Door: De heer en mevrouw Van der Heul
Zowel in Laos als in Myanmar was alles weer op de Talismanwijze voortreffelijk verzorgd.

Goedemiddag Evelyn en Natasja,

Na terugkomst even een berichtje over de bijzondere en fantastische, door jullie samengestelde, reis die wij naar Laos en Myanmar gemaakt hebben.
Zowel in Laos als in Myanmar was alles weer op de Talismanwijze voortreffelijk verzorgd. Onze hotels en resorts waren van een voortreffelijke kwaliteit met een uitstekende service. Uitschieters met betrekking tot deze service vormden het resort Muang La in Laos waar het ‘s avonds en ‘s nachts koud was (< 7 graden) en men bij het diner en ontbijtde omgeving verwarmde met vuurkorven, warme vesten ter beschikking werden gesteld en de kamers werden voorzien van elektrische verwarmingselementen en warmwater kruiken in de bedden werden gelegd. In Kalaw in Myanmar stak men de open haarden in restaurant ,lobby en de slaapkamers aan ivm met een temp van 5 graden ‘s nachts. Ook hier troffen we warm water kruiken aan in ons bed. Wat de hotels en de resorts betreft waren in Laos Sofitel Luang Prabang en de VIP-villa in de La Folie Lodge super hetgeen in Myanmar voor de Governor’s Residence, de Bagan Lodge en het Villa Inle Lake Resort gold. Het Amara Ocean Resort in Ngapali vonden wij een paradijs op aarde.

Het reisschema met eerst Laos en daarna Myanmar voldeed prima omdat daardoor ook het bijzondere karakter van de reis steeds meer toenam. Achteraf hadden we tussen Laos en Myanmar misschien een kleine rustpauze moeten inbouwen omdat we in 3,5 weken aan één stuk reizen en excursies zoveel indrukken hadden opgedaan dat we steeds meer moeite kregen om te reproduceren waar,wat en wanneer we zaken gezien hadden. Zo overweldigend was alles. Op één uitzondering na (zie later) waren alle excursies fantastisch; de gidsen in zowel Laos als Myanmar waren van zeer goede kwaliteit, spraken uitstekend Engels, waren zeer behulpzaam. Zij deden er alles aan er alles aan om onze reis zo bijzonder mogelijk te maken met vaak eigen initiatieven als aanvulling op het geplande programma. De vliegtuigen vertrokken op de aangegeven tijdstippen waarbij met name de wat primitief ogende maar zeer adequate bagage afhandeling opviel; overigens is het vliegveld in Yangon nieuw en zeer fraai. Het aantal ATM’s lijkt behoorlijk te zijn uitgebreid en wij ondervonden geen enkel probleem om lokale valuta “uit de muur” te verkrijgen.

Samengevat was het een geweldige reis waarvan wij enorm genoten hebben en die wij beiden bestempelen als “de reis van ons leven” (tot nu toe!). De enige excursie die wij niet geweldig vonden was de tocht naar het Bolavenplateau; in de eerste plaats kost dit heel veel autouren voor wat geboden wordt. Het bezoek aan de koffieplantage geeft geen goed beeld over de productie van koffie en beperkt zich tot het aanwijzen van een koffieplant met koffieboon. Voor ons was er geen meerwaarde van het bezoek aan de 5e en 6e waterval en het lokale lunchrestaurant was in tegenstelling alle andere lunchgelegenheden vies en ongezellig. Wij hadden deze dag net zo lief op het resort doorgebracht op ons geweldig terras van de VIP-villa; een mening die meerdere engelse en franse gasten deelden getuige het feit dat zij de excursie nar het bolavenplateau op eigen initiatief inkorten dan wel cancelden. Uiteraard is dit een zeer persoonlijke mening.

Vriendelijke groet,

Cees van der Heul