Geplaatst op

W il je op de eerste rij zitten voor de 'Great Migration' in Tanzania? Talisman Safari Specialist Martine vertelt je in deze blog alles over de route, de juiste maanden en haar favoriete accommodaties.

januari t/m maart

 

Elk jaar rond januari eindigt de migratie met een trektocht naar het zuiden, langs de oostelijke rand van de Serengeti en de Ngorongoro Conservation Area in Tanzania. Hier zijn de vlaktes rijk aan voedzaam gras, waardoor de kuddes de beste omstandigheden hebben om hun pasgeboren kalveren groot te brengen. Rond eind januari / februari bezetten de kuddes de grasvlaktes die zich uitstrekken over de Ngorongoro Conservation Area en het zuiden van de Serengeti. Binnen twee tot drie weken worden hier zo'n 400.000 kalveren geboren, zo'n 8.000 nieuwe kalveren per dag. De overvloed aan kwetsbare jonge kalveren betekent dat de omringende roofdieren ook in actie komen en met gemak kunnen jagen vanwege het grote aantal gnoes.

Wil je dit van dichtbij meemaken? Verblijf dan in: Namiri PlainsOlakira Migration Camp, of Mwiba Lodge

 

april en mei

Nadat ze in februari en maart hun jongen hebben gebaard, beginnen de kuddes gnoes rond april naar het noordwesten te trekken, naar het frissere gras van de centrale Serengeti, waarbij ze duizenden zebra's en kleinere groepen antilopen met zich meebrengen. In mei zijn de kuddes wat meer verspreid, maar langzaam beginnen de dieren zich te verzamelen bij de Moru Kopjes in het centrale deel van de Serengeti. Het paarseizoen begint tegen het einde van mei en mannelijke gnoes strijden dan tegen elkaar. Geleidelijk aan beginnen de gnoes zich te verzamelen in de Western Corridor van de Serengeti. De kuddes vormen zich in enorme aantallen langs de plassen en kanalen van de Grumeti rivier, die ze moeten oversteken om hun reis voort te zetten. Dit is misschien niet zo spectaculair als de beroemde oversteekplaatsen bij de Mara rivier, maar er zijn nog genoeg gnoes om de Grumeti-krokodillen een waar feestmaal te geven.

Dunia Camp is een perfecte uitvalsbasis voor het maken van de mooiste safari's waarbij je grote kans hebt om deze kuddes te aanschouwen. 

 

juni en juli

In juni begint het droge seizoen, met grote concentraties gnoes in de westelijke Serengeti en aan de zuidelijke oevers van de Grumeti-rivier. Hier moeten de dieren de uitdaging aangaan om de rivier over te steken, waar hongerige krokodillen al op de loer liggen. Langzaam trekken de honderdduizenden gnoes en zebra's verder naar het noorden langs de westelijke rand van het park naar een nog riskantere barrière: de Mara-rivier in het noorden van de Serengeti. Deze rivier oversteken zijn misschien wel één van de meest opwindende natuurspektakels op aarde; ze beginnen meestal aan het begin van het hoogseizoen in juli, maar de timing hangt helemaal af van het verloop van de regens en valt daardoor nooit exact te voorspellen. In juli zullen de kuddes meestal te vinden zijn in de noordelijke Serengeti. Later in juli en de daaropvolgende maanden zullen de dieren die met succes de Mara-rivier zijn overgestoken, ook te vinden zijn in de Masai Mara in Kenia. Op dit moment zijn er dagelijkse rivieroversteken te zien bij de rivieren Mara en Talek in Kenia.

Dit is een spectaculaire periode om te verblijven in de volgende camps: 
juni: Grumeti Serengeti Tented Camp, Singita Sabora Tented Camp
juli: Sayari Camp, Mkombe's House, Olakira Migration Camp, Lamai Serengeti, Serengeti Bushtops

Ik kan je ten zeerste aanraden om je verblijf voor volgend jaar nu alvast vast te leggen. De camps zijn nagenoeg al volgeboekt, dit is echt een bucketlist ervaring voor doorgewinterde safariliefhebbers! 
Mail me gerust op martine@talisman.nl en ik stel alvast een prachtig reisontwerp voor je samen! 

 

augustus t/m oktober

Ook in augustus vinden nog veel oversteken plaats en zijn de dieren verspreid over de Masai Mara in Kenia, met vaak ook veel overgebleven dieren in de noordelijke Serengeti. In jaren waarin de rivier in volle stroming is, kan de paniek en verwarring bij de kruisingen van de rivieren, in combinatie met wachtende roofdieren en stijgende stromingen, enorme aantallen dode gnoes veroorzaken. Maar zelfs in jaren van relatief zacht stromend water eisen de krokodillen hun tol, om nog maar te zwijgen van de leeuwen en andere grote roofdieren die langs de oevers patrouilleren, klaar om de gnoes die de overkant halen in een hinderlaag te lokken. In deze maanden vinden tallozen rivieroversteken plaats. Soms zijn het slechts een paar dieren die de rivier oversteken, op andere plekken is het een urenlang spektakel van gigantische kuddes die de oversteek wagen. Van september tot oktober is de grootste chaos voorbij en zijn de migrerende kuddes geleidelijk naar het oosten van de Masai Mara verplaatst. De gnoes zullen echter opnieuw het water van de Mara-rivier tegenkomen terwijl ze zich voorbereiden om opnieuw over te steken voor hun terugreis naar het zuiden.

Verblijven in deze periode doe je het beste in: Mara Bushtops, Mahali Mzuri, Bateleur Camp, Angama Mara, Mara Plains Camp, Mara Nyika Camp

 

november en december

Na de korte regens in november, trekken de gnoes vanuit Kenia naar de oostelijke grens van de Serengeti. In december zijn ze verspreid over de oostelijke en zuidelijke delen van het park. In de eerste maanden van het nieuwe jaar zijn de grassen in het zuiden van de Serengeti weer weelderig groen dankzij de korte regens. Dit trekt de kuddes weer aan, waarna de hele cyclus opnieuw begint.

De volgende camps zijn prachtige plekken om te verblijven, en de kuddes te zien 'thuiskomen'. 
Klein's Camp, Namiri Plains, Olakira Migration Camp