verder naar de bergen van Portugal. We gaan eerst naar Serra da Estrela, de Portugese Bergen, rijden daarna naar Alentejo. Ook hier gaan we weer op ontdekkingstocht en bekijken we verschillende accommodaties.

Serra da Estrela

Ten zuidoosten van de Douro vallei, richting het landelijke binnenland, passeren we Serra da Estrela, de Portugese bergen. We kijken enorm uit naar de uitzichten, maar helaas is het mistig en het zicht is maar een paar meter. We slingeren door de bergen, met niet super veel hoogteverschil, en zien nog net dat het landschap bezaaid is met grote rotsen. In een bocht ligt Casa de Sao Lourenco, een schattig boutique hotel geheel in stijl van de bergen. Burel wol, van Burel schapen, vormt het thema. Dat is echt een product van deze regio. Je ziet het in het hotel overal terug. De kamers zijn prettig en modern. Er is een spa, binnenzwembad en een restaurant. 

De volgende ochtend kunnen we pas genieten van het uitzicht, en dat is super. Vooral vanuit het restaurant, dat helemaal rondom van glas is. Na het ontbijt kunnen we dan eindelijk ook door de bergen rijden en met de herfstkleuren is het prachtig. We bezoeken het plaatsjes Manteigas met de Burel fabriek, waar je het proces van onbewerkte wol tot aan het eindproduct kunt aanschouwen. Verder is deze omgeving vooral geschikt voor natuurliefhebbers, want je kunt er fraai wandelen. Of mountainbiken! 

Alentejo

De route van de bergen naar de Alentejo is een flinke; je rijdt er ongeveer vier uur over. Deels over snelweg, deels door dorpjes. We slapen de komende nacht in de beste accommodatie in deze regio: Sao Lourenco do Barrocal, een ruim opgezet landgoed met originele witte gebouwen die landelijke kamers van flink formaat herbergen. Het is een fijne plek voor koppels, maar we zien ook gezinnen. Er wordt gewandeld over het landgoed, gefietst en er is een boerderij met dieren. Het eten is zoals je mag verwachten op het platteland: veel vlees en op diverse wijzen bereide groenten en aardappelen. Met een goed glas wijn en een knisperend haardvuur, wat erg prettig is, want in november is het ’s avonds koud! Het voelt als een warme deken, een prettig thuis.

In het rustieke landschap van de Alentejo kun je van alles ondernemen. Paardrijden, het maken van een ballonvaart en fietsen zijn voorbeelden, maar het is ook een aanrader om het dorpje Monsaraz te bezoeken en dan met name het oude kasteel. Dit ligt op een hoge heuvel vanwaar je ver over het landschap kunt uitkijken. 

Door naar de Algarve!

Na ons verblijf in de Douro Vallei is het tijd voor de volgende bestemming. Via de UNESCO stad Evora rijden we helemaal naar naar het zuiden van Portugal, namelijk naar de oostzijde van de Algarve. Ook hier gaan we weer een aantal hotels inspecteren en ontdekken we de mooie stranden.

 

Ben je enthousiast geworden over de accommodaties in Serra da Estrela en Alentejo na het lezen van dit reisverslag? Aarzel dan niet om contact met met ons op te nemen! Bel ons gerust op 088-7755900 of mail naar astrid@talisman.nl.