Geplaatst op

W e missen het reizen! Ieder heeft zo haar eigen gemis: de geuren en hectiek in een drukke Aziatische stad, het uitkijken naar wilde dieren, het contact met de lokale bevolking.... De Talisman specialisten delen hier wat ze het meest missen aan het reizen en waar ze naar uit kijken!

Annegiene van der Riet

 

‘In deze corona crisis lijkt het verlangen naar reizen precies sterker dan ooit! Wat zou ik graag, zoals feitelijk gepland in april, door het kleurrijke India willen struinen met een mierzoete chai in m’n handen. Een rode stip op mijn voorhoofd willen krijgen van een Hindoestaan terwijl ik me door Mumbai begeef…Ik had me ook zo enorm verheugd op die heerlijke curries! De tijger spotten in Bandhavgarh en Panna National Park en in de waanzinnige lodges van AndBeyond & Taj Safaris verblijven.  

En gewoon ook het reizen an sich, al rijdend, wachtend op een airport of treinstation de mensenmassa aanschouwen. Ohhh, bijzonder India ik hoop toch echt spoedig je te mogen bezoeken.  

Ook fantaseer ik me suf over de nieuwe ontdekkingen die ik wil opdoen samen met onze dochter Ziya. Zelfs zij roept “ik zou zo graag naar Afrika willen. Of nee doe Thailand, want dat kan ik me namelijk niet meer herinneren!” En Thailand lijkt me uitstekend. Op een fijn Thais strand, genieten van een Pad Thai maaltijd en ik dan een gin tonic in de hand.  

Nou, ik zit er al hoor !!!’

 

Annelies Hoogenboom

 

‘Ik mis eigenlijk alles aan het reizen. De voorpret, de voorbereidingen en natuurlijk de reis zelf. Ik zou volgende maand een hele mooie inspectiereis gaan maken naar Indonesië. Indonesië bestaat uit meer dan 17.500 eilanden, een klein aantal zeer bekend, maar het merendeel nog puur en ongerept. Mijn missie dit jaar was op zoek te gaan naar eilandjes die niemand kent, maar waar wel een Talismanwaardig hotel is. Onze reizigers houden van bestemmingen off the beaten track, maar er moet wel comfort zijn, en prettige service. En dat mocht ik gaan onderzoeken, lucky me!  

Ik keek vooral uit naar Bawah, een weelderig groen eilandje met witte bounty stranden, een beetje Expeditie Robinson, maar dan wel met drie uitgebreide maaltijden per dag, die je niet zelf bij elkaar hoeft te sprokkelen. Slapen in comfortabele strandvilla’s of villa’s op palen in het water, mooi qua design, met een heerlijk bed, zachte lakens, dikke kussens. Zwemmen in zee en je afspoelen onder een zalige regendouche in je buitenbadkamer. Elke dag een spa behandeling op een eilandje, aan zee of in de spa. Ik zag mezelf al snorkelen in het helderblauwe water, kanoën of misschien wel suppen! Bawah ligt afgelegen, maar dat vind ik juist zo leuk. Om er te komen heb je verschillende vervoersmiddelen nodig: vliegtuig, boot en een watervliegtuigje. Maar het kan voor mij niet afgelegen genoeg zijn, ik ben ook dol op het reizen zelf, het spannende gevoel van onderweg zijn, mensen vanuit de hele wereld ontmoeten, dingen zien die nieuw zijn, andere culturen, landschappen.  

Het staat allemaal in de ijskast nu. Ik ga nu op reis op mijn eigen eiland, Schouwen- Duiveland, waar ik fietstochten maak door de duinen en naar zee. Het is hier zo rustig nu dat zelfs de herten zich laten zien. Ik geniet ervan, maar hoop met heel mijn reishart dat het reizen naar andere landen en culturen binnenkort weer mogelijk is!’

 

Astrid Hartog

 

‘Reizen zit in mijn bloed. Steevast elk half jaar is daar die kriebel die aangeeft dat het weer tijd is om er op uit te gaan. Het is zo verfrissend om uit de dagelijkse routine te stappen, op avontuur te gaan en nieuwe culturen en landschappen te gaan ontdekken. Dat is me veel waard. De voorbereiding van de reis en het aftellen tot de dag van vertrek horen echt bij de voorpret. Het plannen van een mooie reis en deze tot uitvoering brengen, zit er nu even niet in en dat mis ik dan ook; zowel op professioneel vlak als privé. Ik denk daarom vaak terug aan mijn laatste reis door Oman, waar ik en mijn vriend samen met een huurauto van het zuiden van land helemaal naar het noorden zijn gereden. Met ritten over verlaten wegen waar we tientallen kilometers lang geen mens (maar wel kamelen) tegenkwamen en op een verlaten strand kampeerden in een tent. Deze herinneringen zijn me veel waard. Ik weet zeker dat de tijd van reizen er weer komt, in de toekomst. Voor nu kijk ik uit naar een zomer in eigen land met hopelijk mooie temperaturen en veel zon. En ontspannen buitenritjes op de rug van mijn paard, want ook dat is voor mij enorme rijkdom.’

 

Els van Lokven

 

‘Reizen maakt gelukkig! Je verzamelt ervaringen, ontmoet mensen en proeft een andere cultuur. Daarnaast is het relaxen in een andere omgeving met het hele gezin erg fijn. Momenteel ‘reis’ ik veel binnen ons eigen dorp door te wandelen of een keer de fiets te pakken. Ons eigen landje is prachtig maar het verlangen naar het buitenland blijft!  

We hopen dat onze voorgenomen reis naar de Verenigde Staten deze zomer doorgaat… Allereerst staan New York en Connecticut op het programma. Ik heb een jaar in Connecticut gewoond (highscool!) en het lijkt me geweldig om mijn man en kinderen te laten zien waar ik gewoond heb en waar ik op school heb gezeten. Voor mij een ‘trip down memory lane’. Daarna gaan we naar familie in Texas, waar ik mijn 50e verjaardag ga vieren!’

 

Evelien Collier

 

‘Ineens kunnen we niet meer reizen. En laat dat nu precies mijn grootste passie zijn! Natuurlijk weet ik, en met mij bijna iedereen, dat we ooit weer verder mogen met het ontdekken van de wereld. En dan hopelijk nog duurzamer en met meer aandacht voor mens en dier. Minder massaal, meer privé…..  

Ik mis de voorpret, ben soms een heel jaar lang al bezig met de volgende reisbestemming. Het vliegen en uitstappen, voet aan de grond zetten van een nieuw te ontdekken stukje wereld. Andere geuren, andere kleuren….even helemaal weg van de dagelijkse beslommeringen en meegenomen worden in een andere cultuur. Wakker worden, en de dag als een leeg canvas voor je. Of juist met een avontuur dat op je wacht!  

De afgelopen dagen zitten we veel ‘s avonds in de tuin, zon op het gezicht met een drankje in de hand (Gall&Gall doet goede zaken). En dan word ik vaak meegevoerd, weer even terug naar Afrika. De klassieke sundowner, wat zou ik die graag binnenkort weer willen ervaren. Tijdens een spannende safari, als de zon langzaam achter de horizon zakt, stoppen op een prachtige plek. En dan komt de ‘Gin & Tonic kit’ naar buiten. Wat snacks erbij en je hebt de ultieme setting te pakken. Zou nergens anders liever willen zijn. Vogels kwetteren, apen spelen tikkertje in de bomen en het gevoel dat er in het struikgewas misschien wel wat dieren naar je liggen te loeren; ontspanning & adrenaline tegelijk. Voldaan terugkomen met een beetje kippenvel. Een warme douche en klaar voor het diner. Alweer in de buitenlucht, omgeven door kaarslicht…..  

Natuurlijk doe ik dit alles het liefste met mijn familie. We zouden in mei naar Zuid-Afrika & Mauritius gaan. De derde verjaardag vieren van onze dochter, bij mijn schoonfamilie (mijn man komt uit Zuid-Afrika). We keken uit naar de safari’s bij de Sabi Sabi Earth Lodge en Rockfig Safari Lodge en naar het paradijselijke Mauritius… Helaas is dat even op de lange baan geschoven. Hoe we de derde verjaardag van Ella gaan vieren, met of zonder familie en vrienden, dat is nog even onzeker. Maar we maken er een feestje van en gelukkig is er FaceTime! Lang leve de moderne media.  

Daarover gesproken… Met de Talisman webinars kan je uitstekend even wegdromen bij onze geweldige bestemmingen! Iedere woensdag om 12:30 een half uurtje in je lunchpauze naar een bijzonder reisverhaal luisteren. Tot we er weer echt op uit kunnen, is dat een zeer welkome afleiding & inspiratie!’

 

Evelyn Oostveen

 

‘Jeetje, wat is in mum van tijd de complete wereld veranderd. Het is soms nog steeds niet te bevatten. Een paar weken geleden keek ik nog uit naar een reis naar Cambodja om het project van Bill Bensley, Shinta Mani Wild, zelf te ervaren en te genieten op de ‘untouched beaches’ van Cambodja. Nu zitten we thuis.

Sommige deskundigen geven aan dat deze crisis een boost gaat geven aan het thuiswerken. Voor mij gaat deze boost niet op… Een dagje thuiswerken kan heel fijn zijn, maar ik mis de reuring en mijn collega’s ontzettend! Ik hoop van harte dat we snel weer naar een ‘normale’ wereld terug kunnen en we ons weer bezig kunnen houden met dat waar we zo’n enorme passie voor hebben: reizen.

In de tussentijd heb ik wel mijn fotoboeken afgemaakt van mijn laatste twee studiereizen naar Zuid-Afrika, Botswana en Mozambique & Vietnam. Altijd leuk om deze onvergetelijke belevenissen in een boek te bewaren. Mijn mooiste reismomenten? Ik ging eens op de Vespa door Ho Chi Minh, een unieke manier om deze metropool te ervaren! Maakte een fantastische wandeling door de rijstterrassen in Pu Luong met uitzicht op de omliggende bergen. In Botswana ging ik samen met onze ranger en tracker op zoek naar sporen, je staat helemaal scherp op elke beweging, je denkt al meerdere keren dat je achter een boom iets ziet bewegen of ziet een tak aan voor een luipaard, maar ons speurwerk werd beloond met een kudde olifanten die stonden te drinken bij een poel en een troep leeuwen die met elkaar aan het spelen waren. Een hoogtepunt van de safari is ook altijd de sundowner, bij The Outpost was dit echt een cadeautje, genietend van een Amarula uitkijkend over een van de mooiste kloven in Kruger!’

 

Ingrid Hermans

 

‘Terugdenkend aan de bijzondere schoonheid van Japan…,  

Terwijl mijn dochters op hun smartphone naar de zoveelste serie op Netflix kijken, dwalen mijn ogen over het boekenrek waarop een aantal fotoboeken staan van reizen die ik voor het werk heb gemaakt, en samen met mijn gezin. Willekeurig haal ik het fotoboek van mijn Japanreis van het rek. Tjee, al na het zien van enkele foto’s ben ik er in gedachten. De o jaa momenten volgen elkaar in snel tempo op. Hoe bijzonder inderdaad om de structuur en de geordendheid te zien van de inwoners in de drukke steden. Hoe opvallend ook hoe de schatrijke historische cultuur is verweven met de allermodernste ontwikkelingen. De schitterende natuur, want ook dat is Japan. De soms onbegrijpelijke rituelen, vooral ook terug te zien wanneer je weer eens wordt getrakteerd op een overheerlijke culinaire verrassing. En, waar je ook kijkt, altijd ben je omringd met een ongekende schoonheid. De pilarengalerij bij de Fushimi-Inari tempel is daarvan een mooi voorbeeld om met jullie te delen. Ik krijg er positieve energie van. Wat is het toch mooi om zulke herinneringen te kunnen maken. Ik kan niet wachten om er nieuwe aan toe te voegen.’

 

Ingrid van der Spoel

 

‘Op 30 maart 2019 stond ik samen met mijn collega Ingrid Hermans op Schiphol. We vertrokken op inspectiereis naar de Malediven! Wat hadden wij er zin in en wat heerlijk weer om die bekende reiskriebels te voelen al lopende op Schiphol. Door de douane, even winkelen, ergens nog snel een lekkere koffie drinken en dan naar de gate voor boarding…  

Een jaar later zitten we nu thuis en zijn social distancing en de anderhalve meter samenleving termen waar we vorig jaar deze tijd nog nooit van hadden gehoord. Nu het is het de dagelijkse realiteit. Wat een contrast en wie had dit ooit kunnen bedenken. Mijn reis naar de Malediven had altijd al een speciaal plekje in mijn hart. Maar nu koester ik deze herinnering des te meer vanwege het besef dat reizen en de mooie ervaringen die daarmee gepaard gaan geen vanzelfsprekendheid meer zijn. Terwijl ik dit schrijf voel ik de wind in mijn gezicht al varende op de speedboot naar het resort, zie ik mij weer zitten met mijn neus gedrukt tegen het raam van het watervliegtuig om de mooie blauwe kringen in zee onder mij te zien liggen en voel ik het witte zand tussen mijn tenen tijdens een strandwandeling. Gedurende ons verblijf op Maalifushi hebben Ingrid en ik een excursie gemaakt in de late avond om walvishaaien te spotten. Vol verwachting zaten we samen in het donker op de speedboot met de heldere sterrenhemel boven ons. Ineens zagen we in de verte een walvishaai en we konden het niet geloven. Een droom werd werkelijkheid. Eenmaal dichtbij, uiteindelijk zelfs op armlengte afstand, hebben we dit majestueuze dier een uur lang mogen bewonderen. Een ervaring die ik mijn hele leven nooit zal vergeten.  

Ik hoop dat wij in de toekomst met zijn allen dit soort unieke ervaringen weer mogen beleven. Want de wereld is zo mooi en er is zoveel om van te genieten. Het kunnen bijdragen in het realiseren van onvergetelijke reiservaringen voor onze reizigers is het mooiste aan mijn werk bij Talisman. Het samenstellen van steeds weer die ene ultieme reis, het sparren hierover met jullie tijdens de voorbereidingen… Ik mis dat dan ook ontzettend. Hopelijk brengt deze periode ook iets positiefs en gaan we des te meer beseffen hoe zuinig we moeten zijn op al het moois dat de wereld te bieden heeft. Zodat we nog bewuster gaan genieten van de prachtige reizen die in het verschiet liggen!’

 

Karin Muntenga

 

‘Afgelopen maart stond mijn inspectiereis Kenia gepland. Een heerlijk vooruitzicht! Mijn laatste reizen waren naar Botswana en Zuid-Afrika en ik kijk er dan ook naar uit om weer eens naar Oost-Afrika te reizen! In dit deel van het continent begon mijn loopbaan als Afrika-specialist en ik vind het een prachtig gebied. Volop wild, mooie landschappen en hele vriendelijke mensen. Data, route, te bezoeken accommodaties en activiteiten zijn bekend. Ik was volop bezig met alle voorbereidingen. Malaria profylaxe geregeld, visum aangevraagd en zelfs mijn tas was ik al aan het inpakken. En toen kwam het moment waarop bleek dat de reis niet doorging. Begrip en ook teleurstelling; net als voor alle reizigers die hun reis moesten afbreken of niet konden gaan.

Thuis word ik nu gewekt door kwetterende merels en tjilpende mussen; heel wat anders dan de brul van een leeuw of het getrompetter van een olifant. ’s Morgens mijn zoons thuis les geven in plaats van een vroege ochtend game drive met wild dat ontwaakt en op jacht gaat. Geen sporen zoeken tijdens een wandelsafari in de namiddag, maar genieten van de zon en vlinders in mijn eigen tuin. In onze kleine vijver spot ik een salamander! De sundowner met prachtige Afrikaanse zonsondergang is vervangen door de zon die thuis in de Waal zakt. Hoewel ik alle facetten van mijn Afrika mis, geniet ik toch ook van deze bijzondere periode met veel tijd voor mijn gezin en meer aandacht voor de kleine mooie dingen.  

En voor mijn reis naar Kenia geldt “van uitstel komt zeker geen afstel”! Ik ga er vanuit dat ik nog dit jaar naar het prachtige Kenia afreis; op bezoek bij oude bekenden en nieuwe dingen ontdekken. Ondertussen bereid ik me verder voor met webinars en ben ik in gedachten al op safari. Soms kan ik “echt” mee op game drive en neem ik nu zelfs mijn kinderen mee!’

 

Karin Zandstra

 

‘Oh wat mis ik de geluiden die ik tijdens mijn reis hoor… Als ik in Nederland door de natuur wandel, dan kan ik ook ontzettend genieten van het fluiten van de vogeltjes, maar wanneer ik in Azië ben hoor ik zoveel meer dan vogeltjes. Het ritselen van de bomen, de oerkreten van slingerende apen, een roepende pauw en nog veel meer mooie jungle geluiden. Maar ook vroeg in de ochtend, wanneer ik in alle rust opsta voor een prachtige zonsondergang en dan in de verte de tempels hoor ontwaken en de locals al vroeg hoor zingen. Daar kan ik dan zo van genieten. Aan het einde van de reis sluit ik graag af aan zee. Geen overvolle standen, maar gewoon een rustig plekje waar je niks anders hoort dan de zee die zachtjes het strand bereikt en waar ik met wat geluk ook nog schildpadden zie. Als ik aan deze geluiden denk, dan waan ik mij weer heel even terug in Azië!’

 

Krystel van der Stoep

 

‘Ik mis misschien de voorpret van het reizen nog wel het meest. Urenlang het internet afstruinen op zoek naar het beste hotel, de leukste tours en de gezelligste restaurants en cafés. Stedentrips zijn favoriet, iets wat er voorlopig nog niet in zit ben ik bang. 1,5 meter is net even iets lastiger te realiseren in steden als New York, Londen en Rome. Voor nu blijft het enkel bij dromen en heel hard hopen dat de wereld snel weer zal herstellen en natuurlijk het belangrijkste; dat iedereen gezond is en blijft!’

 

Martine Claessens

 

‘In deze bijzondere tijd denk ik graag terug aan alle mooie momenten die ik tijdens mijn reizen door Afrika heb beleefd. Al tijdens mijn eerste reis naar dit continent, inmiddels 15 jaar geleden, werd ik verliefd op Afrika en voelde ik me er thuis. Je kunt mij niet blijer maken dan met een verblijf in de bush, dus tijdens al mijn reizen staat dat bovenaan mijn verlanglijst. Inmiddels heb ik het geluk gehad dat ik al veel bijzondere plekken heb mogen ervaren. Van de gigantische kuddes gnoes en zebra’s in Oost-Afrika tot prachtige kanosafari’s in Zimbabwe en Zambia en spannende wandelsafari’s in Botswana. Maar wat met stip op nummer één staat, is de tracking naar de unieke berggorilla’s in Rwanda. Afgelopen jaar had ik het geluk dat ik dit mocht meemaken. Telkens als ik hier aan terugdenk, krijg ik weer kippenvel.  

Tip: Veel van onze lokale partners bieden nu digitale safari’s aan. U kunt dan live met de rangers mee op safari en vanuit huis even wegdromen en een stukje van de spanning ervaren. Welke dieren zult u vandaag allemaal zien? Hopelijk is het gauw weer mogelijk om écht op safari te gaan, want de geuren en geluiden van de bush maken een safari ervaring pas echt compleet. Maar bekijk tot die tijd vooral onze #thuisreisinspiratie pagina op onze website voor meer informatie.’

 

Monica Verdoorn

 

‘Deze tijd denk ik vaak terug aan onze huwelijksreis samen met ons dochtertje naar Thailand afgelopen mei. Wat kijk ik er naar uit om weer een prachtige reis naar Azië te ondernemen. Soms heb ik het gevoel dat wanneer dingen niet kunnen je er nog meer naar verlangt.  

Een reis die begon in Bangkok waar we voor het eerst kennis maakten met de overheerlijke Thaise gerechten en de ontzettend lieve bevolking die een enorme gastvrijheid uitstraalden waardoor we ons meteen thuis voelden. De Thaise bevolking is dol op kinderen en dat merkten we direct. Per fiets ontdekten we het echte Bangkok, zo leuk!  

We vervolgden onze reis naar Chiang Mai waarbij we meer leerden over de Thaise cultuur en olifanten in hun natuurlijke leefomgeving. Onze reis eindigden aan de paradijselijke stranden van Koh Phangan en Koh Samui. Onze dagen stonden hier in het teken van ultiem relaxen, spelen met onze dochter op het strand, genieten van de heerlijke spabehandelingen, de prachtige uitzichten en de ondergaande zon. Kortom ultiem genieten!’

 

Natasja van Amerongen

 

‘Nu reizen niet meer mogelijk is denk ik vooral terug aan alle spontane ontmoetingen de afgelopen jaren. Uit het leren kennen van nieuwe mensen en hun cultuur en dag routine haal ik tijdens mijn reizen het allermeest. Hoe dichter bij de lokale bevolking hoe beter. Dat we in het leven ineens zo'n grote afstand tot elkaar moeten bewaren is iets wat helemaal niet bij mij past. Ik kijk uit naar het moment dat de wereld weer opengaat en het weer mogelijk is te reizen. Ik hoop dat we dan ook weer ongedwongen met elkaar kunnen omgaan en échte ontmoetingen weer mogelijk zijn.’

 

Ronda Espinosa

 

‘Het meest leuke en het meest genieten aan reizen, vind ik het eten. Nieuwe ingrediënten leren kennen en proeven, de eetgewoonten van de mensen ter plaatse ervaren, dat is waar ik het meest van geniet wanneer ik in een ander land ben. Lokale markten zijn dan ook voor mij “the place to be”. Struinen langs de verschillende kramen met allerlei groenten en fruit maar ook met kruiden en (snoep )lekkernijen die gegeten worden. De vlees en visafdeling vind ik altijd fascinerend om te zien. Specialiteiten zijn leuk om uit te proberen, zo had ik in Peru eens een geroosterde platgeslagen cavia op mijn bord met een halve tomaat als helm op zijn hoofdje. Maar ook uitgebreide tasting menu’s of Japanse kaiseki diners met bijpassende wijnen of saké zijn aan mij besteed, een waar geluksmoment.  

Eigenlijk hoef ik dit niet te missen wanneer ik thuis ben, want nu is er tijd genoeg om deze geluksmomenten te herbeleven en om de gerechten proberen na te maken. De ingrediënten bestel ik online. Ik probeer beter te worden in de authentieke Spaanse recepten. Maar ik heb ook Peruaanse spullen besteld om een salade Solterito te maken en de kookworkshop van chef Pedro Miguel Schiaffino van Aqua Expeditions online gevolgd waar hij een heerlijke ceviche maakt. Download het recept. 
Toegeven, gerechten en drankjes smaken in het betreffende land nog beter dan thuis, dus ik hoop dat reizen op korte termijn weer mogelijk is.’

 

Seraphine de Smidt

 

‘Begin dit jaar hebben we met het gehele Talisman team rond de tafel gezeten en besloten welke studiereizen er voor dit jaar op de planning moesten komen te staan. Ik was dolgelukkig toen ik hoorde dat de bestemming Nieuw-Zeeland voor mij op de agenda stond. Nog leuker werd het toen bekend werd gemaakt dat we Fiji dit jaar op de kaart willen gaan zetten. Een exotische bestemming die uitstekend met een reis door Nieuw-Zeeland is te combineren. Helaas zijn door de corona crisis alle studiereizen voor dit jaar uitgesteld, maar wat in het vat zit vergaat niet. Dus ik kijk er naar uit om hopelijk volgend jaar te kunnen gaan. Nieuw-Zeeland vind ik een prachtige natuurbestemming met een heel vriendelijke bevolking.  

Er zijn de afgelopen jaren vele mooie kleinschalige accommodaties op het Noordereiland bijgekomen die ik dan graag wil bezoeken. Zoals Helena Bay Lodge in de Bay of Islands en Te Arai Lodge. Ook de Pure Pods bij Kaikoura en de Lindis Lodge zou ik graag willen zien!  

Voor mij als enorme fietsliefhebber kun je in Nieuw-Zeeland overigens ook heel mooie tochten maken over voormalige spoorlijnen. Ik heb de Otago Rail trail bijvoorbeeld al gedaan maar zou ook nog wel een keer de Queen Charlotte Track bij de Marlborough Sounds of de Timber Trail op het Noordereiland willen ervaren.  

Jammer dat ik voorlopig even geen nieuwe ontdekkingen in het buitenland kan doen. Echter nu ik veel thuis ben fiets ik meer in de regio en ben ik enorm verrast van wat voor mooie plekjes er in mijn directe omgeving te zien zijn!’